Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Tak, mój cis zdecydowanie będzie formowany - w kulę lub w jajo 8)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DominiczkoPochodziłam po Twoim wielkim ogrodzie,jeszcze bardzo dużo miejsca do obsadzenia.Róże Falstaff i Clair są nie do pominięcia wzrokiem.Lista zakupów do pozazdroszczenia,ja już nie mam gdzie sadzić róż :cry: ,a tyle jeszcze chciałabym odmian.
W moim wątku znajdziesz odpowiedź w sprawie cl.Kardynała Wyszyńskiego.

A tam gdzie Ci rosną pokrzywy to ziemia bogata w azot.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cie Nelu serdecznie :D Wczoraj jeszcze zdazylam skoczyc do ciebie i widzialam, co napisalas o Rosarium U. i Kardynale :wink:
Tak, miejsca jest sporo, w planach kolejne rabaty :lol:

Poki co trwaja prace sciezkowe, choc nie za duzo czasu dzis temu poswiecilismy :? No ale okazalo sie nagle, ze dzis ide na wesele - nie mam pojecia czyje :lol: A ide po to, zeby spotkac sie ze znajomym, ktorego nigdy wczesniej na oczy nie widzialam :lol: Znamy sie juz ze 2 lata, ale tylko przez telefon i net :wink: Teraz jest okazja sie poznac, bo przyjechal tu z Malopolski (akurat do mojej "miesciny"), wiec nie mozna tego przegapic.

Okazalo sie tez, ze mamy za malo kamieni :shock: Gory kamieni leza na dzialce a nam brakuje :lol: No ale chodzilo o male kamyki, ktore po prostu zgarnialismy wraz z ziemia i podsypywalismy np. pod skarpe na tarasie. Tak wiec w koncu wzielismy wieksze - male pojda na wierzch, zeby jako tako wypelnic nierownosci.

To przygotowalismy wczoraj:

Obrazek

A dzis tylko tyle :( :

Obrazek

Obrazek

Oczywiscie nie jest to mistrzostwo swiata, ale jako tymczasowe rozwiazanie chyba sie sprawdzi :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Fajne rozwiązanie, naprawdę robi wrażenie...

A jakiś podjazd dla samochodu, jak utwardziliście?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Ścieżka gigantyczna,a te kamyczki będą jeszcze utwardzane dla stabilności,czy tak luźno leżeć będą?W ogóle to ciekawe rozwiązanie wymyśliłaś.
Życzę miłych wrażeń ze spotkania z nieznajomym i udanej zabawy ;:105
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamyczki będą luźno, one same się stabilizują na tyle, że się nie przesuwają, jak się po nich chodzi. Zastanawiam się tylko nad tymi dużymi z brzegów - one położone były tylko jako zabezpieczenie agro przed przesuwaniem, no i przy wsypywaniu tych małych z taczki, żeby nie rozsypywały się na boki. Ale spodobały mi się - może wymienię na takie bardziej kamieniowe, i zostaną.

Na podjazd też trzeba sypnąć trochę kamieni, choć tam jest spadek i nie ma błota (tylko przy granicy działki, wiec tam dosypiemy, ale to już tych większych).
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Cześć Dominiko
Ja tylko nieśmiało podpowiem, że u nas jak robiliśmy kostkę to 'dziury' uzupełnialiśmy tzw "suchym betonem". Potem trzeba podlać to wodą. Oczywiście jako podstawa - piasek porządnie ubity. Nie wiem na ile to ma być tymczasowe a na ile wstęp do czegoś podobnego, ulepszonego. Po uzupełnieniu drobniejszymi kamykami na pewno efekt będzie duużo lepszy, sama zobaczysz i zadecydujesz, pozdrawiam
pyzia
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ścieżka fajnie wygląda, zwłaszcza jak będzie ładnie obrosnięta kwiatami i krzewami, ale faktycznie z tą stabilizacją tych mniejszych, wypełniających kamyczków, to trzeba coś pomyśleć, może być trochę niebezpiecznie.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No co wy? :shock: Nigdy nie chodziliscie po kamiennych (zwirowych) sciezkach? Nie sypie sie tam zadnego suchego betonu, ani piachu :wink: Z mojego doswiadczenia najwygodniejsze sa z takiego zwiru o granulacji kilku cm. Na bardzo drobnym czlowiek sie lekko zapada, a grubszy trudno tak ulozyc, zeby powierzchnia byla rowna (bez wystajacych gdzieniegdzie kamieni).

