Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Mrówki na piwoniach nie czynią szkody kwiatom - żywią się słodką wydzieliną znajdującą się na okrywach pąków kwiatowych.
Syrop ten jest dla mrówek zabójczy.a tu ze stronki Maja w ogrodzie Mrówki na piwoniach to absolutnie coś normalnego, one żyją w symbiozie z piwoniami. Zwabia je słodka wydzielina na okrywach pąków. Kiedy kwiat się otwiera, mrówki znikają. Nie należy się tym martwić, bo to objaw zdrowy i normalny

KRYSIU Schneeperle dopiero otwarła parę pąków, niestety brakuje słońca ;:174 to samo moja Kermesina też lada chwila się rozwinie .Kali jest piękny i te pylniki niczym diamenciki odbijają od ciemnego kwiatu ;:167 Na takiego Calpasa też miałbym chrapkę ;:167 tylko gdzie posadzić ;:145 moje orliki szybko zakwitają to sprinterzy :;230

Obrazek

Obrazek

BEATKO te dranie będą miały używanie w lelujkach i nie tylko ;:134 a ja tu tylko siedzę i nic nie robię zamiast sie z nimi rozprawić.Moja biedna pomarańczowa języczka chyba już będzie bez liści a one są jej największą ozdobą . Tobie również Beatko miłego wieczoru ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu piękny ten ostatni obrazek z Twojego ogródeczka, świetnie współgrają kolorki tych wszystkich roślinek, powiedz mi co tam rośnie w doniczkach przed piwoniami, a za niebiesko kwitnącą chmurką delikatnych kwiatuszków?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU pod płotem sąsiada rosną prawie same piwonie tylko Duchesse rośnie na głównej rabacie. To jest mój mini skalniak z karłowymi zimozielonymi Cyprysikiem obtusa Nana i śwerkiem Daisy white .Za chmurką brunery stoi donica z dalią, mam więcej takich donicowych dalii ustawionych w różnych miejscach .Jednak nie wszystko mieści się na moich rabatach te niższe dalie poszły do donic, a wyższe na rabaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj Jadziu i u mnie darowany od Ciebie aster ładnie się przyjął, ale jeszcze nie ma takich pąków. Z resztą wszystko się ładnie przyjęło oprócz o ile pamiętam perowski, której patyczki jednak się nie ukorzeniły. Jak przyjedziesz, to sama ocenisz.

Przepięknie teraz prezentują się iglaczki z tymi nowymi seledynowymi przyrostami.

A Twój ogród wiesz, że uwielbiam ;:196 ;:196 ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO gonimy się właśnie wróciłam od Ciebie :;230 No widzisz nawet nie wiem ,ze dałam Ci tego asterka ;:124 Spróbuję sama ukorzenić Perowskię jutro jak nie będzie padać to coś wykombinuję dla Ciebie.Ja też uwielbiam ten mój misz-maszowy ogródek ;:167 ;:167 Już powoli widać jak niektóre rośliny się rozrosły, a też sporo przetasowań zrobiłam jesienią .Daisy była cudna w bieli jak sama nazwa wskazuje biała Daisy i każdego roku czekam aż cudnie wypuści młode odrosty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U ciebie Jadziu to ogromne bogactwo różnych roślin.
Zawsze coś nowego dla mnie odkryje.Kokorycz nowa.Ja chyba żadnej nie mam.
Bujny , gesty ogród.Piękny ci on. ;:180
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Mrówki na piwoniach to i ja widziałem, ale nie zastanawiałem co one tam robią.
Znowu czegoś nowego się dowiedziałem Jadziu :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ja też się Jadziu podszkoliłam o tych mrówkach -po co chodzą po piwoniach, sama wiesz ile tego u mnie jest. ;:223
Wiedziałam kiedy wstąpić do Ciebie. :D
Pięknie popadało i w dodatku słonko wyświeciło. Mogłoby już tak byś, trochę deszczu na przemian ze słonkiem.
Pięknie i tak świeżo u Ciebie. ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, to znaczy, że jak nie ma mrówek na piwonii, to trzeba je tam przytargać? Bardzo zaciszny masz swój ogródek, tak ładnie Ci rośnie pieris, u mnie nie ma szans z wiatrami zimowymi. Zastanawiam się, gdzie Ty tam jeszcze mieścisz dalie!. Orliki masz śliczne i brateczki.
Te wredne ślimory zeżarły mi trójsklepkę prawie do zera, a drugiej wcale nie widzę! Obsypuję popiołem, ale ciągle pada, to tylko dostarczam potasu roślinom!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada od południa i to dosyć obficie nawet grzmoty się pojawiły ,czyli ziemia wreszcie się obudziła Możliwe teraz będzie już lepiej Z chęcią wysłałabym komu trzeba tego deszczu, bo trochę go za dużo już spadło. Jeszcze niedawno prosiliśmy o deszcz . Z pewnością wszystkie nawozy zdążyły już wypłynąć z gleby ;:174 Po deszczach trzeba będzie od nowa nawozić Rano gdy przyszłam zastałam takie widoki. Chryzantema od Floriana pożarta w całości młode pędy dalii też ,a przecież były okryte butelką ,jednak to młode bezdomne oślizłe przeszły przez dziurki ;:222 Teraz ją nakryłam może jeszcze odbije od korzenia

