Tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... ogród - harwi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hanka55 pisze:Jeśli ma w ciągu jednegosezonu stworzyc zasłonę przeciw wiatrom, to stawiam na rdest augberta.
Racja Hanuś, ale ... rdestu nie wystarczy ogolić wiosną. Latem tnę go raz w tygodniu, bo zarósłby wszystko w poblizu i zapewne przewrócił w końcu siatkę :lol:
I nie pomoże brak podlewania i nawożenia. U mnie rdest jeszcze nie był nawozony, podlewam tylko w czasie suszy, a jak wiesz, mam piachy. I nic mu nie jest w stanie zaszkodzic :D

Przy chmielu natomiast trzeba by poczekać trochę, aż zasłoni płot, ale w mniędzyczasie można wysiać echinocyst, który jest "rdestem wśród jednorocznych" ;)
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale też, tylko z rdestem ma szansę na cień tego lata.
no to postanowione Mówi się trudno pewnie będę klnąc za parę lat ale teraz to już świadoma decyzja. Potrzebuje cieeeenia :))) przynajmniej z jednej strony go posadzę:)

Przy chmielu natomiast trzeba by poczekać trochę, aż zasłoni płot, ale w międzyczasie można wysiać echinocyst, który jest "rdestem wśród jednorocznych"
a tego posadzę z drugiej strony :)) dzięki. I poczekam troszkę ;) Już zapisuje i poluje na nasionka.

Dzięki dziewczyny :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu, u mnie rośnie chmiel z lasu. Gdybys chciała, mogę Tobie równiez jakies sadzonki z lasu wyłopatkować ;) Będzie szybciej chyba niż z nasion. Wysłałabym Ci razem z gałązkami rdestu :D
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie szybciej chyba niż z nasion. Wysłałabym Ci razem z gałązkami rdestu
;:79

Pewnie :D

W sumie mi chodziło o nasionka echinocysty ale jak powiedziałaś o chmielu to .... jeszcze lepiej. Chmielu to miałam zamiar kupić sadzonki już. :D Ale teraz ;:79 :) To dzięki tobie bedę miec ogrodzoną działeczkę hih
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Qrczę, akurat w ubiegłym roku nie zbierałam nasion echinocystu :oops:
Za to postaram się o porzadne sadzonki chmielu :D
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj ... Ale Izuś I tak jestem ci bardzo bardzo wdzięczna ;) Nasionka gdzieś dorwę ;)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Wiolu. Rewanżuję się równiez pączkiem
http://www.paczekdlaciebie.pl/161599
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mniam dzięki Na takie to można sobie pozwolić do woli ;))
x-d-a

Post »

Wiolu, życzę Ci dzisiaj wielu pysznych, niskokalorycznych pączków!
A jeszcze nawiązując do rozmowy o rdeście Auberta - mam go w ogrodzie i czasami go przeklinam, bo - owszem - szybko tworzy obfitą zieloną ścianę, ale jeśli chce się go utrzymać w ryzach, trzeba go ciąć min. raz w tygodniu. W przeciwnym razie w jedno lato zarośnie cały ogród.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki.
Wiem właśnie Dalu jest dużo za i dużo przeciw. Jednak się już zdecydowałam i potem owszem będę zapewne go przeklinać ale na teraz będę osłonięta od wiatru i będę mieć troszkę cienia a to naprawdę będzie dla mnie i innych roślinek zbawienne. A już się nastawiam na kupno odpowiednich nożyc. Ale wiesz jakie będę mieć silne ręce hiih dzięki niemu :;230
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj :)
Pewno napiszę takie same posty we wszystkich zaprzyjaźnionych ogrodach .. ale chciałam się przywitać po przerwie .. długo tu nie zagladałam - z różnych , czasami niezbyt przyjemnych powodów .. i zostawiałam sobie całą frajdę spacerowania po waszych ( i swoim) ogrodach na ferie - tymczasem pierwszy tydzień spędziłam w łózku - zagladając od czasu do czasu do zainteresowań - bo leżąc szydełkowałam w czasie kiedy spadała mi gorączka.
A tyle sobie obiecywałam, nadrobić zaległości - bo fotki jeszcze z lata mam niewstawione i mnóstwo zimowych, rozgryźć photofiltr .... a tymczasem leżanko :(
Dziś czuję się już trochę lepiej - za oknami za zimno na spacery - więc spaceruję u was :) :) :)
I bardzo mi się podoba ...
Mam jeszcze tydzień ferii - więc postaram się , po odwiedzinach u was - pokazać zimę u siebie, a piekna jest - tylko nie wiem jak udało mi się ją uchwycić :oops:

