Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

kubanki pisze:Ewelinko, zaczynam przez Ciebie chorować na trawnik. Jakoś nie mogę wymyślić, co innego mogłoby tak pięknie podkreślać inne rośliny, rabaty, kompozycje. Szkoda, że w tym roku się nie zdecydowaliśmy, byłoby mniej roboty z podlewaniem. Czy Twój trawnik jest automatycznie nawadniany? Jakoś wyleciało mi z głowy czy o tym pisałaś.
Aniu piękny trawnik to... piękny trawnik !!! Ale ostrzegam , że tylko pozornie trawnik sam sobie rośnie. W rzeczywistości jest z nim b. dużo pracy.
Tak , ja mam na szczęście automatyczne nawadnianie. Trawa wymaga sporej ilości wilgoci i powinna być podlewana regularnie, więc takie programowane nawadnianie bardzo pomaga, zwłaszcza na piaszczystej działce, a Ty też masz piaski... Wiem , co mówię , bo przez pierwsze 3 lata biegałam non stop ze zraszaczami...
Jeśli się zdecydujesz na trawnik , pamiętaj , aby dobrze przygotować teren pod wysiew trawy.Minimum 20cm.warstwa dobrej ziemi przekopana z macierzystą glebą , dokładne odchwaszczenie. Wysiew, kiełkowanie , podlewanie , nawożenie , wiosenne wertykulowanie , koszenie co tydzień i ... już po 300 latach masz angielski trawnik :;230
Ale nie chce Cie zniechęcać - masz małe dzieci , a to taka frajda biegać latem po trawce boso :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit dzień dobry.

Jestem u Ciebie pierwszy raz. Powiem tak, jak mawia mój syn, w sytuacjach, gdy coś zrobi na nim wrażenie: SZACUN!!
;:180
Pod każdym względem jestem oczarowana: nastrojem, przemyślanym klimatem, subtelnością i elegancją tego miejsca...Jesteś czarodziejką.
Pięknie.....pięknie....
Pozdrawiam
Iwona
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj "majowa" :) Dziękuję za słowa uznania i , jako ,że "jestem czarodziejką" zabieram się za "czarowanie pogody".Mam bowiem już dość tej paskudnej , majowej szarugi !

Proponuję ,żeby zorganizować poprzez FORUM jakieś zbiorowe modły o ciepło i słońce, jakieś "odczynianie" ... ;:180
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Lucilla pisze:Jak utrzymujesz w ryzach wchodzący trawnik na rabaty okołodrzewne?
Szpadlem nacinasz ,czy może Twój trawnik z tych grzecznych i nie wkrada się tam gdzie nieproszony?
No niestety, do grzecznych ten trawnik nie należy i się wkrada... Pozwolę sobie "przekleić " dla Ciebie w odpowiedzi post , w którym niedawno o tym pisałam :
Ewelina pisze:Pozwólcie teraz zaprezentować pokazywany wyżej "SZPADEL PÓŁOKRĄGŁY do podcinania brzegów trawnika" w akcji.

Oto ON :

Obrazek

Obrazek

Zaznaczam nowy brzeg trawnika, granicę pomiędzy trawnikiem a rabatami krzewowo-bylinowymi:

Obrazek

Teraz usuwam pasy darni i wybieram ziemię na głębokość ok. 5cm.

Obrazek

Brzeg ubijam i uzupełniam drobną korą.Taki zabieg porządkujący "linię brzegowa " murawy powtarzam każdej wiosny.

Obrazek

I tak to teraz wygląda :)

Obrazek

Nie mam pomiędzy trawą a rabatami żadnych ograniczników typu :kostka granitowa, płytki , cegiełki... nie podoba mi się to specjalnie. Zresztą, tak łatwiej kosi się trawnik - kosiarka może podjechać do samego skraju trawnika.No i co roku mam możliwość poszerzania rabat w miejscach , gdzie jakiś krzaczorek nadmiernie się już rozrósł, co grozi jego "zgilotynowaniem " podczas koszenia.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Dziękuje za uznanie dla floksa ,jestem całym sercem za twoją akcją na temat pogody ,proponuj "na kolana w błoto",a może ogólne modły do świętego od ogrodów ,nie wiem który.Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Święci patronowie ogrodników ? św. Dorota, św. Gertruda, św. Urban I.