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU jak nie masz mrówek to nic w każdym razie one są nieszkodliwe dla piwonii .Nie wiesz ,ze każdy ogródek jest z gumy i naciąga się jak chcemy :;230 U mnie dzisiaj pożarły piękną chryzantemę którą dopiero niedawno dzieliłam .Dalie te wyższe mam posadzone po lewej stronie a po prawej te niższe

Obrazek

Obrazek

ELUSIA mosz kupa roboty z tomatami to ani nie mosz czasu za dużo na forum .Dzisiej podloło na amen aż ściekało z rabat na chodnik .Mizianko od Zuzi do Dioblika. Wiesz ,ze najbardziej ciesza sie ,że Riant tak się opamiętoł robi za pnąco na małej pergoli ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU no widzisz u mnie czasem można sie czegoś nowego dowiedzieć ,więc musisz częściej wpadać w odwiedziny :)

Obrazek

Obrazek

ANIU lubię mieć różnego rodzaju nowości ale u Iwonki 0042 tam dopiero jest różności czasem nawet wstyd pytać co to za roślinka

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu już nadrobiłam wiosenne zaległości i oczy nacieszyłam kolorami Twego ogrodu.
Mam nadzieję,że przymrozki nic nie uszkodziły choć u Ciebie taki busz,że roślinki grzeją się nawzajem :)
O zależności piwonii i mrówek pierwszy raz czytam i aż mi się wierzyć nie chce. Poprzednia działka jak wiesz byłą bardzo mokra bo wysoki poziom wód gruntowych a mrówki takiego środowiska nie lubią. Na początku kilkadziesiąt kęp piwonii rosło i normalnie rozkwitały bez pomocy mrówek.
Ciekawy temat , lubię takie ciekawostki np dotyczące współzależności roślin i zwierząt.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Zapraszasz Jadziu bym wpadł - więc jestem :wink:
U nas lekko pokropiło, a grzmoty też słyszeliśmy - od twojej strony :wink:
Tyle ślimaków co u ciebie, to u nas nie ma - na szczęście. Widziałem ślady jeża, pewnie pilnuje by ich populacja nie była zbyt liczna :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANDRZEJU u Ciebie pokropiło, a u mnie solidnie lalo i co wyszłam jak skończył się deszcz to za chwilkę znów ciemno i od nowa Zawsze wszystkich zapraszam ;:108 och te slimory doprowadzą mnie do szału tak poniszczyć rośliny .Mlode pędy pomidorów mam okryte butelkami to samo młode pędy dalii bo to najsmakowitsze kąski dla nich .Nawet wychodzącą szałwię mi obciachały te dranie ;:222 U mnie ropuszki ale ile one mogą skonsumować takie maleństwa a tych miniaturowych nagich też multum

Obrazek

Obrazek

KRYSIU jak miło mi znów Cię gościć.Wiem ,że jesteś zapracowana bo teraz najgorętszy sezon .Gdzieś też wyczytałam ktoś pisał ,że mrówki spijają spadź z piwonii ,ale jeszcze nie zauważyłam na nich mszyc U mnie też jest sporo piwonii przeważnie rosną pod płotem sąsiada

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Jadziu narzekasz na deszcz....chyba już się kończy okres opadów teraz będziesz biegała z motyczką bo chwaściory ruszą.
Jestem w Ustroniu i też pada, nie pada, za chwilę lubię ścianą deszczu, ale dzisiaj od rana piękne słoneczko i jadę do Ogrodów Kapiasa.
Twój różenic górski w jednym miejscu siedzi długo, nie ma tendencji do zanikania, czy go odmładzasz?....pytam bo ja mam po raz pierwszy i chcę wszystko wiedzieć bo mi się podoba.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

U mnie też ziemia mocno się napiła Jadziu, żeby już tylko cieplej było, bo ostatnio jednak te temperatury nas nie rozpieszczają ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”