Różyczki u Ewki cz. II
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różyczki u Ewki cz. II
Ja już jedną mam!
A na Twoje cierpliwie czekam! Właśnie kończy mi się konfitura różana, a różyczki pachnące w pąkach! Fajne te papuzie tulipany! 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu i Krysiu - nie wiem czym pryskać na bruzdownicę, pewnie coś jest, ale nie wiem . Ja zawsze tylko obrywałam, ale jakbyście wiedziały - to koniecznie mi powiedzcie. Na szczęście ciągle zaraza w postaci małych robali do mnie nie dotarła. Dzięki czemu mogę sobie popatrzeć na piękne pączki.

Jadziu - tak sobie myślę, że moja babcia byłaby mocno zdziwiona widząc tak różne odmiany tulipanów. Przyznam, że sama dopiero dzięki naszemu Forum odkryłam te cudeńka. A oto, jak zapowiada się Mary Rose, zupełne szaleństwo

Krysiu - to mnie pocieszyłaś, że potrafi mieć dwie główki na jednym pędzie, ale fajnie. Może w przyszłym roku i u mnie tak będzie? Teraz tylko kilka jeszcze kwitnie, a właściwie powoli już przekwita. Od kilku dni więc z nadzieją oglądam pączki róż. Wsadzony dwa lata temu Louis Odier doszedł do 2,5 m!

Aniu - jeśli w takim tempie będę pryskać, to sama sobie dam po łapach! Spójrz co mi zakwitło! Czy mogę Cię nazywać Matką Chrzestną moich powojników?

Miłko - byłam wczoraj w Twoim ogródku, gratuluję pierwszej różyczki. Ale masz fajnie, festiwal rozpoczęty.
Ja jeszcze muszę poczekać.

Jadziu - tak sobie myślę, że moja babcia byłaby mocno zdziwiona widząc tak różne odmiany tulipanów. Przyznam, że sama dopiero dzięki naszemu Forum odkryłam te cudeńka. A oto, jak zapowiada się Mary Rose, zupełne szaleństwo

Krysiu - to mnie pocieszyłaś, że potrafi mieć dwie główki na jednym pędzie, ale fajnie. Może w przyszłym roku i u mnie tak będzie? Teraz tylko kilka jeszcze kwitnie, a właściwie powoli już przekwita. Od kilku dni więc z nadzieją oglądam pączki róż. Wsadzony dwa lata temu Louis Odier doszedł do 2,5 m!

Aniu - jeśli w takim tempie będę pryskać, to sama sobie dam po łapach! Spójrz co mi zakwitło! Czy mogę Cię nazywać Matką Chrzestną moich powojników?

Miłko - byłam wczoraj w Twoim ogródku, gratuluję pierwszej różyczki. Ale masz fajnie, festiwal rozpoczęty.
Ja jeszcze muszę poczekać.

-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Ewuniu to Twoja Mary Rose lepsza od mojej, u mnie pączki mniejsze ale są więc radość też będzie tylko troszkę pózniej.
Ewa ja wczoraj dopiero odkryłam ile róż mam zjedzonych przez bruzdownicę, ale jak przeczytałam Twój apel o walkę z bruzdownicą poszłam po opakowanie po takim środku ochrony roślin i tak sobie myślę czy on nie był by skuteczny, ale trzeba by to robić wcześnie.
Nazywa się SUBSTRAL długo działąjacy POLYSECT użyłam go w ubiegłym roku polecony przez moją bratową ogrodniczkę na robala który robił mi dziurki w liściach róż. Nigdy nie mogłam go zlokalizować ani dorwać bo on działa ponoć nocą, po opryskaniu tym środkiem problem zniknął zostały stare liscie wyhaftowane przez gada, młode już całe i zdrowe były do zimy.
Środek działa szybko - rezultaty widoczne są w ciągu 24 godz.
Na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie.
Działa on systemicznie co oznacza, iż preparat jest szybko pobierany przez zielone części roślin i jest przemieszczany wraz z sokami po całej roslinie. Owady żywiąc się sokami rośliny giną nawet, jeśli nie zostały opryskane.
Skutkuje to dłuższą ochroną przed mszycami niż w przypadku opryskiwania środkami o innym sposobie działania.
Na ten czas to chyba już za póżno na walkę z bruzdownicą ale na przyszły sezon trzeba chyba spróbować.

