Maliny jakie odmiany polecacie ?

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maliny jakie odmiany polecacie ?

Post »

Mam żółtą Suganę. Duże i smaczne owoce. Prowadzę na dwa zbiory.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wg opisu Sugana nie jest żółta.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p

Post »

Wpisz w necie SUGANA YELLOW. Jaki jest tam, według Ciebie, kolor owoców?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest inna odmiana. Jest Yellow Sugana i Sugana. :D :D Ja kupiłam Sugana czyli czerwona.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p

Post »

Przecież yellow, to po polsku żółty, więc tylko użyłem spolszczonej nazwy.
Jak kupuję moje ulubione jabłka Red Delicious, to proszę o Czerwoną Delicję i nikt się nie dziwi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sugana została wyhodowana w Szwajcarii ze skrzyżowania Autumn Bliss i Tulamen w 1999 roku. Sugana żółta jest klonem Sugany, a różni się od niej jedynie kolorem jagód, które są jasnożółte i ponoć jeszcze smaczniejsze od Sugany malinowej.
Przy zbyt dużej wiosennej dawce obornika rosła po 2,5m i owocowała zrośniętymi bliźniakami.
Młodym krzewom o 2-3 pędach zostawiam jeden pęd najmłodszy (nieowocujący) lub skracam starszy pęd poniżej gałązek owocujących.
Starszym o 4-5 pędach zostawiam dwa pędy. Owocowanie na pędach dwuletnich od czerwca, na młodych pędach w połowie sierpnia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli rosną tak wysoko, jakieś mocowanie muszę kombinować i przyginać :roll:
Pozdrawiam! Gienia.
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Gieniu skorzystaj z tego sposobu na to by maliny się tryzmaly razem. Zrób z nich takiego chochoła
Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Węglowy, czy na fotce są letnie maliny? Czy one są tak cały okres związane? No bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić zbioru z takiej wiązki?
Ja swoje przygiąć muszę, przy moim wzroście z dwumetrowego pędu bez jakichś schodków nie pozrywam :D :D . ;:306
W sezonie , na innych odmianach mam zamiar tuż przed wytwarzaniem pąków, troszkę przyciac co niektóre łodygi ( nie wszystkie oczywiście ) zbyt wybujałe. Licze, że opóźnię trochę owocowanie ale się rozkrzewia i zwiększa plon.
Stanowczo w mojej rodzince jest za dużo chętnych na te owoce , nigdy nie podjem do syta :wink:
Właśnie dostałam mejla od GLS i ze szkółki, że krzaczki Sugany gotowe do wysyłki. ;:138
Pozdrawiam! Gienia.
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Tak, one jakoś są w lipcu. Nie mam ochoty robić specjalnej konstrukcji dla malin.
Awatar użytkownika
PITer890
100p
100p
Od: 7 sty 2023, o 18:12

Post »

gienia1230 pisze: 8 lut 2025, o 14:28 Zdecydowałam. Suganę ( 2 szt.) zamówiłam u Kiełkowskich a Magnat i Jantar w Rośliny.net po jednym krzaczku.
Jak mawiał klasyk: „Będzie Pani zadowolona” ;)
Sugany nie mam, choć bardzo jestem jej ciekaw i możliwe, że w tym sezonie nabędę. Natomiast mam Magnata, Jantara i Hebana.
Magnata tylko jeden krzew, który nabyłem zeszłą wiosną razem z borówkami niejako przy okazji. Niewiele jeszcze mogę powiedzieć, bo nie bardzo miałem też czas jakoś specjalnie dbać o niego w zeszłym sezonie. Sadzonka była dość mała, w P9, nie owocowało toto nie wiadomo jak, zwłaszcza, że przecież mieliśmy suszę jak diabli… Natomiast już z pierwszego owocowania spodobały mi się owoce: na pewno smaczne i zdecydowanie duże, porównywalne wielkościowo do Husarii czy Poloneza. Niestety nie zrobiłem żadnych zdjęć, natomiast na pewno będę to rozmnażał albo nawet dokupię kilka sadzonek, bo wygląda na to, że warto.

Jantar natomiast to mój zdecydowany faworyt wśród odmian żółtych (choć jest właściwie pomarańczowy, nie żółty), powiem nawet więcej: moje kubki smakowe oceniają ją jako najsmaczniejszą ze wszystkich odmian nie czerwonych jakie mam (a to Promyk, Jantar, Poranna Rosa i purpurowy Heban). Bardzo przyjemnie słodka, natomiast nie lubi wisieć na krzaku - trzeba ją raczej szybko i na bieżąco zbierać. U mnie wymaga mocnego przecinania, ponieważ krzew mocno się zagęszcza.

Heban - u mnie plonuje tak umiarkowanie śpiewnie. Mam 4 krzewy, które nie powalają też swoimi gabarytami. Plusem jest to, że można go śmiało uprawiać bez jakiegokolwiek rusztowania. Smak specyficzny, odmianowy, choć żeby go poczuć ja muszę zjęść garść. Traktuję go jako ciekawostkę i ozdobę kolorystyczną dla innych jagód w koszyku :) jeśli komuś brakuje bardziej miejsca w ogrodzie niż ma go nadmiar to chyba rekomendowałbym odpuszczenie sobie, względnie nabycie 1 sadzonki do weryfikacji

Nie wiem, czy nie wstawiałem już kiedyś tego albo podobnego zdjęcia - ono jest z poprzedniego sezonu kiedy nie miałem jeszcze Magnata - jakoś daje wyobrażenie przynajmniej o kolorze i wielkości owoców:
Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ktoś uprawia maliny Heritage?
Kupiłam jeden krzaczek w biedronce, zastanawiam się czy warto dokupić więcej.

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Dobrze piszą o tej odmiania i co dla mnie ważne można ją prowadzić bez podpór . ;:215
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj kurier przytargał Heritage, dwie doniczkowane. Duże pudło, zdziwiła mnie wielkość a one były z wysokimi łodygami. Qurcze jakie kolczaste :roll: . Obcięłam, nie chcę wczesnego zbioru.
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Informacja o kolcach jednak zniechęca .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”