Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

Zależy co będziemy traktowali za wadę. Można powiedzieć, dobrze że na silniku B&S, solidny korpus, duża szerokość... a można też uznać, że jak nie ma Kawasaki lub Hondy to silnik nijaki, korpus nie jest aluminiowy, szerokośc do tego areału mogłaby być większa :) Rozumiesz?
Generalnie maszyna bardzo fajna i polecam ją ale w Twoim przypadku da się narzekać ;) Stiga raczej rzadko zawodzi i jest solidna więc wracając do pytania, raczej same zalety i mało wad.
mlodzieniec pisze:Na taki teren to najlepiej traktorek. [...]
Święta prawda ale jeśli stawiasz granicę 2000 zł to raczej nie będziesz chciał wyłożyć 10-13 tyś na traktorek.

Z tego co podałeś to wszystkie 3 marki są solidne, tak jak napisał przedmówca. Dobierz parametry pod twój teren i nie patrz na model. Wśród tych marek w okolicy 2000 zł nie trafisz nic złego :)
rustin
100p
100p
Od: 19 mar 2014, o 12:12

Pomoc w wyborze kosiarki

Post »

Witam
Potrzebuję na budowę kosiarki spalinowej, dlatego chcę aby to była jak najtańsza kosiarka ale aby nie padła po gwarancji a jak nawet aby można dostać do niej części w normalnych pieniądzach. Szukam na allegro, w przedziale cenowym znalazłem np zapraszam do regulaminu/KaRo
( faworyta mam kosę i jestem zadowolony i serwis który obsługuje podobne sprzęty tzn chińskie )

Czy jest sens kupować coś takiego ? Jeżeli nie to co polecacie innego najtańszego ale aby to jakoś sprawnie kosiło ? Działka nie dużo , do koszenia ok 6,5ar
Regulamin Forum
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomoc w wyborze kosiarki

Post »

Kup sobie wykaszarkę ze Stihla, w tej cenie dostaniesz dobry sprzęt. Teren na budowie mało kiedy nadaje się do koszenia kosiarką.
rustin
100p
100p

Re: Pomoc w wyborze kosiarki

Post »

Kolego napisałem , że ma być kosiarka spalinowa. Kosę mam ( też to napisałem )
Mam trawę zasianą więc jak najbardziej się nadaję na budowę. Proszę odpowiadać na pytania.
dzięki
Regulamin Forum
Jefe
50p
50p
Od: 10 wrz 2015, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kosiarka ,niedroga,jaka

Post »

Jeżeli już to produkty typu Faworyt, na pewno żadne pod markami własnymi marketów, bo to są jednorazówki, tak jak ich własne narzędzia. Póki chodzi to chodzi, w ramach gwarancji najczęściej wymieniają, bo naprawiać nie ma z czego, gdyż brak części zamiennych, producent nie produkuje z różnych powodów, choćby dlatego, że często montuje się do nich stare modele, które nie zeszły. Więc po gwarancji następuje loteria albo kombinacja w ramach własnego zacięcia i/lub umiejętności
Piszę do piero teraz, jakoś wcześniej nie zajrzałem, ja ze swojej strony stanowczo odradzam Jakmeta, miałem. Lepiej kupić tanią chińszczyznę, jakość może być nawet lepsza, za to na pewno taniej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rustin
100p
100p

Post »

AmaPoland może Ty coś jeszcze podpowiesz :)
Którą z tych proponujecie
1.Hecht 40 - najtańsza więc najbardziej pasuje
2.Hortmasz LV46T-A3 z silnikiem Loncin - ma wyrzut boczny i mielenie co mi bardzo pasuje z racji , że nie będę zbierał na razie w kosz
HORTMASZ LV46T-C6 - tańsza ale koła z tyłu mniejsze
3.Stiga COLLECTOR 43
4.Stiga COLLECTOR 46B B&S
5.STIGA COLLECTOR 46 S z napędem - czytałem , że napęd w tych tanich jest awaryjny i drogi w naprawie
6.OLEO-MAC G44PK
7.World GTM 460P HW
Regulamin Forum
AmaPoland
200p
200p

Post »

Hechta bym nie brał nawet jeśli nie widziałem maszyny na oczy. Po prostu bym się bał.
Hortmasz LV46T-A3 wygląda nieźle i na silniku Loncin... brałbym pod uwagę :)
HORTMASZ LV46T-C6 - skoro wrzucasz model lepszy to nie rezygnuj z niego, ten wyżej jest lepszy
Stiga COLLECTOR 43 - tego bym się bał, mówiąc szczerze
Stiga COLLECTOR 46B B&S - to jest dobra maszyna i w tym bym się zainteresował
STIGA COLLECTOR 46 S - ...na pewno bym napęd rozważył :)
OLEO-MAC G44PK - raczej nie
World GTM 460P HW - zaraz obok collectora 46 to jest maszyna którą bym był zainteresowany.

