Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Borowa, dynię makaronową robię podobnie jak Ty, tzn. po rozkrojeniu wydłubuję łyżką ziarna i miąższ, pestki suszę i są do zjedzenia. Potem smaruję wnętrze oliwą z solą, pieprzem i czosnkiem i podpiekam jakieś 15 min, wyjmuję i napełniam farszem. U mnie zwykle mięso jak do gołąbków, ale czasem ryż albo pęczak z warzywami, do piekarnika na jakieś 40 min, potem posypuję tartym serem i piekę ok. 15 min. Każdy dostaje taką łódeczkę i je bezpośrednio z "łódeczki", wyskrobując widelcem boczne ścianki, tzw. makaron. Zostaje pusta skorupka.
Próbowałam gotować, wyjmować ten makaron i podsmażać z sosem, ale mi nie smakowało.
Próbowałam gotować, wyjmować ten makaron i podsmażać z sosem, ale mi nie smakowało.
orlik755 super to wygląda, muszę wypróbować, szczególnie wersję z mięsem.
W ubiegłym roku z braku pomysłu na inne wykorzystanie dyni makaronowej potraktowałam ją jak zwykłą. Obrałam, starłam na tarce jarzynowej i upiekłam ciasto dyniowe. Było nieco mniej wyraziste "dyniowo" ale także pyszne.

W ubiegłym roku z braku pomysłu na inne wykorzystanie dyni makaronowej potraktowałam ją jak zwykłą. Obrałam, starłam na tarce jarzynowej i upiekłam ciasto dyniowe. Było nieco mniej wyraziste "dyniowo" ale także pyszne.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaLokaLo pisze:Poszukaj wiadomości na jej temat w krajach, gdzie jej uprawa jest popularna. Skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.

Wszystko co znalazłam jest niestety na słodko, z grubsza wszystko to samo: rozkroić na np. 8 części wyjąć pestki, rozgotować, odcedzić dodać cukru (1:1) i smażyć konfiturę czasem z przyprawami (cynamon wanilia skórka cytrynowa itp) Używać do nadziewania ciastek.
W pewnym momencie myślałam już że mam zupę z makaronem, no ale niestety okazało się że cabello de angel to rodzaj delikatnego spagetti i klapa.
Dorota
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Polecam http://www.jadlonomia.com/przepisy/spaghetti-z-dyni/ oraz http://www.majlert.pl/przepisy.php?przepis=44 . Ja robiłam wg pierwszej wersji, ale nie wegańskiej.
Beata
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie zawsze to działa.
. Jeżeli chodzi o cyklanterę , to południowoamerykańskie strony są kopalnią przepisów.
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cucu ... ifolia.htm Tyle znalazłem.
Robiłem takie placki z piżmowej, i wyszły rewelacyjne.Może figolistna też uciągnie? https://ceodraiocht.wordpress.com/tag/c ... -dalbenga/ . Tartą bułkę zastępowałem teżdrobnymi płatkami owsianymi. Równie smaczne i takie mniej "rozlazłe ".

http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cucu ... ifolia.htm Tyle znalazłem.
Robiłem takie placki z piżmowej, i wyszły rewelacyjne.Może figolistna też uciągnie? https://ceodraiocht.wordpress.com/tag/c ... -dalbenga/ . Tartą bułkę zastępowałem teżdrobnymi płatkami owsianymi. Równie smaczne i takie mniej "rozlazłe ".

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Można też dodać płatki podprażone na suchej patelni czy trochę ostrego tarkowanego sera. Jeszcze inny smak. 

- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Acia, właśnie z tego przepisu korzystałam, sosik podrasowałam papryczką chilli. Często korzystam z przepisów Jadłonomii i bardzo polecam ten blog.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajnie wygląda
Ile dni cukrzone?
Może trudno to nazwać potrawą, ale moja córka zagustowała w frytkach z dyni. Najczęściej piekę je w piekarniku, na pergaminie, opryskane olejem i z przyprawami, raz były usmażone jak zwyczajne frytki, ale się rozpadały. Najlepsze wyszły z dyni Butternut. Szukałam zdjęcia efektu końcowego ale gdzieś się zawieruszyło

Może trudno to nazwać potrawą, ale moja córka zagustowała w frytkach z dyni. Najczęściej piekę je w piekarniku, na pergaminie, opryskane olejem i z przyprawami, raz były usmażone jak zwyczajne frytki, ale się rozpadały. Najlepsze wyszły z dyni Butternut. Szukałam zdjęcia efektu końcowego ale gdzieś się zawieruszyło

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Aguss, produkcja trwa w sumie 3 dni. Ale z przerwami. Jednego dnia obieram dymię, kroję w kostkę i potem obgotowuję ją w wodzie z odrobiną octu albo soku z cytryny przez 10 min. Wylewam do obcieknięcia i potem gotuję na wolnym ogniu w syropie (takim tradycyjnym, 1 szkl. wody, 1 szkl. cukru) przez 2 godz. Wyjmuję cedzakiem na sita, gdy porządnie obciekną układam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiam na noc, żeby podeschły. Na drugi dzień suszę w piekarniku w 70 st. około 2 godz., w międzyczasie delikatnie je przewracam. Wyjmuję i zostawiam do wystygnięcia i do doschnięcia na powietrzu, na trzecie dzień leciutko obsypuję cukrem pudrem i do słoików.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
2 godz. gotować? to się nie rozgotuje na papkę?
Tak, 2 godz. Nie robiłaś nigdy konfitur?
Nie gotować na mocnym ogniu ale na maleńkim, tak by w rondlu ledwo ledwo pyrkało. Nie mieszać tylko delikatnie potrząsać. Tak jak robi się konfitury. Nie rozpadną się.
Jeszcze jedna uwaga: nie bierzemy dyń o łatwo rozpadającym się miąższu, tylko o twardym, np. bezłupinową, gomez.
Nie gotować na mocnym ogniu ale na maleńkim, tak by w rondlu ledwo ledwo pyrkało. Nie mieszać tylko delikatnie potrząsać. Tak jak robi się konfitury. Nie rozpadną się.
Jeszcze jedna uwaga: nie bierzemy dyń o łatwo rozpadającym się miąższu, tylko o twardym, np. bezłupinową, gomez.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Dyniowe bakalie robię od wielu lat, wszyscy bardzo lubimy, bez konserwantów
Ida święta, dodając do syropu przyprawę do piernika otrzymamy bakalie bożonarodzeniowe
Do pozostałego po gotowaniu syropu można dodać żelatynę lub agar-agar, wylać do niewielkiej blaszki/miseczki, po zastygnięciu pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze i mamy dodatkowo dyniowe galaretki

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Iwonko czy możesz szczegółowo opisać jak zrobić te pyszne bakalie, które miałam okazję popróbować
Wysuszyłam pigwę (nie pigwowca) i obtoczyłam cukrem pudrem, ale niestety w słoiku pigwa zaczęła puszczać sok 

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Marysiu, ja robię tak jak w tym przepisie. I choćby się je robiło w ilościach hurtowych to i tak domowa produkcja nie zaspokaja popytu rodzinnego
https://pin-upcake.blogspot.com/2013/11 ... dynia.html