Leśny ogród Moni68 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Moniko ,bardzo lubię ogladać Twój ogród,to taki raj dla oczu.Może wrzucisz jeszcze trochę wiosennych zdjęć,bo bardzo tęskimy do wiosny. :P
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Leśny ogród Moni68

Post »

Moniko;dziękuję b.za kwiatki,prześliczne,jak wszystko u Ciebie.Jestem ciekaw ile śniegu u Ciebie,wstaw jakieś fotki,bo jak dużo, to będą piękne zdjęcia.U siebie wypisałem ważniejsze punkty odnośnie Fotosika do 1GB.czyli bezpłatnego.Na razie bezpłatnego,bo jak Sama mówisz,to i to będzie płatne,tylko trzeba trochę poczekać.Serdecznie pozdrawiam.Ryszard Obrazek
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniale wkomponowany ogród , a wiem że to trudna sztuka, żeby uniknąc wrażenia sztuczności. Tobie się to świetnie udało. Czy posiadasz może żarnowca żółtego-zauważyłam go na jednym ze zdjęc ?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia68 pisze:
Na zdjęciu jest lawenda. Mam dwie odmiany i najwyraźniej klimat im służy, bo rosną szybko i obficie kwitną. Łatwo się też rozmnaża.
A co to za odmiana lawendy? :roll: Lawendy ci u mnie dostatek ale takiej jeszcze nie widziałam.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Bardzo serdecznie dziękuję Wszystkim za odwiedziny i ślad w postaci miłych wpisów :D :D :D

Izuniu, ogród naprawdę ma pięć lat, więc wszystko jest możliwe :lol: :lol: Powiedzmy uczciwie, prawie wszystko... :lol: :lol: Czasami tak się zastanawiam nad tym moim ogrodem i dochodzę do wniosku, że chyba dobór roślin i nawożenie są podstawą sukcesu. Bo piachu i piaseczku w różnych odcieniach u mnie pod dostatkiem :lol: :lol: , a jednak wszystko pięknie rośnie i kwitnie. Niestety, wymaga to większych nakładów, bo przygotowanie miejsca pod nasadzenia to hektolitry dobrej ziemi, substratu, kompostu...ale czego się nie robi dla własnej satysfakcji :lol: :lol:

Ino, postaram się za moment wrzucić kilka zdjęć, mam nadzieję, że jeszcze będzie to możliwe :lol: Rysio mnie uspokoił, że opłaty od lutego...mojej wpłaty mogli jeszcze nie zaksięgować.

Rysiu, dziękuję za miłe słowa i wyjaśnienia odnośnie fotosika, czytałam w Twoim wątku :) Jeśli do jutra śnieg się utrzyma, zrobię zdjęcia specjalnie dla Ciebie :D

Mons, dziękuję :D Żarnowce to jedne z tych roślin, które u mnie się nie udają...miałam trzy w różnych kolorach, został jeden żółty i jakoś się trzyma :)

Krysko, tę lawendę dostałam od męża, nie znam odmiany, bo nie było etykiety. Sądzę, że to jakaś odmiana francuskiej.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co prawda to nie wiosenne zdjęcie, ale pieknie tej jesieni wyglądały ostrokrzewy :)
Obrazek

Obrazek

Sprekelia
Obrazek

Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moniko, w jaki sposób doprowadziłaś sperkelie do kwitnienia.Widzę u Ciebie kwiat i piękne zielone liście. Czy rośnie w doniczce? W ubiegłym roku "znalazłam" wcześniej kupioną cebule sperkelii z wybijającym pędem kwiatowym. Myślałam, że to amarylis i tak właśnie zakwitła jak amarylis, bez liści. Potem po przekwitnięciu wyrosły liście i potraktowałam ja jak amarylis. Po okresie odżywiania próbowałam zasuszyć. Tylko końcówki liści przyschły. Teraz już od jakiegoś czasu po trochę podlewam ale na kwitnienie się nie zanosi.
Moniu, proszę powiedz, z jakiego kamienia jest ta ścieżka u Ciebie?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysko, miałam kilka cebul sprekelii- kilka posadziłam do gruntu, a kilka do donicy. Zanim zakwitły, wypuściły liście. Teraz przechowuję do wiosny w piasku w temperaturze ok. 5 st.
Pzrepraszam, że przeoczyłam pytanie o ścieżkę...jest wylana z betonu ze specjalnej formy. Już w niecały miesiąc od położenia wygląda bardzo naturalnie.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuje Moniko, tak myślałam, że to z betonu, bo kiedyś widziałam na Allegro takie formy.
Moje sperkelie były cały czas w doniczkach z ziemią nie podlewane, tylko może trochę miały za ciepło. Zobaczę co z nich będzie. To takie piękne kwiaty.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo piękne :) Zauważyłam, że te w gruncie kwitną około tygodnia dłużej.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Moniu to nie moje żółwie ale ja mam takie same :lol:
Kochanie ja mam dalie tylko olbrzymy Obrazek
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Piękny masz ostrokrzew Moniko . Moje nie mają owoców . Nie wiem jak rozpoznać osobniki męskie i żeńskie :oops: .
Ależ przepiękna dalia .
Pozdrawiam , Joanna
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, piękne te Twoje dalie :D :D Zrezygnowałam z ich uprawy w gruncie, mam cztery niskie odmiany w donicach. Poszukuję jeszcze kilku, bo wydają mi się lepszym rozwiązaniem niż sadzenie co roku roślin jednorocznych. Kwitną bardzo długo i są takie piękne :D
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, też, niestety, nie wiem...mam kilka ostrokrzewów i tylko jeden olbrzymi bujnie kwitnie, a na innym pojawiają się owoce. U pozostałych nie zauważyłam niczego poza liśćmi :lol: Muszę jednak wiosną baczniej im się przyjrzeć :)
AFRYKA
Mój ogród.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Moniu! Piękne te twoje okazy! Wspaniały leśny ogród!!! :D A te dalie.!!!
Nie mogę doczekać się maja i znowu kwitnących rododendronów i azalii. Mam nadzieję, że zamieścisz jeszcze więcej zdjęć. :) Mam też kilka azalii, ale nie są tak piękne jak twoje. Gleba nie jest zbyt odpowiednia :cry:
Dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie! :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”