Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Pikowanie im nie zaszkodziło wręcz przeciwnie, z dnia na dzień są większe i ładniejsze.

Pozdrawiam,Basia

- amster
- 500p 
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje pikuje bardzo szybko, jak tylko porządnie rozwiną liścienie. Pierwsze dwie wysiane partie już maja liście właściwe, więc jest dobrze.

- Saskja
- 200p 
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje osteo też wschodzi - wysiałam w  krążkach torfowych i na początku byłam załamana, bo nasionka zaczęły pleśnieć, ale potem ta pleśniejąca skorupka spadła, a moim oczom ukazała się soczysta zieleń  

Mam pytanie - czy to należy uszczykiwać, gdy już pokaże parę listków? Uszczykuję zawsze chryzantemy i wtedy są pięknie rozkrzewione, a ta roślinka jakby troszkę taka 'złocieniowata', więc może by ją też dziabnąć nieco? ;)

Mam pytanie - czy to należy uszczykiwać, gdy już pokaże parę listków? Uszczykuję zawsze chryzantemy i wtedy są pięknie rozkrzewione, a ta roślinka jakby troszkę taka 'złocieniowata', więc może by ją też dziabnąć nieco? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami

Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- 
				genia19
- 200p 
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko
Ustrzykujemy tak jak dalie i chryzantemy.

Ustrzykujemy tak jak dalie i chryzantemy.
Jak się mają Wasze stokrotki?Moje od Bożenki pięknie rosną,tylko nie wiem :Czy uszczykiwać jeśli same sie rozkrzewiają?Lidlowe tez powschodziły 

Pozdrawiam,Basia

Pozdrawiam

- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Ale cudne te stokrotki afrykańskie  
   jak myślicie czy jeszcze można wysiać - nie za późno ???

jak myślicie czy jeszcze można wysiać - nie za późno ???Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Siej,pięknie rosną i szybko a kwiaty będą najwyżej później.
Spodziewam się nasionek ze St.Zj.ale dopiero w maju i pewnie wysieję,ciekawość mi nie pozwoli czekać aż rok,więc może w donicy posieję i jesienią do domu .
 .

Spodziewam się nasionek ze St.Zj.ale dopiero w maju i pewnie wysieję,ciekawość mi nie pozwoli czekać aż rok,więc może w donicy posieję i jesienią do domu
 .
 .Pozdrawiam,Basia

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Basiu dzięki - idę siać   Jeden krzaczek stokrotki mi przezimował , ale jakiś marny , tylko jedna gałązka żywa - nie wiem czy się pozbiera .
 Jeden krzaczek stokrotki mi przezimował , ale jakiś marny , tylko jedna gałązka żywa - nie wiem czy się pozbiera .

Jeden krzaczek stokrotki mi przezimował , ale jakiś marny , tylko jedna gałązka żywa - nie wiem czy się pozbiera .
 Jeden krzaczek stokrotki mi przezimował , ale jakiś marny , tylko jedna gałązka żywa - nie wiem czy się pozbiera .- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
A ja poniosłam klęskę. z ok 30 nasion wzeszło mi 3 sztuki i do tego jedna z nich padła  Juz chyba więcej nie wzejdzie. To moja pierwsza próba...  Nie nadaję się na ogrodniczkę
 Juz chyba więcej nie wzejdzie. To moja pierwsza próba...  Nie nadaję się na ogrodniczkę 

Juz chyba więcej nie wzejdzie. To moja pierwsza próba...  Nie nadaję się na ogrodniczkę
Nie poddawaj się!   Może nasionka miałaś kiepskie.Moje zdziwienie było wielkie jak przeczytałam żeby płytko siać takie duże nasiona,więc może za głęboko wysiałaś i zgniły.Kup nowe w Lidlu moje wzeszły w 100%
 Może nasionka miałaś kiepskie.Moje zdziwienie było wielkie jak przeczytałam żeby płytko siać takie duże nasiona,więc może za głęboko wysiałaś i zgniły.Kup nowe w Lidlu moje wzeszły w 100%  
TerDob
Gdzie przechowywałaś stokrotkę ,że przezimowała?

Może nasionka miałaś kiepskie.Moje zdziwienie było wielkie jak przeczytałam żeby płytko siać takie duże nasiona,więc może za głęboko wysiałaś i zgniły.Kup nowe w Lidlu moje wzeszły w 100%
TerDob
Gdzie przechowywałaś stokrotkę ,że przezimowała?
Pozdrawiam,Basia

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Basiu, myślę, że faktycznie chyba były za głęboko. Może jeszcze wyjdą.......
Nie tak prosto ze wsi skoczyć do L. 

Na drugi rok pójdzie mi lepiej ;)

Nie tak prosto ze wsi skoczyć do L.

Na drugi rok pójdzie mi lepiej ;)
Kiedy wysiałaś?Jeśli ponad 2tyg.temu to ja bym próbowała wygrzebać.

Pozdrawiam,Basia