Jednakże wszystko zależy od terenu na jakim maszyna ma pracować. To co napisałem powyżej to mój wybór co do jakości samych maszyn. :)
rustin
100p
100p

Post »

Powiem Ci , że mnie zaskoczyłeś :) Myślałem ,że olemaca byś polecił z silnikiem emak. Znowu czytałem , że briggsa z serii E i 450 to lepiej nie brać bo to masakra. World lepszy od olemaca? Dlaczego ?
Hortmasz mi pasuje , cena dobra ale jak z częściami potem do niego po gwarancji ?

Teren równy , do koszenia tak jak pisałem wcześniej. W koło ogrodzenia tuje.
Regulamin Forum
AmaPoland
200p
200p

Post »

Silnik Emak bym polecił, markę Oleo-Mac też. Ta maszyna też swoje będzie robić ale ja nie ufam maszynom na... powiedzmy "tej ramie". Dla mnie jest delikatna. Jeśli wypisałbyś Hechta, tę małą Stigę czy Oleo-Maca to bym Ci tego Olka wskazał jako mój wybór. Hortmasza zawsze mijałem szerokim łukiem ale się przekonałem i nawet to sprzedawałem. "Chińczyk" ale dobry. No i do tego wszystkiego silnik Loncina ...też "chińczyk" i również dobry. O części się nie martw, dostępne w całej Polsce.
rustin
100p
100p

Post »

Napisałeś , że zainteresował byś się stigą z B&S 450e , a sam kiedyś pisałeś na e-kosiarki , że to kiepskie silniki....

Czy napęd w tych kosiarkach w okolicy 1tyś , stiga czy hortmasz nie jest awaryjny i drogi w naprawie ? Czytałem , że jak z napędem to minimum trzeba 1,5tyś żeby to chodziło..

Czy oleo mac ten co wrzuciłem ma możliwość założenia tego do mulczowania ? trzeba kupić czy jest w zestawie ?
Regulamin Forum
AmaPoland
200p
200p

Post »

Gdyby dało się wszystko poustawiać w systemie 0-1 to świat byłby piękniejszy :) Oczywiście produkowane ostatnio i dziś silniki Briggsa są słabsze niż Loncina czy Emaka ale też nie ma co przesadzać w druga stronę. Przecież nie jest tak, że każdy model się sypie na potęgę i wysiada w nim wszystko. W ten sposób silnika już dawno nie było by na rynku. Kiedyś były to silniki mało awaryjne, teraz się popsuły i ulegają awarii częściej niż inne. Co nie znaczy, że to jest tragedia. Jak mogę to mijam te silniki ale jeśli mam do wyboru tę "ramę" z Hechta albo silnik "chiński-nieznany" co też jest na rynku, to wziąłbym Briggsa.

Nie wiem jak wygląda awaryjność tych napędów. Zębatki jakie tam pracują są plastikowe i się wyrabiają. Jak szybko się wyrobią zależy od użytkownika i twardości plastiku. Sama przekładnia natomiast jest z jakichś elementów stalowo podobnych i również wyrabia się na podstawie tych samych czynników. Ze strony użytkownika możesz wykluczyć połowę awarii delikatnie obchodząc się z napędem i umiejętnie z niego korzystając. Napędy w tych maszynach są przewidziane na małe areały i w dodatku puste. Oczywiście producent przewidział wzmożona awaryjność w celu zarabianiu na częściach zamiennych ale to normalne już dzisiaj. Jeśli proponują niskie ceny kosiarek to muszą zarabiać na częściach zamiennych, normalny zabieg :) Nikt nie ma interesu w robieniu tanich i niezniszczalnych maszyn.

Jak wygląda sprawa przystawki mulczującej to musisz pytać sprzedawcy. Na ogół takie coś powinno być ale jak to wygląda w poszczególnych markach i modelach, nie wiem.
rustin
100p
100p

Post »

Powiedz mi co byś wybrał
Emak 500 czy B&S 450E ?
Regulamin Forum
AmaPoland
200p
200p

Post »

Jeśli chodzi o sam silnik mało awaryjnego acz delikatnego Emaka czy Briggsa z ryzykiem modelu "droga do serwisu" w pakiecie? Wziąłbym Emaka. Sam koszę, wiem co robię dbam o silnik, wiele się wydarzyć z mojej winy nie może. Zakładam dobrą wolę użytkownika (swoją). Jeśli w okresie gwarancyjnym nic się nie wydarzy to maszyna raczej jest wolna od wad konstrukcyjnych.

Jeśli dasz mi do wyboru dwie maszyny na tym silniku to już wybór może być inny w zależności od tego jakie urządzenie będzie ten silnik dźwigać.
rustin
100p
100p

Post »

Co kupić do 900zł ?
Dlaczego oleomac g44/g48 na emaku raczej nie ?
Regulamin Forum
AmaPoland
200p
200p

Post »

rustin pisze:Co kupić do 900zł ?
Dlaczego oleomac g44/g48 na emaku raczej nie ?
Czego Ty tak naprawdę szukasz?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”