Kaktusy i sukulenty zimą.
Re: Jak dbać o kaktusy zimą?
Hej blabla to pisałeś że zimowanie w 15 stopniach w piwnicy w całkowitej ciemności to zły pomysł to jaka powinna być temperatura do zimowania w ciemności?
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Temperatura zimowania dla Matucana polzii to nie mniej jak 8 ° C Najlepiej 12 ° C
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie, w jakich temperaturach zimujecie rodzaje: Copiapoa, Coryphantha, Echinofossulocactus, Epithelantha i Ferocactus? W niższych (5-10 st. C), czy raczej wyższych (10 st. i wyżej). W internecie można znaleźć odmienne opinie, również dostępne mi książki nie wszystko rozstrzygają, stąd moje pytanie.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
2, 3 i 4 pozycja w 13-15. Kwitną bez problemu.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wg mnie przede wszystkim nie wszystkie kaktusy nadają się, by je zimować w piwnicy, w ciemności. Uważam, że temperatura zimowania po ciemku to 5-10*C i tylko zimnolubne rośliny to wytrzymują. Z mojego doświadczenia np. takie parodie, które są raczej ciepłolubne nie wytrzymują piwnicy i nagminnie gniją. Ciepłolubnych matukan to ja bym w piwnicy nie trzymał.wilczek pisze:Hej blabla to pisałeś że zimowanie w 15 stopniach w piwnicy w całkowitej ciemności to zły pomysł to jaka powinna być temperatura do zimowania w ciemności?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Copiapoa, Echinofossulocactus i Ferocactus u mnie: 5-8 stopni, ale wytrzymały też nieco niższe temperatury (również krótkotrwałe przymrozki, tak do ok. -3). Tylko zaznaczam, że u mnie stoją w sezonie na zewnątrz, więc są nieco zahartowane.tom_ek pisze:Mam pytanie, w jakich temperaturach zimujecie rodzaje: Copiapoa, Coryphantha, Echinofossulocactus, Epithelantha i Ferocactus? W niższych (5-10 st. C), czy raczej wyższych (10 st. i wyżej). W internecie można znaleźć odmienne opinie, również dostępne mi książki nie wszystko rozstrzygają, stąd moje pytanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
Wniosek z tego taki, że dwa stopnie w tą czy w tą, to nie koniec świata
Najważniejsze to spróbować, za 2-3 sezony wszystko stanie sie dużo prostsze
A prawda jest też taka, że zima zimie nierówna, a i lato przed każdą inne. Była taka zima, że dosłownie dwa razy kapnęłam wody sukulentom, a w tym roku, po suchym i upalnym lecie do końca listopada już dwa razy zaliczyły, bo odwadniaja się w strasznym tempie, a i ciepło na zewnątrz (co również przekłada się na ciepło na zimowisku).
Z kaktusami, jak z dziećmi - nie trzeba sie cackać za mocno, dadzą sobie radę

Najważniejsze to spróbować, za 2-3 sezony wszystko stanie sie dużo prostsze

A prawda jest też taka, że zima zimie nierówna, a i lato przed każdą inne. Była taka zima, że dosłownie dwa razy kapnęłam wody sukulentom, a w tym roku, po suchym i upalnym lecie do końca listopada już dwa razy zaliczyły, bo odwadniaja się w strasznym tempie, a i ciepło na zewnątrz (co również przekłada się na ciepło na zimowisku).
Z kaktusami, jak z dziećmi - nie trzeba sie cackać za mocno, dadzą sobie radę

- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A więc temp. 5-15 st., czyli "standard"
. Raz jeszcze się potwierdza, że jak wiele innych aspektów uprawy, tak i zimowanie ma dwie tradycje, sprzeczne ze sobą, a obydwie skuteczne, o czym pisaliście stronę, dwie wcześniej. Rację ma Onectica, że nie "trzeba się cackać za mocno, dadzą sobie radę" (i tak mi się wydaje, że w uprawie kaktusów zapomina się często o czymś podstawowym - że kaktusy to jedne z najbardziej wytrzymałych i tolerancyjnych roślin).
To moje pierwsze zimowanie, póki co przenoszę co chwila kaktusy w inne miejsca, bo pierwotnie upatrzone (strych) okazało się za zimne; na wiosnę powinienem już mieć jakąś naukę. Dzię
ki za odpowiedzi.

To moje pierwsze zimowanie, póki co przenoszę co chwila kaktusy w inne miejsca, bo pierwotnie upatrzone (strych) okazało się za zimne; na wiosnę powinienem już mieć jakąś naukę. Dzię

- onectica
Będzie dobrze! 

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Zawsze podczas pierwszego sezonu/zimowania trzeba być nieco ostrożnym i pomimo zaleceń innych, obserwować rośliny i wyciągać samemu wnioski. Nigdy nie ma gwarancji, że coś co udaje się u kogoś, uda się u Ciebie.
I jedna uwaga, z własnego doświadczenia wiem, że na to co pisze w książkach, trzeba brać czasami dużą poprawkę. Lepiej opierać się na doświadczeniach innych hodowców.
I jedna uwaga, z własnego doświadczenia wiem, że na to co pisze w książkach, trzeba brać czasami dużą poprawkę. Lepiej opierać się na doświadczeniach innych hodowców.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
Ale to wcale nie znaczy, że doświadczonym zawsze wszystko wychodzi idealnie - im też się zdarzają straty i szkodynorbert76 pisze:Zawsze podczas pierwszego sezonu/zimowania trzeba być nieco ostrożnym i pomimo zaleceń innych, obserwować rośliny i wyciągać samemu wnioski.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
... i mimo wszystko najlepiej uczyć się na cudzych błędach... 

Witam,
Pisałeś Tomku o przesadzaniu roślin w zimie. Ja oczywiście zgadzam się z twoimi wskazówkami. Chociaż ja nie zwracam szczególnej uwagi na okres przesadzania roślin, staram się unikać przesadzania w okresie pełnej wegetacji.
Natomiast nie rozumiem jednej rzeczy, napisałeś, że warunkiem jest suchość podłoża oraz niska temperatura? nie wiem co miałeś na myśli ale ja nigdy przesadzonych roślin nie przenoszę od razu do zimowych stanowisk. Przez około tydzień rośliny muszą stać w cieplejszym miejscu aby korzenie się wygoiły po przesadzaniu. Niska temperatura i uszkodzone korzenie po przesadzaniu (a zawsze powstają mikro urazy) to niebezpieczne połączenie.
Pozdrawiam,
Ola
Pisałeś Tomku o przesadzaniu roślin w zimie. Ja oczywiście zgadzam się z twoimi wskazówkami. Chociaż ja nie zwracam szczególnej uwagi na okres przesadzania roślin, staram się unikać przesadzania w okresie pełnej wegetacji.
Natomiast nie rozumiem jednej rzeczy, napisałeś, że warunkiem jest suchość podłoża oraz niska temperatura? nie wiem co miałeś na myśli ale ja nigdy przesadzonych roślin nie przenoszę od razu do zimowych stanowisk. Przez około tydzień rośliny muszą stać w cieplejszym miejscu aby korzenie się wygoiły po przesadzaniu. Niska temperatura i uszkodzone korzenie po przesadzaniu (a zawsze powstają mikro urazy) to niebezpieczne połączenie.
Pozdrawiam,
Ola