Sylwio ja mam wielką ochotę zrobić właśnie na słodko, bułeczki z jagodami i z serkiem
Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Reniu tak czytając ten swój tekst to sobie pomyślałam , że można było zrozumieć w ten sposób
Ale dobrze, ze zapytałaś i już wszystko jasne 
Sylwio ja mam wielką ochotę zrobić właśnie na słodko, bułeczki z jagodami i z serkiem
Ale te z pasztetem i pieczarkami naprawdę polecam, są wspaniałe 
Sylwio ja mam wielką ochotę zrobić właśnie na słodko, bułeczki z jagodami i z serkiem
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
No właśnie czytałam ale jaki dajesz pasztet bo to dla mnie ciekawostka że pasztet
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Elu kupuję zwykły pasztet taki w mięsnym sklepie, na wagę. Może być albo wieprzowy albo drobiowy, jak kto woli, ja wolę wieprzowy
Takie samo nadzienie robię również do krokietów.
- gosia79z
- 200p

- Posty: 428
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wyspa Wolin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dobry pomysł z tym pasztetem.Muszę kiedyś wypróbować.
Do krokietów, pasztecików, pierogów z mięsem używam mięsa z rosołu.Zwykle gotuję całego kurczaka, z wyjątkiem piersi.Do mięska trochę warzyw, tych gotowanych oczywiście, wszystko do malaksera, minutka i farsz gotowy.Doprawiam dosyć mocno, dodaję smażoną cebulę.Czasem smażę i dodaję pieczarki.Jeśli farsz wychodzi zbyt suchy, dolewam chochlę rosołu.
Paszteciki najlepsze wychodzą z ciasta krucho-drożdżowego.
Sama sobie smaku narobiłam
Do krokietów, pasztecików, pierogów z mięsem używam mięsa z rosołu.Zwykle gotuję całego kurczaka, z wyjątkiem piersi.Do mięska trochę warzyw, tych gotowanych oczywiście, wszystko do malaksera, minutka i farsz gotowy.Doprawiam dosyć mocno, dodaję smażoną cebulę.Czasem smażę i dodaję pieczarki.Jeśli farsz wychodzi zbyt suchy, dolewam chochlę rosołu.
Paszteciki najlepsze wychodzą z ciasta krucho-drożdżowego.
Sama sobie smaku narobiłam
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ja zrobię dzisiaj Panią Walewską ale boję się że mi się masa budyniowa zważy;/
Agnieszko masz jakieś porady aby tego uniknąć??
Agnieszko masz jakieś porady aby tego uniknąć??
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś,szarlotka POEZJA
właśnie zjadłam pierwszy kawałek,jeszcze ciepły,ciasto kruchutkie.....pycha.Troszke zmieniłam,nie miałam aromatu śmietankowego, dałam cynamon.
Muffinki cynamonowe już zrobione a w piekarniku siedzą cytrynowe
Muffinki cynamonowe już zrobione a w piekarniku siedzą cytrynowe
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś nie gniewaj się,ale twój żurek to raczej barszcz biały.Do żurku dajemy zakwas,a nie dajemy octu 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu do krokietów jest mnóstwo nadzień i wszystkie pyszne :Da ja tak lubię pieczarki, że daję je chyba do wszystkiego
Milenko, masa budyniowa jest naprawdę bardzo prosta, bardzo ważne jest to, żeby budyń był idealnie wystudzony. I najpierw trzeba rozmiksować masło i dopiero do niego wrzucać po łyżce budyń, cały czas dokładnie łączyć. Na pewno nie zważy się
Reniu naprawdę bardzo się cieszę, że smakuje Wam szarlotka, to moja ulubiona
Co do zapachów to jak najbardziej można zmieniać wg własnego gustu
Ja czasami zamiast zapachu daję cukier waniliowy i wiórki kokosowe
Kasiu zgadzam się z Tobą
ale ja nie przepadam za takim z zakwasem
i dlatego wole dać z łyżką octu. A u mnie w domku biały barszcz jest jeszcze inny, bo z ziemniakami, marchewką i właśnie z zakwasem
Basiu już piszę
Milenko, masa budyniowa jest naprawdę bardzo prosta, bardzo ważne jest to, żeby budyń był idealnie wystudzony. I najpierw trzeba rozmiksować masło i dopiero do niego wrzucać po łyżce budyń, cały czas dokładnie łączyć. Na pewno nie zważy się
Reniu naprawdę bardzo się cieszę, że smakuje Wam szarlotka, to moja ulubiona
Kasiu zgadzam się z Tobą
Basiu już piszę
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
No tak,każdy ma jakieś swoje gusty.Ja z olei nie lubię z octem,gotuję z to zalewajkę,wywar,ziemniaki czosnek,przesmażona cebulka i..kwasek cytrynowy 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kasiu no właśnie u mnie biały barszcz to inaczej zalewajka
ale robiona właśnie na zakwasie
..... co kraj to obyczaj
... a i przy okazji każdy modyfikuje wg własnego gustu
Przepis na biały barszcz-zalewajkę przyjechał z Łodzi 
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
No właśnie, ja gotuję tak jak moja babcia:
wywar najlepiej na żeberkach, duża cebula, czosnek 3-4 zabki przeecisnięty przez praskę, angielskie ziele, pieprz w ziarnkach, liście laurowe (babcia mówiła bobkowe), może byc kilka suszonych grzybków(ale to wersja wypasiona). Do tego ziemniaczki w kostkę, wszystko zaprawione barszczem (zakwasem) najlepiej z piekarni (ale o to coraz trudniej), albo barszczem z butelki.
Jeszcze dawniej babcia robiła zasmażkę, tzn. trochę skwarków, cebulka do zrumienienia i tym zaklepywała zupę (tak mówiła). Te skwarki często zastępowały mięso.
Na koniec można dodać majeranku albo zielonej pietruszki (ja wolę ta wersję z natką).
Chociaz tych majeranków i pietruszek z dziecinstwa nie pamiętam.
wywar najlepiej na żeberkach, duża cebula, czosnek 3-4 zabki przeecisnięty przez praskę, angielskie ziele, pieprz w ziarnkach, liście laurowe (babcia mówiła bobkowe), może byc kilka suszonych grzybków(ale to wersja wypasiona). Do tego ziemniaczki w kostkę, wszystko zaprawione barszczem (zakwasem) najlepiej z piekarni (ale o to coraz trudniej), albo barszczem z butelki.
Jeszcze dawniej babcia robiła zasmażkę, tzn. trochę skwarków, cebulka do zrumienienia i tym zaklepywała zupę (tak mówiła). Te skwarki często zastępowały mięso.
Na koniec można dodać majeranku albo zielonej pietruszki (ja wolę ta wersję z natką).
Chociaz tych majeranków i pietruszek z dziecinstwa nie pamiętam.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Zróbcie sobie same, przyda się też do pieczenia chleba, wieczorem wstawię przepisewa2204 pisze:...(zakwasem) najlepiej z piekarni (ale o to coraz trudniej),
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kto wie czy i mój przepis nie pochodzi z Łodzi,moja babcia spędziła tam dzieciństwo.
Zakwas warto zrobić samemu,i nie zniechęcać się,mi za pierwszym razem nie wyszedł.
No tak,przepis na chleb to i na zakwas,a ja co chrupkie pieczywo
Zakwas warto zrobić samemu,i nie zniechęcać się,mi za pierwszym razem nie wyszedł.
No tak,przepis na chleb to i na zakwas,a ja co chrupkie pieczywo


