Pierwszy raz o czymś takim słyszę
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
Ojejciu
jaki piękny kwiatuszek
ja nie myślałam ,że Portulacaria afra kwitnie
Czekam na pełen rozkwit 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Henryku, jak tylko dopisze słoneczko i się rozwiną, to oczywiście! Dziękuję Wam serdecznie! 
Małgosiu, ja też czekam, bo nie spodziewałam się, że akurat ona zakwitnie. I to o tej porze roku
Normalne jutro jakieś lampy jej zaserwuję, by poszła dalej
Małgosiu, ja też czekam, bo nie spodziewałam się, że akurat ona zakwitnie. I to o tej porze roku
Normalne jutro jakieś lampy jej zaserwuję, by poszła dalej
- piasek pustyni

Wracając do niespodzianek dnia dzisiejszego, i dzisiejszych kwitnień zaskoczyła mnie dziś jeszcze: Euphorbia obesa

Mikroskopijna rzecz, ale cieszy oczywiście bardzo. Zdziwienie moje dzisiaj nie ma granic, gdyż pąkami obrzuciła mnie:
Stapelia grandiflora

i drugi:

a także Piaranthus:

i z innej strony:

Dzień pełen wrażeń, ale to nie koniec niespodzianek - mam jeszcze jedną, jednak bardziej z serii dziwadeł, to jednak w kolejnej wolniejszej chwili. Mam nadzieję, że wszystkie pokazane dziś kwitnienia lub ich początki również i Wam się spodobały i razem ze mną będziecie wołać o słoneczko, by się rozwinęły

Mikroskopijna rzecz, ale cieszy oczywiście bardzo. Zdziwienie moje dzisiaj nie ma granic, gdyż pąkami obrzuciła mnie:
Stapelia grandiflora

i drugi:

a także Piaranthus:

i z innej strony:

Dzień pełen wrażeń, ale to nie koniec niespodzianek - mam jeszcze jedną, jednak bardziej z serii dziwadeł, to jednak w kolejnej wolniejszej chwili. Mam nadzieję, że wszystkie pokazane dziś kwitnienia lub ich początki również i Wam się spodobały i razem ze mną będziecie wołać o słoneczko, by się rozwinęły
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrz - niby niewiele a jak cieszy.
Bo i ma co!
Bo i ma co!
- piasek pustyni

Masz rację - niewiele, ale cieszy bardzo!
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni

O, dziękuję Moniko - ale raczej nie bardzo, ale to już zupełnie z innych przyczyn. W każdym razie - cieszę się niesamowicie i dziękuję, że Wy ze mną 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- trzymam kciuki, żeby roślina z "pomocą" słonka, dała radę wykarmić te "maluchy", żebyśmy mogli zobaczyć i podziwiać ich kolorowe kwiatuszkia także Piaranthus:
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- piasek pustyni

I wzajemnie Mieczysławie! Za Twoje też trzymam kciuki, choć Ty już zobaczyłeś swoje "gwiazdeczki", a ja na razie tylko pączki, ale i tak dzisiaj nie narzekam... 
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te duże eszewerie mają piękne odcienie, tylko ta średnica...hmmm, może być problematyczna w kontekście mojego marzenia.
Wymyśliłam sobie na przyszłość misę z kilkoma eszeweriami o pastelowych barwach - pewnie widziałaś w necie takie kompozycje - dla mnie zachwycające są połączenia pudrowego różu, seledynów, szarości, fioletów itp. - muszę coś takiego skomponować, choćby na krótko...bo nie wiem, czy to nadal ładne, jak się rozrasta, ale muszę - od ponad roku mam to w głowie - jak nienamalowany obraz
Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz (choć bywają i mieszane, jednopienne)

Wymyśliłam sobie na przyszłość misę z kilkoma eszeweriami o pastelowych barwach - pewnie widziałaś w necie takie kompozycje - dla mnie zachwycające są połączenia pudrowego różu, seledynów, szarości, fioletów itp. - muszę coś takiego skomponować, choćby na krótko...bo nie wiem, czy to nadal ładne, jak się rozrasta, ale muszę - od ponad roku mam to w głowie - jak nienamalowany obraz
Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz (choć bywają i mieszane, jednopienne)

- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- przy odrobinie szczęścia, możecie Panie być TeściowymiHa...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz / ... /
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
-
Vilya
- 100p

