Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Życząc wszystkim - udanego długiego weekendu.......jeszcze jedno wcielenie "mojej bohaterki" :) Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Kochani, mam wielką prośbę, wszystkie fantastyczne przepisy na dania z dyni w tym wątku znikną, zginą, uciekną i nikt ich nie znajdzie ;:223
Znacznie lepszym miejscem na te zupki czy pierożki jest ten wątek:
- Przepisy na potrawy z dyni
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko ! - bardzo dobry pomysł,tez zamieszczę przepis,który otrzymałam i wypróbowałam .
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Re: Dynia piżmowa

Post »

Sąsiadka mi mówiła ze odmiana butternut to nowa odmiana prawda to?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia piżmowa

Post »

Skoro w sprzedaży jest już od kilku lat, to chyba nie taka nowa :D
Pozdrawiam.
Ola
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

To ja też w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1892366 umieszczę przepis na swoją wersję zupy z dyni.

Moje tegoroczne zasiewy okazały się całkowitą porażką ,głównie z powodu wiosennych zbyt długich i obfitych opadów deszczu. Ale od kilku dni studiuję watek i w końcu dotarłam do końca teraz muszę chyba na spokojnie się zastanowić by wybrać kilka wartościowych odmian do zahodowania w przyszłym sezonie :lol: .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy ktoś z was degustował dynie miniaturowe? Ponoć sporo z nich jest jadalnych i sa całkiem smaczne. Dla mnie atrakcyjny byłby rozmiar "na raz" albo do nadziewania... niestety w tym roku nie bardzo udało mi się przetestować, bo jedna się zepsuła i nie złapałam tego momentu a druga która miała być "lil pumpkemon" chyba niekoniecznie nim jest, miąższ biały, na surowo gorzkawy, nie próbowałam piec. Ale w przyszłym roku chce potestować "Baby Boo" [taka malutka biała dyńka], może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Ja jadłam Sweet Dumpling (we Francji znana jako Patidou). Dla mnie bomba. Jest mała, ma do 60 dag, ozdobna, ślicznie wygląda rosnąca na ogrodzeniu. Ma niedyniowy smak - byliśmy z mężem zaskoczeni próbując ją na surowo, bo bardziej smakowała jak delikatna surowa kapusta (ale bez takiej ostrości, którą ma czasem kapusta), pyszna. Bardzo dobra do faszerowania, bo ma wyjątkowo dużo miejsca w środku, jak usunie się nasiona. Do tego dobrze się przechowuje. Innych małych odmian nie znam.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , czy nasiona tej odmiany sa u nas dostepne ? ;:88
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

"Sweet dumpling" dość łatwo można dostac w sklepach, ze 3 firmy maja ją w ofercie na pewno:) Inne małe niestety tylko okazyjnie, z czego większośc jest uznana za niejadalne i wyłącznie ozdobne, co nie jest prawdą.
Ania D.
500p
500p

Post »

Tak jak napisała Loeb, można je kupić w zwykłych sklepach ogrodniczych, czy na allegro (jak nie teraz, to potem). Ma je np. Legutko - oczywiście jako ozdobne :D . Ja pamiętam słowa pana, od którego kupowałam kiedyś nasiona dyni, uprawia on dynie od lat - wszystkie dynie są jadalne, ale nie wszystkie smaczne. I tego się trzymam :wit
Ania D.
500p
500p

Post »

Wreszcie zebrałam kilka swoich zdjęć z dyniobrania :D
Obrazek

Nasz pierwszy zbiór (dynie zrywaliśmy kilka razy), obok widać, jak dynie rozpanoszyły się na działce wkraczając zdecydowanie do części z drzewkami.

Obrazek

Pierwszy zbiór był największy, pozostałe były już mniejsze, ale wszystkie ogromnie nas cieszyły.

Obrazek

Jak widać na zdjęciach, dynie nie są tak duże, jak powinny być - ale powódź w czerwcu, potem ponad miesięczny okres suszy (nie mamy wody na działce) i zimny sierpień zrobiły swoje. Ale to był wyjątkowy rok, kolejny na pewno będzie lepszy. I tak jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, co zebraliśmy.

Obrazek

Mam tylko kilka zdjęć, w ogromie pracy na działce w końcu nie uwieczniliśmy wszystkiego na fotkach.

Obrazek

Dynia melonowa, zawiązała się w sierpniu, rosła bardzo szybko. Jak widać, były dwa owoce obok siebie. Niezwykłe dla mnie było to, że do miejsca, gdzie były te dynie liście były całe i zdrowe, zaraz za dyniami, aż do końca pędu liście były systematycznie zjadane przez jakiego robala. I tak było do chwili zbioru - liście przed dyniami zdrowe, za nimi - coraz bardziej uszkodzone.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniały widok,ogromna róznorodność kształtów i kolorów.
Mam pytanie,jakie zastosowanie ma ciemna dynia z 3-ej fot.?
Ania D.
500p
500p

Post »

To dynia Muscate de Provence, nam się bardzo podoba. Bardzo smaczna, na pewno będziemy ją siać na stałe. Ma słodkawy, zwarty i jędrny miąższ o pięknym pomarańczowym kolorze. Dobra do zup, ciast, ciasteczek, wszelkich dań na ostro i słodko - jak kto lubi. Przy tej dyni zwykle wspomina się, że ma dosyć długi okres dojrzewania, ale u nas rosła bez problemu (jest tylko mniejsza niż może być, ale z u mnie była w lipcu taka susza, że nie wiem, jak te rośliny przeżyły i jeszcze nawet troszkę rosły). Ogólnie polecam, bo dynia jest naprawdę warta tego, by ją mieć.
Początkowo jest zielona, potem stopniowo się przebarwia.
Ja sadziłam dynie do jedzenia (jedyna ozdobna to dynia butelkowa, do malowania dla dzieci), także wszystko co widać jest do konsumpcji :wit
Po tym, co sadziłam widzę, że spokojnie można siać u nas większość dyń - warto tylko wcześniej przygotować sobie sadzonki.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu :wit Piekne;piękne :D
pozdrawiam
kasia
Forumowiczka Kasia...;)
Zablokowany