Domyślam się że chodzi oset benedyktyński (to chyba odmiana drapacza albo zamienna nazwa). Z niego pozyskuje się tylko korzeń. Razem z plamistym są uznawane za ostropest. Oba są jednoroczne. Uprawiam plamisty, u mnie miał rzadsze i grubsze żyłki, skromnie ale się rozsiał. Przyznam że dla mnie też nie do końca jasny jest ten cały oset i jego gatunki. Informacje powyżej zaczerpnęłam z zielnika.
Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII
Benedykt lekarski? A cóż to za nazwa? Chyba handlowa
Domyślam się że chodzi oset benedyktyński (to chyba odmiana drapacza albo zamienna nazwa). Z niego pozyskuje się tylko korzeń. Razem z plamistym są uznawane za ostropest. Oba są jednoroczne. Uprawiam plamisty, u mnie miał rzadsze i grubsze żyłki, skromnie ale się rozsiał. Przyznam że dla mnie też nie do końca jasny jest ten cały oset i jego gatunki. Informacje powyżej zaczerpnęłam z zielnika.
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu piękne widoki jesienne
Zdjęcie z wnusia urocze
Staw robi wrażenie a czy jakoś zabezpieczałaś dojście do niego przed wnusia ? Pytam bo mnie co nie którzy straszą najgorszym scenariuszem
Pozdrawiam 
Staw robi wrażenie a czy jakoś zabezpieczałaś dojście do niego przed wnusia ? Pytam bo mnie co nie którzy straszą najgorszym scenariuszem
Pozdrawiam Alicja
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Zawsze z zazdrością oglądam ogrody, w których znajdują się większe lub mniejsze zbiorniki wodne. Całe otoczenie wygląda wtedy świetnie i tworzy się korzystny dla roślin mikroklimat. Czy utrzymanie takiego miejsca wymaga dużo zachodu? Czy nie ma problemu z mnożącymi się tam komarami? Czy można na to jakoś zaradzić?
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu! jak zwykle śliczności pokazujesz...o każdej porze roku Twoja działeczka imponująca. Łzawica dała spore plony, jest bardzo ciekawą trawą.Moja gdzieś przepadła, a raczej nie wzeszła! Ponowię próbę wiosną , a czerwonego kasztanowca też mam zamiar kupić. Pozdrawiam cieplutko! 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam wszystkich miłych gości
Cieszy mnie, że mimo przeciwności losu zdążę podziękować Wam jeszcze w tym roku za ostatnie wizyty bo Nowy już puka do drzwi...
Przy remoncie warunki na tyle były paskudne, że astma i alergia odezwały się ze zdwojoną siłą.
Póki musiałam to jakoś się trzymałam ale potem potrzebny był czas na dojście do siebie, powolne porządkowanie po remoncie i przed zbliżającymi się świętami.
Ja nawet w chorobie leżeć nie potrafię czy też siedzieć bezczynnie więc mimo wszystko to ? i owo zdążyłam zrobić do dekoracji świątecznej
Wstawię kilka zdjęć aby pokazać jak wyglądają poszczególne elementy wykonane metodą dekupaż i z wikliny papierowej
W tym sezonie wiklina papierowa kolorem miałą przypominać tą prawdziwą wiklinę i ... mam nadzieję,że się udało
Dzwonek też z wikliny papierowej - pierwszy raz robiłam i nawet zgrabnie wyszło ...
Potrzebowałam kilka stojaków do powieszenia sporych bombek wykonanych ze styropianu metodą dekupaż
Połączenie chyba pasuje bo goście w ramach prezentów zabrali i ledwo się ostał jeden w domu
Na zaległe posty odpowiem niebawem i wstawię też zdjęcia ze świątecznych ulicznych dekoracji z mojego miasta. Są gustowne , ładnie wykonane i pewnie dlatego częściej wychodzę na spacery ale ... wciąż czekamy na śnieg
Dla zachęty jedno z nich
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Krysiu masz talent,aż zazdroszczę ,piękne ozdoby
http://images82.fotosik.pl/262/a7571c8579ca633d.gif
http://images82.fotosik.pl/262/a7571c8579ca633d.gif
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Piękne stroiki i ta wiklina papierowa świetnie się sprawdziła
. Bombki bardzo ładne no masz talent
. Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku i szampanskiej zabawy dzisiaj
. Pozdrawiam
.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu , CUDEŃKA!
Kiedy Ty to wszystko zrobiłaś?!
Po remoncie jeszcze miałaś czas i siłę?!
Jesteś niesamowita.
Naprawdę.
Idzie nowy rok, niech on będzie dla Ciebie dobry, życzliwy, wolny od chorób, a pełen radości.
Kiedy Ty to wszystko zrobiłaś?!
Jesteś niesamowita.
Idzie nowy rok, niech on będzie dla Ciebie dobry, życzliwy, wolny od chorób, a pełen radości.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Mnie nawet mocno połamało że nawet nie mogłam pomagać córce a do ortopedy mam dopiero po Nowym Roku . Mimo wszystko życzę ci aby nadchodzący rok był trochę życzliwszy dla twojego zdrowia i przyniósł ci tylko szczęśliwe dni .
-
aniap56
- 200p

- Od: 6 cze 2014, o 21:43
No talentu to Ci nie brakuje
Życzę Ci aby i w Nowym Roku nie zabrakło pomysłów, ale przede wszystkim dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Krysiu piękne ozdoby a także podpórki dla kul .Jesteś bardzo zdolna ,bo nie wpadłabym ,żeby można tak ładne podpórki zrobić z papierowej wikliny
Pomyślności w Nowym Roku i przede wszystkim dużo zdróweczka tak potrzebnego wszystkim ogrodnikom i nie tylko 
Śliczności
A skąd się bierze papierową wiklinę i styropianowe bombki?
A skąd się bierze papierową wiklinę i styropianowe bombki?
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu podglądam, ale jakoś weny do pisania brak.
Pięknie ozdabiasz dom.
Wiklina jak prawdziwa.
Stroik z lawendowymi bombkami śliczny.
Moje kule styropianowe w pudełku.
Niech w tym roku zdrowie dopisuje, a zamierzenia ogrodowe i inne zostaną zrealizowane. 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Krysiu w Nowym Roku
, najpiękniejszego Ci życzę
, wspaniałe ozdoby robiłaś, ja w tym roku niewiele ręcznych robótek zrobiłam, łapki mało sprawne, ale mam jeszcze nadzieję, że będzie lepiej 
- stefcia
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Witaj Krysiu
Ręcznych robótek nie robię ,paluszki i mało sprawne ....
Masz talent - tak precyzyjnie ozdobione
Życzę Ci w Nowym Roku 2017 dużo zdrówka ,
spełnienia najskrytszych marzeń bliskich Twemu sercu
Życzę Ci w Nowym Roku 2017 dużo zdrówka ,
spełnienia najskrytszych marzeń bliskich Twemu sercu