Bób cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Odmiana Hangdown biały należy do odmian średniopóźnych. Przeciętnie zbiory następują po 80-90 dniach od wykiełkowania nasion (od wysiewu troszeczkę dłużej).
CZyli połowa lipcaprzemek1136 pisze:Odmiana Hangdown biały należy do odmian średniopóźnych. Przeciętnie zbiory następują po 80-90 dniach od wykiełkowania nasion (od wysiewu troszeczkę dłużej).

A czy ona jest jakaś "fajna", "niefajna"? Kupiłam akurat taką odmianę, bo taka była

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Witam
Też mam posiany bób - Windsor. Niestety przez pomyłkę posiany za późno (koniec kwietnia). Ale i tak ładnie rośnie. W ubiegłym roku miałem najazd mszycy, musiałem pryskać Decisem. W tym roku pomimo tego, że mszyca siedzi na czereśni i śliwce, to na bób nie wlazła. Na razie pryskam tylko raz w tygodniu wywarem z czosnku (przepis z tego wątku
) W zeszłym roku nie miałem problemów ze strąkowcem, ciekawe czy nie wynikało to z tego, że był pryskany Decisem.
Jeśli chodzi o słomę, to po jej zdjęciu z truskawek przekopałem na grządce, to pojawiły się jakieś dziwne (polne) chwasty i zboże.
Czy dostrzegacie jakieś różnice (w zależności od odmiany) cech konsumpcyjnych bobu? Smak, skórka, chrupkość, mączność, itp. Działkę mam drugi sezon. Odmianę wybrałem na podstawie jakiegoś artykułu w necie, gdzie napisali, że Windsor jest najsmaczniejszy. Czy zgadzacie się z tą opinią? Nie prowadziłem "analiz" porównawczych pod tym kątem. Pozdrawiam
Też mam posiany bób - Windsor. Niestety przez pomyłkę posiany za późno (koniec kwietnia). Ale i tak ładnie rośnie. W ubiegłym roku miałem najazd mszycy, musiałem pryskać Decisem. W tym roku pomimo tego, że mszyca siedzi na czereśni i śliwce, to na bób nie wlazła. Na razie pryskam tylko raz w tygodniu wywarem z czosnku (przepis z tego wątku

Jeśli chodzi o słomę, to po jej zdjęciu z truskawek przekopałem na grządce, to pojawiły się jakieś dziwne (polne) chwasty i zboże.
Czy dostrzegacie jakieś różnice (w zależności od odmiany) cech konsumpcyjnych bobu? Smak, skórka, chrupkość, mączność, itp. Działkę mam drugi sezon. Odmianę wybrałem na podstawie jakiegoś artykułu w necie, gdzie napisali, że Windsor jest najsmaczniejszy. Czy zgadzacie się z tą opinią? Nie prowadziłem "analiz" porównawczych pod tym kątem. Pozdrawiam
Pozdrawiam Irek
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczerze mówiąc, nie zwróciłam do tej pory uwagi na różnice smakowe różnych odmian. Najważniejsze, żeby był młody i świeży.
Twoja słoma może była słabo wymłócona. Skoro z nasionami chwastów, to może zboże było niepryskane?
Ja nie zdejmuję i nie przekopuję ściółki, leży stale od dwóch lat, tylko uzupełniam, więc to też powoduje, że chwasty mają mniejsze szanse na wykiełkowanie (oprócz wieloletnich).
Twoja słoma może była słabo wymłócona. Skoro z nasionami chwastów, to może zboże było niepryskane?
Ja nie zdejmuję i nie przekopuję ściółki, leży stale od dwóch lat, tylko uzupełniam, więc to też powoduje, że chwasty mają mniejsze szanse na wykiełkowanie (oprócz wieloletnich).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładny bób, póki co, daj mu święty spokój.
Mój w pełni kwitnienia, na dolnym piętrze malutkie strąki. Czubki niestety zaatakowaly mszyce, więc dziś skąpałam je w HT. Mam jednak wątpliwości co do skuteczności tego zabiegu, bo ok. 2 godź. po oprysku przyszła ulewa.
Mój w pełni kwitnienia, na dolnym piętrze malutkie strąki. Czubki niestety zaatakowaly mszyce, więc dziś skąpałam je w HT. Mam jednak wątpliwości co do skuteczności tego zabiegu, bo ok. 2 godź. po oprysku przyszła ulewa.
Pozdrawiam, Marta.
Co to jest HT?
Dziękuję

A na co szczegółowo jest ta herbatka tymiankowa?

A na co szczegółowo jest ta herbatka tymiankowa?
- Ika2008
"Na wszelkie choroby grzybowe i bakteryjne. A nawet wirusowe. Taka jest specyfika związków zawartych w HT,
że tylko nieliczne drobnoustroje są w stanie się oprzeć."
że tylko nieliczne drobnoustroje są w stanie się oprzeć."
Pozdrawiam, Marta.
Czyli jednak szczegółowo na wszystko
Lubię panacea - dziś zrobię zakupy i sporządzę.
Pytałam też dlatego, że wyżej przeczytałam o mszycach. Myślałam, że na robale jakieś też.
Czyli mogę tym machnąć wszelkie rośliny?

Pytałam też dlatego, że wyżej przeczytałam o mszycach. Myślałam, że na robale jakieś też.
Czyli mogę tym machnąć wszelkie rośliny?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Na robale też
U mnie tylko mrówki nic sobie z tego nie robią, z resztą sobie radzi. Nie tylko na warzywach.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Ika2008
"Mam jednak wątpliwości co do skuteczności tego zabiegu, bo ok. 2 godź. po oprysku przyszła ulewa."
Chyba jednak podziałało, bo mszyc nie widzę.

Chyba jednak podziałało, bo mszyc nie widzę.

Pozdrawiam, Marta.
U mnie mszyce są, ale nie w dużych ilościach. No ale często pryskam albo samą wodą z mocnym strumieniem, albo HT.
Tutaj taka rada, patrzcie też na to, czy na strąkach nie ma mszyc. U mnie czasem się i tam pojawiają.
Tutaj taka rada, patrzcie też na to, czy na strąkach nie ma mszyc. U mnie czasem się i tam pojawiają.