Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

Iwonko, ciepełko juz czuć :tan Choc dzis deszczowo u mnie, ale za to podleje to co zasialam wczoraj :)

Trochę zdjęć z poniedziałku. Robione telefonem pod wieczór więc jakość nie taka jakbym chciała, ale i tak rosliny najważniejsze :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d. zdjęć poniedziałkowo-telefonowych ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Izo :wit .Wow ile Ty masz tam niezapominajek ;:oj . Przepiękne są a ja nie mam ani jednej ;:oj . Chyba trzeba to zmienić a nawet widziałam na ryneczku ostatnio i nie kupiłam ;:223 . Żółte narcyzki śliczne ;:215 . Wiosna jak się patrzy tylko ta pogoda taka byle jaka ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, tez pozdrawiam i słońca życzę ;:3

Niezapominajki to jak chwasty u mnie, ale lubię je i większość zostawiłam. Teraz tez zaczynaja jak chwasty konwalie wychodzić. Taka ta moja działka jest półdzika ;:173

Kolejna porcja z poniedziałku. Przedostatnia :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część ostatnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Izo pięknie kolorowo na działce. ;:oj Dobrze, że wielkich strat po przymrozkach nie masz. U mnie w pełnym słońcu sprawdziła się tylko żurawka Marmalade. Testowałam różne ciemne, bo rzekomo słońce lepiej znoszą, ale wszystkie przypalało słońce. Marmalade fantastycznie szybko przyrasta. Ja z jednej dość dużej w trzy lata mam ponad trzydzieści. Mam też zieloną o różowych kwiatach, niestety NN, doskonale rośnie i też ze słońca nic sobie nie robi. Wiosna w czasie której chodzimy w kurtkach i ciepłych butach, nie wpływa dobrze na nasze nastroje. U mnie był jeden dzień cieplejszy, a od rana znowu leje okropnie. ;:222 Cieplejszych dni życzę. ;:3
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, miło mi Cię widzieć w wątku :) Dzięki :)
Już zrobiło się trochę cieplej na szczęście ;:3 Dzis rano lało u nas, ale potem nawet słońce wyszło.
Dziękuję za info o żurawkach. Pewne te co mam poprzypala słońce. Poczekam co będzie a Marmalade dokupię :) Nie mam pomysłu composadzić przed piwoniami. Mam ich dużo więc też dużo czegoś potrzebuję. Może rozchodniki okazałe plus coś jeszcze...hmmm...
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Nie tylko bukszpany masz cudne na działeczce Izo. Dużo ładnych narcyzów, tulipanów i zauważyłam piękne karpy piwonii. To często jest na działkach po kimś. Kiedyś piwonie były żelazną rośliną działkową. Ja "odziedziczyłam" majową i po przesadzeniu pierwszy raz kwitnąć będzie od 3 lat.

Moje żurawki mają dosyć słoneczne stanowisko i nie jest z nimi źle. Może taka żółtą trochę przypala- trzeba uważać z podlewaniem w słońcu.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, dziękuję :) Cebulowe na tej rabacie zaraz obok altany sadziłam jesienią. Reszta to pozostałości po poprzedniej właścicielce. Piwonie prawie wszystkie przesadzałam, ale widzę, że niektóre mają pąki :tan Piwonie też są zastanymi roślinami. Dziękuję za informacje dotyczące żurawek :)
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

lemonka pisze: Nie mam pomysłu co posadzić przed piwoniami. Mam ich dużo więc też dużo czegoś potrzebuję. Może rozchodniki okazałe plus coś jeszcze...hmmm...
Rozchodniki okazałe są dość wysokie i mogą zasłonić piwonie - przyznam, że nie widziałam jeszcze takiego połączenia - może ktoś ma i pokaże. Ja natomiast polecam astry niskie tzw. marcinki - u mnie czasami "robią" za obrzeże rabaty/nie mogę teraz znaleźć zdjęcia/. Jak je teraz posadzisz to będą jeszcze kwitły jesienią. Ja mam białe - każda ilość :D /innych kolorów mniej/. Rozchodniki u mnie już podrosły sporo ale maluchy też się znajdą.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, rozchodniki okazałe są rzeczywiście wysokie. Ja właśnie bym chciała zasłonić pozostałości po piwoniach jak już przekwitną. Większość już ma pąki a rozchodniki zanim by urosły to już po piwoniach by było. :)
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Po przekwitniętych piwoniach zostają piękne liście i do jesieni zdobią rabatkę. Tak na szybko wklejam linki do zdjęć - nie są dobrej jakości ale można zobaczyć trochę. Pierwsze zdjęcie z końca września a drugie z jego początku :
http://imgur.com/cNzSMTS
http://imgur.com/0WGO0fT
Może latem zdobią tylko liście piwonii a astry to zieleninka ale: są bezproblemowe, szybko przyrastają i usuwanie nadmiaru nie jest zbyt uciążliwe a co ważne - mniej pielenia. Za to jesienią dla mnie to cudny widok pomimo tego, że nie jestem fanem białych kwiatów i staram się mieć ich jak najmniej na ile to możliwe. Jednak "marcinki" białe są najładniejsze bo bardzo wyraziste przy monotonii jesiennej. Ja na siłę nie namawiam tylko poddaję pomysł :wink:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Izo pytałaś o obrzeże, nie mam żadnego. :) Kupiłam nóż do kantów i dwa razy w roku, czasem częściej tnę brzegi trawnika, mam nieograniczoną możliwość zmiany kształtu rabat. ;:215 Przede wszystkim nie muszę przycinać wąsów trawy, która wrasta w każde obrzeża. Na zdjęciu przy żółtych tawułach najlepiej widać przycięcie.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, nie wiedziałam. Myślałam, że liście piwonii należy sciąć po kwitnieniu. Tak też zrobiłam w zeszłym roku. :oops: Nie wiem skąd mi się ten pomysł wziął. Teraz już je zostawię, naprawdę są ładne. W takim razie, jak napisałaś, rozchodniki odpadają. Marcinków już nie mam bo padły po zimie. Znajdę coś niższego i kwitnącego. Nawet jakieś jednoroczne mogą być. Dziękuję za rady ;:196

Soniu ;:196 Dziękuję za odpowiedź. Takie kanciki są bardzo praktyczne. Widziałam szpadle specjalne do takich kancików, ale nóż chyba wygodniejszy.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No właśnie czytając zastanawiałam się po co chcesz zasłaniać piwonie :?: ...Krysia ma rację. ;:108
Sporo roślin masz po poprzednikach ;:138 Oglądałam ostatnio działkę oferowaną do sprzedaży /ROD/,dokładnie wyczyszczoną z roślin i świeżo posianą chyba na ich miejscu trawką ...A cena...prawie jak za działkę budowlaną... ;:oj :shock: U mnie trochę strat mrozowych zaliczone ale niczego nie okrywałam więc nie rozpaczam... Rośliny się odbudują bo to powierzchowne oparzenia.

Miłego weekendu Izo !
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”