Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Raczej nie, Katherine miewa kolorowsze liście.
anetag23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 sie 2009, o 22:24

Post »

Dziękuję za pomoc. Zdjęcia robione kom więc na pewno nie oddają realnych kolorków, poza tym już się zbliżał wieczór. Jak dorwę aparat to zrobię zdjęcia lepszej jakości. Pozdrawiam :)
x_P-42

Post »

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu moich trzech NN

1 - rośnie u mnie drugi rok. Listki takie gładziusieńkie, jak polerowane ,ułożone, jak dachówka, lub łuski rybie. Bardzo cieniuteńki jasny marginesik. Niziutka, jakby kopczyk przycupnietych przy samej ziemi zieleononiebieskich listków . Oczywiście trochę pocięta przez grad, ale nie tak strasznie, jak inne - rośnie pod szczelnym krzewem.

Obrazek Obrazek

2 - takze dwulatka. Prawie Mediovariegata, ale wypełnienia nie białe, lecz wyraźnie żółciutkie. Reszta - skręt, kształt, pokrój takie jak u M.

Obrazek Obrazek Obrazek * Obrazek

3- łatwo sie rozrasta. Liście - nie tylko młode maja wyraźny " skręt". Wygląda to , jakby ktoś zakręcił na każdym liściu papilota. Margines bialusieńki, liść średniozielony - nie super jasny i nie ciemny.Zwykła zieleń. Brzeg lekko pofalowany. Pokrój lekko przewieszajacy się. U mnie trzeci rok, ale tak się rozrosła , że musiałam ja podzielić na trzy części - z czego się cieszę, bo wygląda ślicznie :roll: .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pierwsza kojarzy mi się z jakimś sportem Gold Edger, coś w tym stylu. Wygląda jak mój Gold j Edger Surprise, ale to raczej nie to, trudno ją dostać. Drugie skojarzenie to Heartsong, ale chyba też nie to.

Pozycja 2 chyba Geisha
Pozycja trzy jakaś fortunei, być może ALBOMARGINATA, lub Crispula. A Kwiat?
x_P-42

Post »

Co do 2 i 3 , miałam podejrzenia,ze to Geisha i Crispula.Natomiast ta nr jeden...Na nią nie miałam pomysłu. Może za młoda, aby ją rozpoznać, bo nie przypomina mi w realu żadnej z wymienionych. Zobaczymy, co pokaże w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Młoda i chyba troszkę za krępa od zbytniej ilości słońca.

Co do Crispuli to raczej mam pewność, a juz po Twoim opisie tym bardziej.
Z nią dużo zamieszania, w końcu musiałem sobie ją u fachowców zamówić, bo na polskim rynku krążą jako ALBOMARGINATY, Francee, Green Goldy, Patryjoty, Antiochy, Moerheimy itp.

Crispula ma bardzo gruby liść, to przepiękna hosta. Z resztą wyżej wymienione również.
Te pierwszą stawiam na Heartsong, bo moja przez dwa lata taka samo wyglądała.
A czasem nie kupałaś jej u mnie ?
x_P-42

Post »

W swoich notatkach nie mam ani słowa o niej - a zapisuje wszystkie dostepne dane a propos pochodzenia, ale ta , jak królik z kapelusza - wyskoczyła nie wiadomo skąd. Czasem się zdarza,że znajomi wiedząc o moich zainteresowaniach zwożą i znoszą mi jakieś wynalazki o których ani oni, ani tym bardziej ja, nic nie wiemy. Stąd kilkanaście host, których nie mam skatalogowanych :( .Co do krępości - jest posadzona pod dość szczelnym krzewem od północnej strony.Nie ma za dużo słońca i wygląda jakby miała tak wyglądać. Zdjęcie nie oddaje dobrze jej wyglądu.Kolor jest na nim bardziej zielony i nie widać tego charakterystycznego mijankowego położenia lisci- dokładnie, jak łuski na rybim boku, albo płytki metalu w zbrojach.
Spojrzałam do HL pod nazwy, które podałeś, ale nie mam zdolności rozpoznawania host ze zdjęć- zwłaszcza tych mniej charakterystycznych. Jeszcze raz przeanalizuję moje listy zakupów od 3 lat wstecz i zobaczę...:)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może być tak,ze już w ogóle nie dojdziemy nazwy. Hosty mutują, w handlu są przeróżne egzemplarze, które odeszły daleko od formy sprzedawanej.
Ta jest młoda, na razie układa się jak rybia łuska, ale wielka niewiadoma co z niej kiedyś wyrośnie.
x_P-42

Post »

Tys prawda. Nie ukrywam ,że cieszyłabym się, gdyby to była " Heartsong" :oops: Poczekam, jestem cierpliwa .Dziękuję za pomoc :)
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na forum i z góry przepraszam za błędy, które mogę popełnić. Przebudowuję właśnie ogród i jednocześnie zaczynam zabawę z hostami. Po poprzednim właścicielu zostało kilka odmian, których nie potrafię zidentyfikować. Mam pewne podejrzenia co do nr 1, 2, 3, 11, 12, 13, 14 i 15, ale nie chciałbym niczego sugerować. Uprzejmie proszę o identyfikację.
Nr 1
Obrazek Obrazek
Nr 2
Obrazek Obrazek
Nr 3
Obrazek Obrazek
Nr 4
Obrazek Obrazek
Nr 5
Obrazek Obrazek
Nr 6
Obrazek Obrazek
Nr 7
Obrazek Obrazek
Nr 8
Obrazek Obrazek
Nr 9
Obrazek Obrazek
Nr 10
Obrazek Obrazek
Nr 11
Obrazek Obrazek
Nr 12
Obrazek Obrazek
Nr 13
Obrazek Obrazek
Nr 14
Obrazek Obrazek
Nr 15
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spróbuję swoich sił :wink:

