Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Olu - ten ubiorek to masz z nasion?
Szukam niskich białych roślin na moją (prawie) białą rabatę. Muszę się rozejrzeć za sadzonkami - może na targach na Renku coś dostanę..
Mój trzyletni miskant nie daje znaku życia, a zeszłoroczna rozplenica dopiero dzisiaj pokazała "coś zielonego" :lol:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No Łukaszu, dzięki Twojej podpowiedzi też ruszyłam po nawóz przed podlaniem chmielu japońskiego. Dzisiaj wystawiłam go po raz pierwszy na dwór. Niestety wiał zimny wiatr i nieco go nadwyrężył.

Marysiu jeśli mogę coś doradzić to lepiej kupić taki kwitnący w doniczce. Ten z nasion długo kazał na siebie czekać - zakwitł w 3 roku uprawy. Z białych niskich bylin to kojarzę gęsiówkę, niezapominajkę i rogownicę, chyba też niektóre rozchodniki kwitną biało. Z rozplenicą to mnie ucieszyłaś, może i moje ożyją, chociaż na rosnący niedaleko zeszłoroczny tamaryszek nie liczę już zbytnio. Na Renku odbywają się targi? O, nie wiedziałam. Ja wybieram się na te w Starym Polu ale to za jakiś czas. Może jeszcze Twój miskant ożyje, z tymi trawami to chyba czekać trzeba trochę dłużej, ja bym poczekała do czerwca. Ta zima była wyjątkowa do tego początek wiosny stosunkowo chłodny i to mogło mieć wpływ ? W sumie może nie powinnam się wypowiadać nawet może w tym temacie gdyż ja uprawiałam kilka lat tylko kostrzewy, rozplenice pierwszą zimę, a miskanty od tej wiosny. A kostrzewy źle zniosły tą zimę i pierwszy raz kilka wypadło.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MI się też podoba ubiorek :D
U mnie Miskant też nieżywy:(
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi miskantami trzeba trochę poczekać. Na niższych szerokościach geograficznych forumowiczom już wschodzą , u nas wiadomo trochę później z ogrodami (bo chłodniej).
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu masz rację z miskantami, jak widzisz u nas wiosna w pełni zaczynają już kwitnąć bzy a dopiero wczoraj zauważyłam zielone piórka nieśmiało wychodzące u miskantów, a rozplenica jeszcze marniejsza, ale wszystko żyje i to jest najważniejsze.
Twój ubiorek rzeczywiście piękny, u mnie masakra, po raz pierwszy mi przemarzł, czekam, może odbije, ale co raz mniejsza na to nadzieja
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Zosiu moje ubiorki zaraz po zimie też nie tęgo wyglądały. Bzy ;:oj

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

W cyprysikach gniazdo założyły gołębie grzywacze
Obrazek
(widzę go po raz pierwszy gdyż unikam z reguły niepokojenia tych ptaków, całe szczęście w aparacie jest funkcja zbliżania, ale i tak pali się ta głupia czerwona lampka :evil: Piękny ten gołąb ;:167 . Wychowują jedną parę młodych, ale na razie jeszcze ich nie widać. Mam nadzieję że wszytko będzie dobrze.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zachmurzyło się niebo i popadało.
A wczoraj...
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym razem coś z warzywnika

Groch i rzodkiewka
Obrazek Obrazek

Szpinak (w tym jedna rokietta i rukola prze przypadek) i sałata
Obrazek Obrazek

Odbijający od podstawy ognik i bób siany 13 marca, jak widać wciąż wschodzi
Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Olu - gęsiówkę i rogownicę mam, tylko nie na białej rabatce. Muszę je poprzesadzać :oops:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu czy TY kupujesz coś z Magdą której już nie ma na forum? W tym sklepie masz przykłady wielu białych kwiatów. Przypadek? Dzisiaj przesadzałam jedną rogownicę. Może że się przyjmie ;:131 To jedna z roślin poduszkowych która ma bardzo krótkie korzonki ;:202
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Obejrzałam u ciebie uborek wiecznie zielony i kupiłam sobie.
Ładnie ci wszystko rośnie w warzywniku. U mnie zaczęły już grasować ślimaki. Do tej pory miałam opory, żeby je zabijać, ale teraz jestem bojowo nastawiona i kilka dni temu wysypałam 'ślimakol' ;:134
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, to ci ubiorek - lansuje się :lol: A tak na poważnie to cieszę że ktoś może skorzystać z wirtualnego ogródka. Okryłam co nieco (koper i rozsady szpinaku i sałaty) białą włókniną w warzywniku, gdyż wczoraj wieczorem zrobiło się zimno i to zimno (w nocy) na razie wg. prognoz ma się utrzymywać. O ślimakolu nie słyszałam jeszcze dobrej opinii, natomiast o mesurolu tak. Może uda się wprowadzić Ci Małgosiu ropuchę lub żabę do ogrodu wystarczy im trochę stojącej wody.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola, na poprzedniej stronie, prawie czarne kwiaty, czy to bratki? I smardze widzę.
Podejrzewam, że wymarzły te rośliny, które jesienią susza nie oszczędziła.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O Zosiu dobre oko :D W ubiegłym roku postawiłam na ciemne kolory bratków. Ten na zdjęciu był najciemniejszy (na opakowaniu czarny) jaki udało mi się znaleźć. W tym roku zaopatrzyłam się w nasiona pomarańczowego bratka. Będę też wysiewać rokoko. Zosieńko obnażyłaś moją ogrodniczą wadę. Nie podlewam większości roślin w ogrodzie, dlatego dość starannie przygotowuję podłoże przed sadzeniem i staram się dobierać rośliny do typu gleby. Ale faktem jest że złotlin nie przemarzł do tej pory jeszcze tak mocno jak w tym roku. Niemal przed chwilą byłam gościnnie w ogrodzie w którym widziałam duże przemarznięte krzewuszki (na bogatej, zasobnej glebie). Moim zdaniem rośliny nie miały dostatecznie dużo czasu aby przygotować się do fali mrozów. W styczniu kwitły już wiosenne kwiaty, mróz pojawił się nagle, właściwie z dnia na dzień. Smardze rosną w rejonie jodły pospolitej. Widziałam je pierwszy raz dwa lata temu (rok temu nie).
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja byłam dzisiaj gościnnie w ogrodzie, gdzie przemarzły bukszpany, na oko, około 10-12-letnie. Bardzo dołujący widok.
Jako, że 1/5 krzewu jest jeszcze żywa to właścicielka ma nadzieję na uratowanie, choć części, ale czy tak będzie?
Olu, miejmy nadzieję, że w tym roku będzie lepiej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”