w sumie to prawie każdy. gdzieś czytałam, że nasionka storczyków są tak małe, że prawie ich nie widać i w torebce nasiennej mieszczą się ich miliony.Tulipan998 pisze:No tak , ale ciekawy jestem , który to storczyk wytwarza takie malutkie nasionka.
Storczyki TULIPANA998
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witajcie !
Widziałem dzisiaj w kwiaciarni prze... , prze... , prze... cuuuuuudne Cymbidia ( storczyki ) , zawrotu głowy dostałem z 2 pędami , odromne , zdrowe , obficie kwitnące , brązowe i zielonkawe po 85 zł....
, a takie największe brązowawe z 4 pędami... , kwiatków bardzo , bardzo duzo.. , rozrośnięte bardzo , gęste.. , wymarzone.. , ze snów... , za 105 zł...
.
U fryzjera widziałem storczyka miltonię , przekwitniętą , posadzona w zwykłej zagrzybionej paskudnej ziemi z kamykami....
, ale mi jej szkoda , uratował bym ją...
Fotek swoich nie robie bo , nie mam czasu , zapominam.. , albo światło kiepskie już jak przyjde ze szkoły....
. Zrobie w weekend i wkońcu chyba w weekend pojade do Rz. , ale pewnie nie będzie już storczyków w tesco , albo padnięte... Próbowałem wczoraj i dziisiaj tate namówić.. , ale nic z tego...
. Pozdrawiam !
Widziałem dzisiaj w kwiaciarni prze... , prze... , prze... cuuuuuudne Cymbidia ( storczyki ) , zawrotu głowy dostałem z 2 pędami , odromne , zdrowe , obficie kwitnące , brązowe i zielonkawe po 85 zł....

U fryzjera widziałem storczyka miltonię , przekwitniętą , posadzona w zwykłej zagrzybionej paskudnej ziemi z kamykami....

Fotek swoich nie robie bo , nie mam czasu , zapominam.. , albo światło kiepskie już jak przyjde ze szkoły....

- Tulipan998
- Kontakt:
Witajcie !
O... nikt mnie nie odwiedził..
, musze jutro wkońcu zrobić fotki bo nie ide do szkoły...
Myśle nad zakupem tego cymbidium , kupił bym tylko nie wiem czy sobie poradze z jego uprawą.. , czy mi zakwitnie 2 raz
.
Ide się podszkolić na necie w uprawie cymbidium . Jutro nie ide do szkoły bo mamy miec tylko 1 lekcję....
, wszyscy nauczyciele chorują.. i uczniowie.. , epidemia grypy zołądkowej...
, jade jutro do Rzeszowa.... Ciekawe czy cos kupie bo pewnie nie bedzie storzyków po dniu babci i dziadka.....
.
Dzisiaj babci kupiłem bombonierkę i buiecik ciętego cymbidium ( storczyka ) . Tylko co kupić dziadkowi ?
Pozdrawiam !
O... nikt mnie nie odwiedził..

Myśle nad zakupem tego cymbidium , kupił bym tylko nie wiem czy sobie poradze z jego uprawą.. , czy mi zakwitnie 2 raz

Ide się podszkolić na necie w uprawie cymbidium . Jutro nie ide do szkoły bo mamy miec tylko 1 lekcję....

Dzisiaj babci kupiłem bombonierkę i buiecik ciętego cymbidium ( storczyka ) . Tylko co kupić dziadkowi ?
Pozdrawiam !
... może przyda się poniższy link ...Tulipan998 pisze:Ide się podszkolić na necie w uprawie cymbidium.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8437
Pozdrawiam, Baśka
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja miałam kiedyś Cymbidium, jedno 4 lata temu, drugie 3. nie powtórzyły mi kwitnienia, może dlatego, że nie były wynoszone na podwórko albo po prostu dlatego, że nie miałam wtedy jeszcze doświadczenia ze storczykami. Cymbidia nie są takie łatwe, ale kwiaty mają piękne. no i mają jeszcze 1 wadę: zajmują bardzo dużo miejsca.
- Tulipan998
- Kontakt:
Witajcie ! Wczoraj kupiłem " 3 phalaenopsisy... " , w jednej doniczce były 2 w drugiej i 3 po 3
. Były dosłownie jeden na drugim.... , dusiły się.. , a jeden ledwo siedział w doniczce i mimo iz mają pędy i zaczynaja kwitnąć , musiałem rozsadzić....
, 2 szt. tylko nie mają pędzików... , 3 szt. są bardzo malutkie , aż wychodzą z doniczek i mają mało korzeni... , może przeżyją....
. Jeden ma 2 dziurki w listkach z patyczka do podpierania pędu...
. Jeśli chodzi o kwiatki to kiepsko , ale za to mam osiem roślinek a nie 3 :P , razem wszystkich storczyków 17 . Najgorsze jest to , że 5 przesadziłem do zwykłych doniczek... , brązowych.. , bo cały Rzeszów objechałem i nigdzie nie ma przezroczystych , jednego przesadziłem do białej po cambrii... Nie zaszkodze im.... ?
Tu wszystkie... :

