Pieris - choroby i szkodniki
Re: Chory Pieris japonica
Dzięki za odpowiedź. Mam na grzyby Previcur Energy - może być? Czy lepiej jechać i kupić jeden z zaleconych przez Ciebie środków?
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiem Ci szczerze ,że nie znam tego preparatu .Ja zawsze na swoje rośliny kupuję tylko te bo się sprawdzają bynajmniej u mnie.Ale pierisy to ciężkie rośliny w uprawie .Nie zawsze się dadzą wyleczyć ,ale spróbować nie zaszkodzi, zrób oprysk dolistnie, za tydzień powtórz. Wydaje mi się że 2, 3 opryski wystarczą, może się uratuje.Powodzenia.
waga65
-- 2 sie 2015, o 16:54 --
Jak masz ten środek co pisałeś wypróbowany na innych roślinach i pomaga ,to niema co kupować innego spróbuj. Ale zawsze jest ulotka dołączona do preparatu i tam pisze czy na rośliny ozdobne się nadają i przestrzegaj dawki.
waga65
-- 2 sie 2015, o 16:54 --
Jak masz ten środek co pisałeś wypróbowany na innych roślinach i pomaga ,to niema co kupować innego spróbuj. Ale zawsze jest ulotka dołączona do preparatu i tam pisze czy na rośliny ozdobne się nadają i przestrzegaj dawki.
Dzięki za odpowiedź. Nie probówałem tego preparatu na innych roślinach, więc zdecydowałem kupić jeden z polecanych przez Ciebie.
BTW: te liście zainfekowane pewnie muszę wszystkie usunąć, tylko powoli żeby nie było za dużego szoku, mam rację?
BTW: te liście zainfekowane pewnie muszę wszystkie usunąć, tylko powoli żeby nie było za dużego szoku, mam rację?
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
Pasowałoby, żeby nie zarażał dalej ,na razie zlej go w całości ze dwa razy ,może nie zainfekuje dalej .
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Pierścieniowa plamistośc. Ja bym obciał te porażone wierzchołkowe pędy. Pieris i tak rozkrzewi się a dzięki temu unikniesz zarażania innych roslin. Oczywiście oprysk wskazany nawet zapobiegawczo.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Azalie i pierisy - proszę o identyfikację choroby
Pierysy wszystkie - jak na zdjęcie, jeden umarł był. Druga azalia ma się dobrze, innego rodzaju azalie - nieco dalej - mają się dobrze. Buszuje mączniak. Miejsce nasłonecznione, geowłóknina plus kora. Przelanie? Przenawożenie? Jakaś choroba grzybowa?
pozdrawiam, WW
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Azalie i pierisy - proszę o identyfikację choroby
Mączniak w tym roku buszuje wszędzie. Objawy powyższego mogą mieć związek z Phytophthorą.
Odgarnij korę i zerknij pod włókninę, może być zbyt wilgotno i od tego fytoftora.To grzyb rozwijający się w mało przepuszczalnym gruncie.
selli7 pisze:Odgarnij korę i zerknij pod włókninę, może być zbyt wilgotno i od tego fytoftora.To grzyb rozwijający się w mało przepuszczalnym gruncie.
Jest ciemno, jeśli będzie ów grzyb, czym zwalczać?
pozdrawiam, WW
- ERNRUD
Najlepsze przeciwko fytoftorozie jest Polyversum, ale dość drogie. Sprawdź czy w pobliżu szyjki korzeniowej nie zamiera kora. Jeśli tak, to na pewno to.
ERNRUD pisze:Najlepsze przeciwko fytoftorozie jest Polyversum, ale dość drogie. Sprawdź czy w pobliżu szyjki korzeniowej nie zamiera kora. Jeśli tak, to na pewno to.
tak to wygląda po odgarnięciu...
pozdrawiam, WW
- ERNRUD
Re: Pieris - CHOROBY
Odkażanie podłoża, rezygnacja z różaneczników i azalii, albo zaprawianie każdej nowej rośliny (jeśli z rodziny z Ericaceae ) środkiem Polyversum.