Storczyki Storczykowej cz. 4
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 4
U storczyków na razie w porządku. Kapałam dziś część Vand. Phalaenopsisy puszczają nowe listki lub korzonki, pędzik na razie tylko jeden, ale może wkrotce pojawi się więcej.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo smutno czytać takie wieści o stratach
nie jestem hodowcą ale jak moje falki mi padają i nie mogę ich odratować to tez mi smutno... Od paru dni świeci
więc jest nadzieja że wiosna nadchodzi i nasi zieloni przyjaciele też odżyją... ta półroczna zima była ciężka nie tylko dla storczyków... Wierzę że idzie ku lepszemu

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Storczykowa
Też mam taką nadzieję, że będzie lepiej... Czekam z niecierpliwością na jeszcze więcej korzonków, listków i oczywiście pędzików.
- Storczykowa
Pędzik na brzoskwiniowym z mazami rosnie
). Inne Phal. też się mają raczej dobrze, niektóre przedłużają pędy. Teraz pewnie bedzie coraz więcej pąków się rozwijać, bo dni są coraz bardziej sloneczne. Z niecierpliwością czekam na pędy u Vand i u botanicznych i oczywiście na wystawę storczyków, mam nadzieję, że będzie i że będe mogła sobie coś kupić. ostatnio z tak wieloma storczykami musiałam się pożegnać i chyba się jeszcze z paroma pożegnam (pare hybryd-zdechlaczków, Lea Marie i chyba fioletowa Vanda też, chyba, że puści nowe korzenie, ale nie ma skąd).

- Storczykowa
Dzisiaj porobiłam parę zdjęć, może je wrzucę dzisiaj lub jutro
. Było ładne słonko, to wzięłam parę kwitnących Phal. Na razie mało kwitnie, ale niektóre z tych, co jeszcze mają stare pędy, przedłużają je lub rozgałeziają. teraz raczej już pąki nie będą opadać, więc za parę tygodni powinnam ujrzeć pierwsze kwiaty i może jakieś nowe pędziki też będą
.

- Storczykowa
Mam nadzieję, że już koniec z tymi stratami... Jeszcze 3 lub 4 będą do wyrzucenia, ale reszta ma się dobrze. Większość zdechlaczków bezkorzennych ostatnio zgniła, więc zostaly prawie same zdrowe rośliny. Jakoś się pogodzę z tymi zdechlaczkami, bo one od miesięcy były marne i wiedziałam od dawna, że nic z nich nie będzie, ale padlo też parę zdrowych roślin. Prawie wszystkie ze zgnitych były przesadzane lub wypadły z doniczki jakiś czas przed utratą korzeni lub zgniciem. z tych, co teraz podgniwają (gniją trzony i korzenie) niedawno spadły ze stołu i się wysypały z doniczki, od tego czasu bardzo słabują.
- Storczykowa
Keiki na tęczowym półminiaturku troszkę podrosło, na białym zdechlaczku też, choć ostatnio niechcąco urwałam mu jeden liść. Mial w stożku coś brazowego i chciałam zobaczyć, czy czasem nie gnije i ten wcześniejszy liść, co źle wyrósł, się przy tym ułamał. Ten bialy Phal. nie ma już prawie wcale korzeni, stracił wszystkie po przesadzaniu do większej doniczki. To byl piękny, duży Phal., jeden z bardzo nielicznych, które mi kwitł obficie, mam go już prawie 4 lata i bardzo bym nie chciala stracić. Mam nadzieję, że chociaż keiki mi po nim zostanie, oby urosło duże zanim roślina padnie.
Zrobiłam też parę zdjęć kwitnącym. Nie są zbyt udane, ale nie mam natchnienia:

Zrobiłam też parę zdjęć kwitnącym. Nie są zbyt udane, ale nie mam natchnienia:

Śliczności
Trzymam kciuki za Twojego białego Phalka
Rety ale bym chciała, żeby u mnie było kiedyś tak kolorowo .....

Trzymam kciuki za Twojego białego Phalka
Rety ale bym chciała, żeby u mnie było kiedyś tak kolorowo .....
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Dusiu piękne kwitnienia, uwielbiam Twoje zdjęcia. Mam nadzieję, że już będzie lepiej z Twoimi storczykami.
- Storczykowa
Teraz jest bardzo skromnie, czas pędzików jeszcze się nie zaczął... Zimą niestety zawsze jest bardzo skromnie, choć dużo storczyków puszcza pędziki (w tym roku było prawie 30 pędzików), to wiele pąków opada, a że moje storczyki mają mało kwiatów, zazwyczaj ok. 1-10 kwiatków na pędzie, najczęściej ok. 5, to niewiele zostaje, by zakwitnąć.
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
ale mają intensywne kolory, strasznie mi się ten bordowo-żółty podoba
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Dusiu, jak zwykle piękne zdjęcia i modele 

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu stęskniłam się już za twoimi cudnymi fotkami
storczyki też są cudne
a moim faworytem jest ten trzeci woskowy
jak ja bym chciała coś takiego trafić 

- Storczykowa
Bardzo się ciesze, że się podobają
.
Ten trzeci to jakaś hybryda z Phal. gigantea, ale nie znam jego nazwy. Na pewno ma w sobie coś z Phal. gigantea, bo ma ogromne, szerokie liście jak ten Phal. i podobne kwiaty. Kupiłam go na wystawie jakieś 2 lata temu. Jest baaardzo duży, więc bardzo mi się podoba, bo im większe i szersze liscie tym piękniejsze... Uwielbiam tego storczyka i mam nadzieję, że uda mi się go kiedyś rozmnożyć, muszę posmarować mu oczka keiki pastą jak przekwitnie.

Ten trzeci to jakaś hybryda z Phal. gigantea, ale nie znam jego nazwy. Na pewno ma w sobie coś z Phal. gigantea, bo ma ogromne, szerokie liście jak ten Phal. i podobne kwiaty. Kupiłam go na wystawie jakieś 2 lata temu. Jest baaardzo duży, więc bardzo mi się podoba, bo im większe i szersze liscie tym piękniejsze... Uwielbiam tego storczyka i mam nadzieję, że uda mi się go kiedyś rozmnożyć, muszę posmarować mu oczka keiki pastą jak przekwitnie.