Nowe.... :
1.

2. Maleństwo z przebitym listkiem.... , takiego samego koloru....

3. Następne maleństwo , też takiego samego koloru.. , ma juz pączki
:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4.

5. Drugi taki sam... :

6. Też taki sam kolorek....
, maleństwo... :

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. Ma 1 marny kwiatek , ale takiego szukałem juz dłuższy czas.. , dolny lewy płatek ledwo , ledwo wisi.... :

8. Drugi taki sam...
8) :

Przepraszam za jakość...
A tu "stare"
9.

10.

zakwitł na 2 pędzie....
:

11. Mój pierwszy... ( fioletowy ) , kwitł od kwietnia 6 miesięcy... , miał około 60 kwiaów....
i teraz znowu....
:

12.

13. Biały z duzymi kwiatami

14. żółty :

Zapomniałem zrobić fotki :
15. bordowy....
16.Różowy....
17. Cambria....
Ale one nie kwitną i im się na kwitnięcie nie zbiera... , jak nie zapomne to jeszcze jutro zrobie...
Pozdrawiam serdecznie !

Tu wszystkie... :

Nowe.... :
1.

2. Maleństwo z przebitym listkiem.... , takiego samego koloru....

3. Następne maleństwo , też takiego samego koloru.. , ma juz pączki

4.

5. Drugi taki sam... :

6. Też taki sam kolorek....

7. Ma 1 marny kwiatek , ale takiego szukałem juz dłuższy czas.. , dolny lewy płatek ledwo , ledwo wisi.... :

8. Drugi taki sam...

Przepraszam za jakość...

A tu "stare"

9.

10.

zakwitł na 2 pędzie....

11. Mój pierwszy... ( fioletowy ) , kwitł od kwietnia 6 miesięcy... , miał około 60 kwiaów....

12.

13. Biały z duzymi kwiatami

14. żółty :

Zapomniałem zrobić fotki :
15. bordowy....
16.Różowy....
17. Cambria....
Ale one nie kwitną i im się na kwitnięcie nie zbiera... , jak nie zapomne to jeszcze jutro zrobie...
Pozdrawiam serdecznie !

- Tulipan998
- Kontakt:
Witaj Geniu
- Tak tutaj też przebywam , w końcu kocham storczyki...
:P . Dziękuję
. Teraz mam juz 4 żółte...
:P
.
Pozdrawiam !

Pozdrawiam !

- Tulipan998
- Kontakt:
Naoglądam sie na forum i w ogóle w necie to potem spac nie moge i.... 

- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Piękne, naprawdę piękne :P Widzę, że nr 10 zarumienił się, jak mu
zdjęcie robiłeś
Ale ten, co miał 60 kwiatów...
Normalnie to jakiś gigant musi być
Rozgałęzienie na rozgałęzieniu i nie jedno, ale dwa!
I pęd ze środka - chyba mu to nie przeszkadza. I w dodatku jeszcze odwdzięcza Ci się tak pięknie za opiekę 

Ale ten, co miał 60 kwiatów...

- Tulipan998
- Kontakt:
Dzięki za odwiedziny !
Kupowałem W Leroy Merlin po 27zł z groszami... , klęczałem pół godziny na podłodze i wybierałem , przewracałem.. , aż się ludzie patrzyli....
, ale to z miłosci do storczyków . Jak myślicie pójdzie mi dobrze uprawa w ciemnych doniczkach... ?
Nie zaszkodziłem im przesadzając ?...
Pozdrawiam !

Pozdrawiam !