Ewa ja wczoraj dopiero odkryłam ile róż mam zjedzonych przez bruzdownicę, ale jak przeczytałam Twój apel o walkę z bruzdownicą poszłam po opakowanie po takim środku ochrony roślin i tak sobie myślę czy on nie był by skuteczny, ale trzeba by to robić wcześnie.
Nazywa się SUBSTRAL długo działąjacy POLYSECT użyłam go w ubiegłym roku polecony przez moją bratową ogrodniczkę na robala który robił mi dziurki w liściach róż. Nigdy nie mogłam go zlokalizować ani dorwać bo on działa ponoć nocą, po opryskaniu tym środkiem problem zniknął zostały stare liscie wyhaftowane przez gada, młode już całe i zdrowe były do zimy.
Środek działa szybko - rezultaty widoczne są w ciągu 24 godz.
Na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie.
Działa on systemicznie co oznacza, iż preparat jest szybko pobierany przez zielone części roślin i jest przemieszczany wraz z sokami po całej roslinie. Owady żywiąc się sokami rośliny giną nawet, jeśli nie zostały opryskane.
Skutkuje to dłuższą ochroną przed mszycami niż w przypadku opryskiwania środkami o innym sposobie działania.
Na ten czas to chyba już za póżno na walkę z bruzdownicą ale na przyszły sezon trzeba chyba spróbować.
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ewuniu, mnie też polecono ten środek na bruzdownicę co wspomniała Leszczynka. Oprysk zrobiłam i co dzień doglądam, ale chyba już temat zakończony, bo nie widzę nowych zwiędłych pędów.
Piękne i dorodne pączki na Twoich różach!
Tylko pozazdrościć! 
Piękne i dorodne pączki na Twoich różach!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
leszczyna

A ja teraz już wiem dlaczego w jednym końcu bruzdownica działa w drugim spokój, użyłam resztki tego środka na mszyce która się pojawiła dość wcześnie u mnie, starczyło tylko na jeden rewir różany, drugi był psiknięty innym środkiem.
Wniosek nasuwa się sam
Wniosek nasuwa się sam
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ewcia cudniaste pąki mają już królowe, a na bruzdownicę to Calypso zadziała tylko nie wiem czy teraz jeszcze ona się pokaże czy dopiero znów w chyba w lipcu .Do mnie jak na razie sie nie pokazała [odpukać] lecz mszyc coraz więcej
-
x-ja-a
Ale ładne kolorki na pąkach. Louise Odier ma 2,5 metra??? Moja rośnie pod wierzbą mandżurską, ma tak z 1,3 m. i na razie rozwala się bardziej na boki. Jakby tak wystrzeliła w górę jak Twoja to musiałabym podciąć wierzbę prawie na łyso, żeby róży miejsce zrobić
U mnie też pojawiła się bruzdownica, ale w ilościach do zniesienia. Najbardziej chyba ucierpiał młodziutki Geoff Hamilton, bo wszystkie młode pędy zostały zaatakowane i na kwitnienie będę musiała poczekać trochę dłużej. Pozostałe róże mają pąki i kilka oberwanych pędów nie robi różnicy. Wypuszczą nowe i zakwitną. Mszyc, odpukać, jakoś też mniej, nie wiem jak będzie jak się noce ocieplą. Chemii nie używam od dwóch lat i jakoś różyce dają radę.
U mnie też pojawiła się bruzdownica, ale w ilościach do zniesienia. Najbardziej chyba ucierpiał młodziutki Geoff Hamilton, bo wszystkie młode pędy zostały zaatakowane i na kwitnienie będę musiała poczekać trochę dłużej. Pozostałe róże mają pąki i kilka oberwanych pędów nie robi różnicy. Wypuszczą nowe i zakwitną. Mszyc, odpukać, jakoś też mniej, nie wiem jak będzie jak się noce ocieplą. Chemii nie używam od dwóch lat i jakoś różyce dają radę.
- krystyna2201
- 500p

- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Ewuś piękne masz już pączki różane u mnie są o wiele mniejsze,ale są i to się liczy.Po pojawieniu się bruzdownicy raz prysnęłam Mospilanem 20 SP.Na razie więcej się nie pojawiła ta zaraza. 
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Okazuje się, że i na bruzdownicę są preparaty, a ja do tej pory tylko obrywałam. Na szczęście w tym roku miałam z nią spokój, ale nazw Waszych środków sobie muszę spisać, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się może przydać. Podziwiam Jagnę, że nie używa chemii, mnie to się nie udaje, co więcej- nie mogę sobie wyobrazić uprawy róż bez środków ochrony roślin.
Za to inne kwiaty ich w ogóle nie potrzebują. To jakaś dziwna sprawa, że właśnie róże, i te które mają ADR i te, które ich nie mają są narażone na choroby i szkodniki, inne kwiaty nie.
A to zdjęcia z ostatnich dni, dziś było upalnie!
Irysy mają się świetnie, tylko żółtego brak
, nie mam pojęcia co się z nim stało.