- Od: 13 cze 2013, o 22:17
Ileż ślicznych nowości!
Zaczęłam wypisywać gatunki, które mi się spodobały, ale lista zrobiła się dłuuga
(swoją drogą, nie wiedziałam, że jestem fanką eszewerii). Z 'perełek' jednak mogłabym wymienić Echeveria cv. Lavender - zwróciłam uwagę na bardzo zgrabne liście, ułożone w wręcz perfekcyjną rozetę
A druga to wspominana już przez kilka osób Echeveria purpusorum - chyba zacznę się za nią intensywnie rozglądać.
Gratuluję także wszystkich pączków, oby się ładnie rozwinęły! Swoją drogą mam pytanie dotyczące Portulacaria afra - sprawia Ci ona jakies problemy? Ja jakiś czas temu dostałam odnóżki do ukorzenienia i zauważyłam, że liście zaczynają im żółknąć i usychać. W ciągu miesiąca podlałam je 2, może 3 razy, niezbyt obficie, starając się bardziej zmaczać glebę niż samą roślinę. Wszystkie inne przy podobnym traktowaniu mają się dobrze.
Gratuluję także wszystkich pączków, oby się ładnie rozwinęły! Swoją drogą mam pytanie dotyczące Portulacaria afra - sprawia Ci ona jakies problemy? Ja jakiś czas temu dostałam odnóżki do ukorzenienia i zauważyłam, że liście zaczynają im żółknąć i usychać. W ciągu miesiąca podlałam je 2, może 3 razy, niezbyt obficie, starając się bardziej zmaczać glebę niż samą roślinę. Wszystkie inne przy podobnym traktowaniu mają się dobrze.
- piasek pustyni

Beatko - zauważyłaś?! Faktem jest, że dymorfizm płciowy zauważyć można dopiero przy kwiatach, a ponieważ nie wiedziałam, jaką płeć posiadam, dowiedziałam się dopiero jak się ukazało cyjacjum. Fajnie, że masz chłopczyka - ja kiedyś, jak zauważyłam na aukcjach p. Licznerskiej parkę osobnika męskiego i żeńskiego, zastanawiałam się czy ich sobie nie przywłaszczyć, ale póki co nie będę biegała z pędzelkiem, potem zakładała pończochy na nasiona itp, i na razie o tym nie myślę. Ale w przyszłości...bebos pisze:Ha...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca
Widziałam te kompozycje, oczywiście, ale nie jestem do nich przekonana. Moim celem związanym z eszeweriami jest kompozycja, ale w obrębie jednego gatunku. Tak chciałabym poprowadzić roślinę, by wytworzyła odrosty, które nabiorą odpowiedniego kształtu, przyrostów, itp. Paletę kolorów, o których wspominasz, możesz uzyskać w niektórych przypadkach z jednej rośliny, i to dopiero jest bajka (oczywiście moim zdaniem). I trudna sztukabebos pisze:Te duże eszewerie mają piękne odcienie, tylko ta średnica...hmmm, może być problematyczna w kontekście mojego marzenia.
Wymyśliłam sobie na przyszłość misę z kilkoma eszeweriami o pastelowych barwach - pewnie widziałaś w necie takie kompozycje - dla mnie zachwycające są połaczenia pudrowych róży, seledynów, szarości, fioletów itp. - muszę coś takiego skomponować, choćby na krótko...bo nie wiem, czy to nadal ładne, jak się rozrasta, ale muszę - od ponad roku mam to w głowie - jak nienamalowany obraz![]()
Oj, ale by się działo, tylko z wnukami byśmy nie nadążyłyAkwelan_2009 pisze:- przy odrobinie szczęścia, możecie Panie być TeściowymiHa...masz Euphorbia obesa dziewczynkę, a ja chłopca - popatrz / ... /![]()
!
Natalko - te nowości są u mnie już jakiś czas, ale rzeczywiście cały czas je tak określam, bo tegoroczna "dostawa". Co tej "Lavender" - zgadzam się z Tobą. Purpusorum też warto, bo ona z kolei w słońcu pokazuje, na co ją stać.Vilya pisze:Ileż ślicznych nowości!Zaczęłam wypisywać gatunki, które mi się spodobały, ale lista zrobiła się dłuuga
(swoją drogą, nie wiedziałam, że jestem fanką eszewerii). Z 'perełek' jednak mogłabym wymienić Echeveria cv. Lavender - zwróciłam uwagę na bardzo zgrabne liście, ułożone w wręcz perfekcyjną rozetę
![]()
Dziękuję za pączki - od słonka wszystko zależy, co do Portulacaria afra: nie, nigdy nie miałam tych kłopotów. Tyle, że sypały się liście wtedy, gdy miała zbyt sucho.Vilya pisze:Gratuluję także wszystkich pączków, oby się ładnie rozwinęły! Swoją drogą mam pytanie dotyczące Portulacaria afra - sprawia Ci ona jakies problemy? Ja jakiś czas temu dostałam odnóżki do ukorzenienia i zauważyłam, że liście zaczynają im żółknąć i usychać. W ciągu miesiąca podlałam je 2, może 3 razy, niezbyt obficie, starając się bardziej zmaczać glebę niż samą roślinę. Wszystkie inne przy podobnym traktowaniu mają się dobrze.
Dziękuję Wam serdecznie za wizyty
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Kwiatek
i to jaki ładny 
- piasek pustyni