Pozdrawiam gorąco z bardzo zimnej Małopolski :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

harwi pisze:
Ale też, tylko z rdestem ma szansę na cień tego lata.
no to postanowione Mówi się trudno pewnie będę klnąc za parę lat ale teraz to już świadoma decyzja. Potrzebuje cieeeenia :))) przynajmniej z jednej strony go posadzę:)
Nie, Słońce :lol:
Nie będziesz klnąć.
Bo gdy już urośnie Ci pożądane pnącze, to po prostu odpiłujesz rdest 20-50cm od korzenia , a rany posmarujesz glifosatem.
I będzie totalne zniszczenie, az do ostatniego korzenia.
A pozostawione na ścianie/ pergoli/ płocie łyse już gałązki rdestu,
stworzą gęstą sieć, będacą jednoczesnie konstrukcją dla innych , pożądanych pnączy,
np. clematisów, czy długaśnych ramblerów. :P

Rdestu nie trzeba podlewać nawet na pisachu.
On ma korzenie sięgające 2-3 metrów!
Hmmm., u mnie miał ok. 5 m w każda stronę, a wsadzony był pomiedzy betonowym obrzeżem chodnika ( 50cm w głab) a wylewką płotu. Całe 10cm szerokości, wystarczającej do życia. Bez podlewania i w wapiennym gruzie pobudowlanym.
I po 2 latach łodygi przykorzeniwe, grubości zaazotowanej marchewki, czyli 3 cm średnicy!

To roślina ruderalna, urośnie nawet na kamieniu. :;230
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Miriam dawno Cie nie było. Życzę zdrówka kuruj się kuruj bo nadchodzi wiooooosna ;:1

Haniu

Jesteś boska wielkie dzięki za info. Będę już spokojniejsza ;)) Jak zacznie przeszkadzać kiedyś to zastosuje twój sposób a to tego czasu będzie zielono "cieniowato" i prawie bezwietrznie jupi. ;:87
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No całe szczęście, że forum żyje uffff

A teraz z innej beczki właśnie byłam w LDL jest dziś dzień ogrodniczych rzeczy i wszystkim co zaglądają do mojego wątku polecam zajrzeć do LDL. Jest trochę użytecznych rzeczy i są róże!!!!
Więc ja też sobie kupiłam róże na pniu a co!!!! Też chcę mieć chociaż jedną i teraz moje pytanie. Co ja teraz mam z nią zrobić??????? Help mam ją już posadzić do gruntu czy może najpierw do doniczki i na balkon? Proszę o znawców róż i tych co tu czasami zaglądają o radę
:oops:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skarbie - to róża na pniu miniaturowa :D
Czyli bardzo dobrze będzie się czuła posadzona w doniczce właśnie.
Oczywiście że sadź jak najszybciej niech zacznie się ukorzeniać.
Nie wiem czy na zimę nie lepiej ją zabierać do piwnicy
( niech Hania55 się wypowie ) ale zawsze możesz ją zadołować w wiaderku :;230

O LIDLu pół Forum gadało - od 26-02 pojawiły sie fajne rzeczy, sama kupiłam pergolę, stelarz, zestaw do wysiewów, czarną porzeczkę, zapinki i sekator :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”