Czyli co , zaczynamy modły o pogodę ? :wink:
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Wyrównując linie brzegowe, co roku powiększają ci się rabatki? :lol:
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o super ten szpadelek półokrągły muszę sobie takie cudeńko zakupić :)
pozdrawiam właścicielkę ślicznie wypielęgnowanego ogrodu :)

Michał...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

lucy09 Szerokość rabaty mogę w ten sposób poszerzyć tam , gdzie tego potrzebuję . W pozostałych miejscach "czyszczę " jedynie i wyrównuję granicę trawnika i rabaty usuwając trawę przerastającą gdzie jej nie potrzeba..
---------------------------------------------------------------------------------
Michale dziękuję :)
---------------------------------------------------------------------------------
Chwilowo nie pada. Pójdę , popatrzę , co tam , panie w trawie piszczy..."
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Ewelinko, wystarczy raz w roku przyciąć brzeg trawnika? :shock:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Super sprawa. Może trzeba się nad zastanowić i sprawić sobie takie cacko :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ewelinko - wróciłam dziś z pracy ... a tutaj czekała na mnie paczka .. z boku nazwa miasta ... pomyślałam o Tobie, bo to Twoje miasto ... rozpakowałam i ... własnym oczom nie wierzę nadal. :tan :tan :tan :tan
Ewelinka zrobiła nam ogromną niespodziankę .. mój ogród został dziś obdarowany - paprociami, dalią, rojnikami, rozchodnikami ....
Ubrałam gumowce ( bo wiecie , ja mam gumowce a nie kalosze ... ;) ) i poszłam na obchód ogrodu.
Stanowczo nie da się sadzić .. ale znalazłam miejsce do zadołowania ... i czekamy na słoneczko :)

Jak Ty, Ewelinko, przewidziałaś wcześniej moją deszczową depresję i dobrałaś lekarstwo na nią ??? I ono przyszło w samą porę :) :) :)

Kochana, dziękuję :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Magja_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2008, o 21:33

Post »

Witaj Ewelino,
Należę do tych wielbicieli ogrodów którzy "cicho" podglądają ogrody - w tym i Twój. Zainspirowałaś mnie do zakupu sosny himalajskiej - niestety dopadła ją osutka albo... fytoftoroza. Nie wiem jeszcze dokładnie gdyż objawy zauważyłam wcześnie / i dobrze!/bo zachorowała sosna po sąsiedzku więc zaczęłam się swojej przyglądać i w porę mogę leczyć. Obejrzyj dobrze swoją sosnę bo na zdjęciu z omiegami ma też odbarwione igły- jestem na to uczulona ostatnio:) Osutka sosny himalajskiej to plaga w tym roku - i w szkółkach i w ogrodach, ubiegłoroczne deszczowe lato zbiera żniwo.
Pozdrawiam gratuluję i podzielam pasję
Magda
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ewelino, dziękuję za link do wątku Isi. Warto tam było zajrzeć :D .
Ale nas uraczyłaś pięknymi zdjęciami. Cudnie :D Bratki w koszyczku masz jeszcze takie ładne. Moje jakoś tak zdziczały.
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p
Od: 9 kwie 2010, o 09:47

Post »

Dzięki,za odpowiedź :)
Tak ,właśnie myślałam o takim sprzęcie :)
Ja też nie lubię rograniczników(mąż stale mi je wbija,wrrr) typu.paliki,cegły ,przyda mi się to cudo:)ale najpierw muszę udowodnić rodzinie,że znajdę na to rozdzielanie "specjalnym przyrządem" czas:)
No ale od czego ma się duże syny,prawda? :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”