Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Borowa, dynię makaronową robię podobnie jak Ty, tzn. po rozkrojeniu wydłubuję łyżką ziarna i miąższ, pestki suszę i są do zjedzenia. Potem smaruję wnętrze oliwą z solą, pieprzem i czosnkiem i podpiekam jakieś 15 min, wyjmuję i napełniam farszem. U mnie zwykle mięso jak do gołąbków, ale czasem ryż albo pęczak z warzywami, do piekarnika na jakieś 40 min, potem posypuję tartym serem i piekę ok. 15 min. Każdy dostaje taką łódeczkę i je bezpośrednio z "łódeczki", wyskrobując widelcem boczne ścianki, tzw. makaron. Zostaje pusta skorupka.
Próbowałam gotować, wyjmować ten makaron i podsmażać z sosem, ale mi nie smakowało.
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

orlik755 super to wygląda, muszę wypróbować, szczególnie wersję z mięsem. :D
W ubiegłym roku z braku pomysłu na inne wykorzystanie dyni makaronowej potraktowałam ją jak zwykłą. Obrałam, starłam na tarce jarzynowej i upiekłam ciasto dyniowe. Było nieco mniej wyraziste "dyniowo" ale także pyszne.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Poszukaj wiadomości na jej temat w krajach, gdzie jej uprawa jest popularna. Skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
kaLo :;230 Przez tę dynię już się prawie nauczyłam hiszpańskiego.
Wszystko co znalazłam jest niestety na słodko, z grubsza wszystko to samo: rozkroić na np. 8 części wyjąć pestki, rozgotować, odcedzić dodać cukru (1:1) i smażyć konfiturę czasem z przyprawami (cynamon wanilia skórka cytrynowa itp) Używać do nadziewania ciastek.
W pewnym momencie myślałam już że mam zupę z makaronem, no ale niestety okazało się że cabello de angel to rodzaj delikatnego spagetti i klapa.
Dorota
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Kontakt:

Post »

Polecam http://www.jadlonomia.com/przepisy/spaghetti-z-dyni/ oraz http://www.majlert.pl/przepisy.php?przepis=44 . Ja robiłam wg pierwszej wersji, ale nie wegańskiej.
Beata
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nie zawsze to działa. :| . Jeżeli chodzi o cyklanterę , to południowoamerykańskie strony są kopalnią przepisów.
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cucu ... ifolia.htm Tyle znalazłem.
Robiłem takie placki z piżmowej, i wyszły rewelacyjne.Może figolistna też uciągnie? https://ceodraiocht.wordpress.com/tag/c ... -dalbenga/ . Tartą bułkę zastępowałem teżdrobnymi płatkami owsianymi. Równie smaczne i takie mniej "rozlazłe ". :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Można też dodać płatki podprażone na suchej patelni czy trochę ostrego tarkowanego sera. Jeszcze inny smak. ;:333
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Od: 3 lis 2015, o 14:22

Post »

Acia, właśnie z tego przepisu korzystałam, sosik podrasowałam papryczką chilli. Często korzystam z przepisów Jadłonomii i bardzo polecam ten blog.
Pozdrawiam!
Jagoda
orlik755
200p
200p

Post »

Mam sporo w tym roku dyni bezłupinowych, głownie ze względu na pestki. Nie miałam pomysłu na miąższ, który nie wygląda zbyt apetycznie. Spróbowałam pociąć w kostki i kandyzować. Wyszło coś apetycznego.

Obrazek

Obrazek
Sporo tanich smacznych bakalii do ciast (albo...jako żelki dla dzieci).
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Fajnie wygląda :) Ile dni cukrzone?

Może trudno to nazwać potrawą, ale moja córka zagustowała w frytkach z dyni. Najczęściej piekę je w piekarniku, na pergaminie, opryskane olejem i z przyprawami, raz były usmażone jak zwyczajne frytki, ale się rozpadały. Najlepsze wyszły z dyni Butternut. Szukałam zdjęcia efektu końcowego ale gdzieś się zawieruszyło :wink:

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
orlik755
200p
200p

Post »

Aguss, produkcja trwa w sumie 3 dni. Ale z przerwami. Jednego dnia obieram dymię, kroję w kostkę i potem obgotowuję ją w wodzie z odrobiną octu albo soku z cytryny przez 10 min. Wylewam do obcieknięcia i potem gotuję na wolnym ogniu w syropie (takim tradycyjnym, 1 szkl. wody, 1 szkl. cukru) przez 2 godz. Wyjmuję cedzakiem na sita, gdy porządnie obciekną układam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiam na noc, żeby podeschły. Na drugi dzień suszę w piekarniku w 70 st. około 2 godz., w międzyczasie delikatnie je przewracam. Wyjmuję i zostawiam do wystygnięcia i do doschnięcia na powietrzu, na trzecie dzień leciutko obsypuję cukrem pudrem i do słoików.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

2 godz. gotować? to się nie rozgotuje na papkę?
orlik755
200p
200p

Post »

Tak, 2 godz. Nie robiłaś nigdy konfitur?
Nie gotować na mocnym ogniu ale na maleńkim, tak by w rondlu ledwo ledwo pyrkało. Nie mieszać tylko delikatnie potrząsać. Tak jak robi się konfitury. Nie rozpadną się.
Jeszcze jedna uwaga: nie bierzemy dyń o łatwo rozpadającym się miąższu, tylko o twardym, np. bezłupinową, gomez.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Dyniowe bakalie robię od wielu lat, wszyscy bardzo lubimy, bez konserwantów :wink: Ida święta, dodając do syropu przyprawę do piernika otrzymamy bakalie bożonarodzeniowe :D Do pozostałego po gotowaniu syropu można dodać żelatynę lub agar-agar, wylać do niewielkiej blaszki/miseczki, po zastygnięciu pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze i mamy dodatkowo dyniowe galaretki :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko czy możesz szczegółowo opisać jak zrobić te pyszne bakalie, które miałam okazję popróbować :D Wysuszyłam pigwę (nie pigwowca) i obtoczyłam cukrem pudrem, ale niestety w słoiku pigwa zaczęła puszczać sok ;:131
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marysiu, ja robię tak jak w tym przepisie. I choćby się je robiło w ilościach hurtowych to i tak domowa produkcja nie zaspokaja popytu rodzinnego :wink: https://pin-upcake.blogspot.com/2013/11 ... dynia.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”