1. nie wiem
2. Dream Weaver lub Dream Queen (jakoś na Great Expectation nie wygląda)
3. Brim Cup
4. Sun Power
5. Fire and Ice
6. nie wiem (undulata albomarginata?)
7. nie wiem (jw.)
8. undulata mediovariegata
9. jak 2 tylko w większym cieniu
10. Center of Attention
11. Citation
12.Albopicta
13. nie wiem
14.Antioch
15. Paradise Joyce
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

1, 2 GREAT EXPECATATIONS lub REVERSED
3. WIDE BRIM
4. SUN POWER
5. REVERSED...niesamowicie duża jak na tę odmianę ( ma pewnie ze 150 lat)
6, 7 fortunei ALBOMARGINATA
8. UNDULATA univitata
9. GREAT EXPECATIONS tylko w nieco zacienionym miejscu.
10. nie wiem
11. CITATION
12 fortunEi ALBOPICTA
13. SHADE FANFARE
14. MOERHEIM LUB FORTUNEI ALBOMARGINATA młodsza lub Antioch
15. bardziej mi wygląda na KATHERINE LEWIS niż JUNE lub Paradise Joyce

Zanna, faktycznie wygląda jak Center of Attention
aden
100p
100p

Post »

Dziękuję Zannie i Tomaszowi II za pomoc. Moje typy były takie:
1. Great Expectation
3. Wide Brim
11. Citation
12. Albopicta
13. Shade Fanfare
14. Moerhaim
15. Paradise Joyce

Martwi mnie identyfikacja poz. 1, 2, 3. Może kilka dodatkowych informacji ułatwiłoby sprawę. Wszystkie trzy rosną obok siebie na dość mocno nasłonecznionym stanowisku - cień tylko po południu.

Obrazek
Nr 1
Roślina - wys. / szer. - 30/50cm
Liść – dł. / szer. – 17/14
Nr 2
Roślina - wys. / szer. - 40/60cm
Liść – dł. / szer. – 20/19 prawie okrągły
Nr 3
Roślina - wys. / szer. - 40/60cm
Liść – dł. / szer. – 19/16
Rośliny podobno są trzyletnie.

Nr 5
Roślina - wys. / szer. - 35/50cm
Liść – dł. / szer. – 17/14
Roślina podobno czteroletnia (nie 150 letnia)

Nr 7
Rośnie faktycznie w miejscu zacienionym. Słońce tylko ok. 2 godz. przed południem. Wielkość rośliny i liści dokładnie jak nr 2. Wybarwienie liści na wiosnę jest w przypadku obu host identyczne czyli mniej więcej jak nr 2 w lipcu.

Nr 15
Jest młodą rośliną. Rośnie na stanowisku zacienionym. Słońce tylko ok. 1 godz. przed południem i tyleż po południu. Dopiero teraz zmienia się zabarwienie centrum liścia w kierunku jasnożółtego, kremowego.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzeju, akurat te trzy są łatwe.
Teraz widać dobrze.
1. REVERSED
2. GREAT EXPECTATIONS
3. WIDE BRIM

Od razu pooznaczaj to w czym we trójkę się zgadzamy. Reszta niech poczeka, zawsze to już kilka w przód ;)
aden
100p
100p

Post »

Dzięki Tomaszu.
Jak już wspomniałem zabawę z hostami dopiero rozpoczynam. Moja wiedza jest niewielka, oparta wyłącznie na tym co znajdę w necie. Nie śmiem dyskutować z wytrawnymi hodowcami tych pięknych roślin, ale jestem dociekliwy. Proszę więc o wyrozumiałość i cierpliwość.
Reasumując:
zgodni jesteśmy co do host nr 11, 12, 13 i 14
przyjmuję opinię znawców dla host nr 4, 6, 7 i 10.
zgadzam się również z Tomaszem jeżeli chodzi o hostę nr 3 i 8
po obejrzeniu zdjęć i opisów wydaje się, że Tomasz ma rację co do hosty nr 1 (pasuje kształt, kolor i rozmiar liści)
Wątpliwości budzi nr 2, 5, 9 i 15.
Rośliny nr 2 i 9 mają taki sam rozmiar roślina - wys./szer. 40/60cm, liść – dł./szer. 20/19 prawie okrągły . Różnią się tylko wybarwieniem spowodowanym prawdopodobnie słabym nasłonecznieniem hosty nr 9. Jeżeli miała by to być Great Expectation, to nie zgadza mi się kształt i rozmiar liści.
Nr 5 - środek liścia śnieżnobiały od początku do teraz. Wydaje się, że tu Zanna ma rację gdyby nie te rozmiary. U mnie roślina - wys./szer. 35/50cm, liść – dł./szer. 17/14. Według opisów powinna być mniejsza.
Nr 15 zupełnie nie wiem. Może trzeba poczekać do przyszłego roku?
Pozdrawiam, Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Hosty”