Bardzo chętnie popodziwiam jeszcze Twoje ekstra zdjęcia
Moje małe królestwo
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Dzięki Emilu, u mnie super piaszczysto, toteż obsypanie piaskiem evergreen'ów im nie zaszkodzi, może jednak dodam na wierzch jeszcze gałęzie iglastych na tę pierwszą zimę.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
MariaTeresa, pierwsza zima jest decydująca - zawsze warto dorzucić coś ekstra na wierzch by mieć pewność, że rośliny bez strat doczekają wiosny.
Ewa, przy liliowcach jest mniej pracy a dużo więcej radości kiedy już zakwitną
Kolejna porcja jesiennych zdjęć
Na początek barbule...

Ogniste kolory pantofelnika...

... i pełnika...

Trochę bieli...

... a na koniec fiolet...

Pozdrawiam ciepło !!!
Ewa, przy liliowcach jest mniej pracy a dużo więcej radości kiedy już zakwitną
Kolejna porcja jesiennych zdjęć
Na początek barbule...

Ogniste kolory pantofelnika...

... i pełnika...

Trochę bieli...

... a na koniec fiolet...

Pozdrawiam ciepło !!!
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się z tym co napisała Ewa.
Zbyt dużo ciekawych roślin u Ciebie rośnie, żeby tak tylko sobie obejrzeć i ....zasnąć.
Co to za pełnik Emilu, ja znam tylko żółty a ten jakiś pomarańczowy.
A ta pierwsza biel to kokorycz ?
Zbyt dużo ciekawych roślin u Ciebie rośnie, żeby tak tylko sobie obejrzeć i ....zasnąć.
Co to za pełnik Emilu, ja znam tylko żółty a ten jakiś pomarańczowy.
A ta pierwsza biel to kokorycz ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ewka, Grażynko dzięki !
Pełnik to jeden z mieszańców ogrodowych... kwitł wczesnym latem, wysiał się a teraz powtarza kwitnienie - kwiaty są bardzo jaskrawe, pięknie wyglądają wczesnym wieczorek kiedy drzewa rzucają na rabatę cienie.
Białe kwiaty należą do kokoryczy ( Corydalis ochroleuca ) oraz cyklamena neapolitańskiego 'Alba'. A propos cyklamenów - bardzo ładnie się sieją, a siewki potrzebują przynajmniej 3 lata żeby zakwitnąć.
Fioletowy 'oset' to kwiatostan karczocha - posiane w marcu, wysadzone w maju zakwitły w drugiej dekadzie lipca i kwitną do tej pory. Smakują super obgotowane i podane w sosie kurkowym albo na surowo skropione oliwą, posypane solą i pieprzem
Siewki cyklamenów

Rdest wirginijski - bardzo go lubię właśnie przez te rewelacyjne wzorki na liściach

A to już grzybobranie na podwórku - w tym roku nie trzeba nawet iść do lasu zeby nazbierać grzybów do sosu, zupy czy jajecznicy

Pozdrawiam serdecznie !!!
Pełnik to jeden z mieszańców ogrodowych... kwitł wczesnym latem, wysiał się a teraz powtarza kwitnienie - kwiaty są bardzo jaskrawe, pięknie wyglądają wczesnym wieczorek kiedy drzewa rzucają na rabatę cienie.
Białe kwiaty należą do kokoryczy ( Corydalis ochroleuca ) oraz cyklamena neapolitańskiego 'Alba'. A propos cyklamenów - bardzo ładnie się sieją, a siewki potrzebują przynajmniej 3 lata żeby zakwitnąć.
Fioletowy 'oset' to kwiatostan karczocha - posiane w marcu, wysadzone w maju zakwitły w drugiej dekadzie lipca i kwitną do tej pory. Smakują super obgotowane i podane w sosie kurkowym albo na surowo skropione oliwą, posypane solą i pieprzem
Siewki cyklamenów

Rdest wirginijski - bardzo go lubię właśnie przez te rewelacyjne wzorki na liściach

A to już grzybobranie na podwórku - w tym roku nie trzeba nawet iść do lasu zeby nazbierać grzybów do sosu, zupy czy jajecznicy

Pozdrawiam serdecznie !!!
- Aga2
- 200p

- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy był pierwiosnek omszony ciemny z oczkiem - chciejstwo .
Wrzosy super -tydzień temu robiłam swoje wrzosowisko lecz dużo miejsze ,chyba jeszcze trawnika usune
Ale liliami i liliowcami to mie powaliłaś !!!!
pytanie:
1 Rozumiem że trzeba pędzelkiem w dwu różnych kwiatach liliowca pomerdać aby się nasiona jakieś zrobiły?
2 jaka odmiana liliowców szczególnie dużo wydaje kwiecia ?
Wrzosy super -tydzień temu robiłam swoje wrzosowisko lecz dużo miejsze ,chyba jeszcze trawnika usune
Ale liliami i liliowcami to mie powaliłaś !!!!
pytanie:
1 Rozumiem że trzeba pędzelkiem w dwu różnych kwiatach liliowca pomerdać aby się nasiona jakieś zrobiły?
2 jaka odmiana liliowców szczególnie dużo wydaje kwiecia ?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Zdrowo sobie podjadasz i piękne ujęcie karczocha /Cynara, u mnie też pojawiły się maślaczki, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;:6
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ sobie dogadzasz Emilku.......
Należy Ci się jednak za mrówczą pracę.
Siewki cyklamenów masz całkiem udane i bardzo zdrowe.
Nie zawsze takie bywają - mnie się nie udało.
Widać, że masz rękę do kwiatów.
A może z nimi gadasz ?

Należy Ci się jednak za mrówczą pracę.
Siewki cyklamenów masz całkiem udane i bardzo zdrowe.
Nie zawsze takie bywają - mnie się nie udało.
Widać, że masz rękę do kwiatów.
A może z nimi gadasz ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Aga, zapylać można pędzelkiem albo urwać cały pylnik i pocierać nim znamiona słupków ( to ta najdłuższa 'nitka' ) na kwiatach innych odmian. W zapylaniu można kierować się fantazją i próbować wszystkich możliwości jakie podsunie nam wyobraźnia. Są tylko dwie reguły:
1 diploidy zapylamy tylko pyłkiem zebranym z diploidów, natomiast tetraploidy pyłkiem tetraploidów
2 zapylanie kończymy w trzeciej dekadzie lipca tak by wszystkie nasienniki zdążyły dojrzeć przed zimą
MariaTeresa karczochy są smakowite ale trzeba się sporo naobierać by w końcu dostać się do tego co smakuje najlepiej
Grażynko jeśli nikt nie chce się o mnie zatroszczyć to muszę sam o siebie zadbać
Niestety nawet na gadanie do roślin w tym roku brakuje czasu, ale to im najwidoczniej bardzo nie przeszkadza
tu.ja dziękuje za miłe słowa
Pozdrawiam ciepło!!!
1 diploidy zapylamy tylko pyłkiem zebranym z diploidów, natomiast tetraploidy pyłkiem tetraploidów
2 zapylanie kończymy w trzeciej dekadzie lipca tak by wszystkie nasienniki zdążyły dojrzeć przed zimą
MariaTeresa karczochy są smakowite ale trzeba się sporo naobierać by w końcu dostać się do tego co smakuje najlepiej
Grażynko jeśli nikt nie chce się o mnie zatroszczyć to muszę sam o siebie zadbać
Niestety nawet na gadanie do roślin w tym roku brakuje czasu, ale to im najwidoczniej bardzo nie przeszkadza
tu.ja dziękuje za miłe słowa
Pozdrawiam ciepło!!!