Tak wiec na pewno niczym nie będę tego traktowac, tylko sypniemy jeszcze troche drobnicy i powinno byc git :wink: I tak nie jest to docelowa sciezka, bo ona ma przebiegac i innym miejscu (w drugiej czesci), tylko nie wiem jeszcze gdzie dokladnie :lol: Tzn. nie wiem, w ktorym miejscu beda zakretasy :wink: jeśli chodzi o kostke, to tak, tam najlepiej podsypac piachem z betonem (nawet nie chodzi o stabilnosc, tylko o ubywanie piasku wskutek gwaltownych opadow, lub wynoszenia go przez mrowki).

A co do obsadzanie - po lewej stronie (wzdluz domu) bedzie kora, poszerze tam rabate, bo i tak jest do jesniennej przerobki. Po drugiej stronie chyba pasek trawy. Pomysle jeszcze o krzewach, ale krzewow mam duzo w oczyszczalni (jest obok, wzdluz sciezki), wiec jeśli juz to chyba jakies niziutkie.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niezły patent ;:63 tylko rzeczywiście pomyśl o utwardzeniu z drobnych kamyczków np. żwiru.
Po jakimś czasie sama zauważysz gdzie by się przydał większy łuk ścieżki i łatwo będzie można poprawić.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

bardzo dobry pomysł z tymi kamieniami, przydały się :wink: :lol:
widzę, że praca idzie na całego :wink:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dominisiu, ja mam ścieżki też wysypane żwirem , i powiem Ci ,że nie jest to rozwiązanie tymczasowe.
Nie narzekam na jego funkcjonalność.Przyzwyczaiłam się chodzić po ruchomym podłożu. :lol: A przynajmniej zielsko nie rośnie....
Obrazek

Pracowici jesteście jak mrówki! :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Cześć Dominiko, depczę Ci po piętach od dawna (FM :wink: ) ale też jakoś mijamy się w biegu. Dziś postanowiłam od początku do końca obejrzeć Twój ogród. Rewelacja :shock: Trawa rośnie jak szalona, urocze wrzosowisko a własne owoce zawsze mi imponowały :lol: Chodnik żwirkowy myślę, że sprawdzi się znakomicie.
Pozdrawiam ciepło :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, dziewczyny :D

Kamienie się przydały, a rozwiązanie tymczasowe dlatego, że nie wiadomo jeszcze jaki będzie poziom gruntu (okaże się, jak dojdziemy z pracami do tego miejsca). Poza tym docelowo ścieżka będzie przebiegała w innym miejscu (teraz jest trochę po skosie, potem będzie prosto, tylko z łuczkami). Dlatego nie przykładamy się do tego za bardzo :oops:

A w ogóle to wiem, że ścieżki żwirowe są fajne, i bardzo mi się podobają. Jedyny problem to taki, że nie da się tego odśnieżać w zimie. Dlatego pewnie w końcu zdecydujemy się na kostkę .
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No! Skończyłam wykopaliska kamienne ;:219 Wygrzebywałam kamienie z rabaty pod oknem kuchennym i wzdłuż garażu (tam pod ścianę sypnęłam pas żwiru). Stwierdziłam, że kamienie mi się przydadzą do ścieżki, a tam i tak się zmarnują (będą przeróbki, więc wszystko się pomiesza). No i wybierałam, wybierałam, i... wybrałam :D Pod kamykami mnóstwo żuków (lubię) i skorków - szczypawek (nie lubię). Ale pomyslałam, że ja też umiem szczypać, w dodatku mogę na dwie ręce, więc mam przewagę :twisted: Jak widzicie żyję 8) Za to iglaki mnie pokuły (pokłuły?)

A teraz kilka fotek - dziś będzie owocowo:

Winogrona - mój "konik" :D

Prim - fotkę robiłam nie patrząc co robię, bo tak z dołu, przy ziemi - chciałam złapać żółty kolor, bo normalnie wychodzą praktycznie całkiem zielone (tak wyszło tylko nieznacznie lepiej):

Obrazek

Przyznam się, że trochę go podskubuję :oops:

Arkadia przybiera na masie - jagody co prawda nie rosną na długość, ale robią się grubsze:

Obrazek

I najpiękniejszy obecnie KarMaKod - fota z przedwczoraj lub wczoraj:
Obrazek

I z dziś:

Obrazek

Jednak ciemne odmiany mają ten urok zmieniających się kolorów. To jest jedyna ciemna (choć nie granatowa) odmiana, która w tym roku u mnie owocuje (reszta same jasne). A nie, przepraszam, jeszcze jest Nadieżda, ale ona jest późniejsza, i w tej chwili całkiem zielona.

Po brzoskwini zostało tylko wspomnienie :cry: (owoc był duży, 160g - znaczy trzeba przerzedzać):

Obrazek

Obrazek

Za to są śliwki:

Obrazek

Obrazek

Cierpliwie czekam, aż dojrzeją, bo przede mną ważna decyzja - czy drzewko zostaje, czy robimy wymianę :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”