Za to inne kwiaty ich w ogóle nie potrzebują. To jakaś dziwna sprawa, że właśnie róże, i te które mają ADR i te, które ich nie mają są narażone na choroby i szkodniki, inne kwiaty nie.
A to zdjęcia z ostatnich dni, dziś było upalnie!
Irysy mają się świetnie, tylko żółtego brak

-
leszczyna

Ewo też sobie nie wyobrażam abym nie używała chemi, może jak juz nie będę pracowała, trzy razy dziennie będę chadzała i mszyce łapała, ale nie wiem czy jeszcze bym radę dała. Ja po wczorajszym dniu wiem ile rózż mam zniszczonych przez bruzdownicę, obstaję jednak przy tym, że Substral będzie w jakimś stopniu jest skuteczny. Tak jak pisalam rewir opryskany w zupełnie innym celu wolny od bruzdownicy.
Doszłam do wniosku, że będę go używała również do walki z mszycami.
Wczoraj też odkryliśmy mszyce na jabłoni i porzeczce.
Podobnie jak u Ciebie pozostałe kwiaty i krzewy na razie wolne od paskudztwa.
U mnie irysy tez zaczęły swoje pokazy.
pozdrawiam
Doszłam do wniosku, że będę go używała również do walki z mszycami.
Wczoraj też odkryliśmy mszyce na jabłoni i porzeczce.
Podobnie jak u Ciebie pozostałe kwiaty i krzewy na razie wolne od paskudztwa.
U mnie irysy tez zaczęły swoje pokazy.
pozdrawiam
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Oj z tą chemią... ja miałam szczere chęci nie używać, ale zaczęło się od inwazji mszyc a potem przyplątała się bruzdownica...
Irysy pięknie niebieskie! Uwielbiam ten kolorek!
Irysy pięknie niebieskie! Uwielbiam ten kolorek!
Pozdrawiam, Basia.
-
x-ja-a
Z tym podziwem to bez przesady. Mam chwile zwątpienia. Nawet dzisiaj wycinałam pędy z bruzdownicą z wielu róż. Coraz więcej tego g... i nie powiem, żebym była szczęśliwa
, ale tak jak niektóre młode krzewy potraciły część, albo i wszystkie pędy rokujące na pąki, tak te większe, starsze nawet jeżeli są zaatakowane, to w takiej ilości, że i tak będzie na co popatrzeć bo pąki są a z wyciętych pędów wyrosną nowe i też kiedyś zakwitną. Mam też kilka krzewów bez bruzdownicy zupełnie. Widocznie nie są smaczne.
Ale to mnie utrzymuje przy decyzji nie zatruwania pożytecznych owadów, których mam nadzieję mieć z roku na rok coraz więcej. Dzisiaj widziałam jak omomiłek (mam ich dużo w ogrodzie) zajada się mszycami. Zaraz pojawią się biedronki i jakoś damy radę
, ale tak jak niektóre młode krzewy potraciły część, albo i wszystkie pędy rokujące na pąki, tak te większe, starsze nawet jeżeli są zaatakowane, to w takiej ilości, że i tak będzie na co popatrzeć bo pąki są a z wyciętych pędów wyrosną nowe i też kiedyś zakwitną. Mam też kilka krzewów bez bruzdownicy zupełnie. Widocznie nie są smaczne.Ale to mnie utrzymuje przy decyzji nie zatruwania pożytecznych owadów, których mam nadzieję mieć z roku na rok coraz więcej. Dzisiaj widziałam jak omomiłek (mam ich dużo w ogrodzie) zajada się mszycami. Zaraz pojawią się biedronki i jakoś damy radę

- alexia

- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewciu, iryski cudne i ten kolor
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
x-ja-a
"Cacy owady"alexia pisze: Widzialam w ogrodniczym biedronki i inne cacy owady..., pewnie zahibernowane larwy... Bruzdownicy nigdy u siebie nie mialam, moze im za wyslko na 2.gie pietro... Czy one maja naturalnych wrogow/zjadaczy?
Właśnie do tego dążę, żeby mieć duuuużo cacy owadów