Rowerzysta pisze: ↑25 paź 2023, o 19:16
Wracając do tematu przechowywania. Dlaczego pomidory psują mi się tak jak na zdjęciach ? Czy były zarażone ZZ przed zerwaniem ? Z kilku oberwanych skrzynek pomidorów gruntowych większość musiałem wyrzucić. Część pleśniała, a część wyglądała tak jak na zdjęciach:
Mi to wygląda na ZZ. Z mojej obserwacji jeśli na krzaku już się pojawiła ZZ to na przechowywanie zbieram owoce bez szypułek (wyjątkowo z jeśli ZZ miałem tylko na łodydze a grona były zdrowe). Przez pierwsze dni codziennie doglądam bo jak coś się pojawi na jednym pomidorze w moment może przejść na resztę.
Co do pleśniejących pomidorów to zwykle jest to wynik przechowywania uszkodzonych owoców - jeśli chcesz przechowywać zielone pomidory, muszą być w idealnym stanie. Nawet taki który niechcący został "trafiony" nożyczkami przy obcinaniu nie nadaje się na długie przechowywanie.
Te zielone które są uszkodzone (usuwam brzydką część) dodaje do reszty czerwonych na przeciery - podkręcając troszkę kwasowość.
