Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Fuj jak to źle wygląda . Za Chiny bym tego nie zjadł :;230
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam refleksję na temat przezroczystych doniczek. Plastikowe kubki na piwo są tanie i jak ktoś ma naturę podglądacza albo dobrej niani to może sobie popatrzeć czy mają mokro czy nie- i to są "plusy dodatnie", ale wiedzcie, że korzonki nie są jak gwiazdy filmowe, ale raczej jak księżna angielska - nie lubią być podglądane ;)
Wykazują fototropizm ujemny " nie lubią" światła, które ogranicza ich wzrost. To zupełnie odwrotnie niż części nadziemne, prawda? Czyli jak ktoś ma te doniczki-podglądaczki powinien je wsadzić w jakąś osłonkę - tak jak widzę u niektórych tekturowe pudełka to jest OK. Optymalnie byłoby, gdyby pudło osłaniało całą bryłę korzeniową.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To są korzenie pomidora naszego kolegi DoktorPio z przeźroczystego kubka. W wyniku uszkodzenia przez światło strasznie się rozrosły :D

https://lh4.googleusercontent.com/-2het ... 8%255D.jpg

Daj Boziu by i inni nasi koledzy, w nieprzeźroczystych kubkach mieli podobne :D
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

Sebek - no fakt - Chińczycy photoshopa sobie nie żałowali przy projektowaniu tych opakowan :roll: Jestem ogromnie ciekawa co z tego eksperymentu wyrośnie....
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Kalma pisze:Chińczycy photoshopa sobie nie żałowali przy projektowaniu tych opakowan :roll: Jestem ogromnie ciekawa co z tego eksperymentu wyrośnie....
Szczególnie B037. Ale to to z niego urośnie - jest ładne i smaczne. Kolor - ciemny mahoń.
Kalma pisze:Red Brandywine (regularne liście) i Pink Brandywine (ziemniaczne) ?
Ja mam yellow brandywine - liście normalne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

forumowicz pisze:To są korzenie pomidora naszego kolegi DoktorPio z przeźroczystego kubka. W wyniku uszkodzenia przez światło strasznie się rozrosły :D

https://lh4.googleusercontent.com/-2het ... 8%255D.jpg

Daj Boziu by i inni nasi koledzy, w nieprzeźroczystych kubkach mieli podobne :D
Ano daj, daj - wszystkim jak najlepsze plony.

Nie twierdzę, że dopływ światła do korzeni od razu zabija pomidory ;) Ale jeśli ktoś jest początkujący w uprawie, to jest ryzyko ( wliczone w zabawę), że może popełnić kilka błędów, zanim dojdzie do wprawy. Lepiej więc te błędy zminimalizować. Bo się kumulują.
I takim własnie osobom napisałam mój post, z nadzieją, że się przyda.

Dyskutowanie z takim praktykiem jak ty forumowicz, to jak kopanie się z koniem ;) Nie zamierzam, bo nie mam szans.
Jesteś moim guru :)
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

romaszka pisze:To ja jeszcze raz o tym nieszczęsnym Brandywine :roll: Czy mógł by ktoś pokazać, jak na chwilę obecną wyglądają sadzonki Brandywine z nasion z aukcji?
Ja dostałam nasionka podwójną porcje :D , czyli dwie saszetki po 5 nasionek ( darczyńców nie pamiętam), ponieważ była to ta sama odmiana, wysiałam do jednej kuwetki. Urosły pięknie, wszystkie 10 nasionek ... z tym że 5 szt. z liśćmi regularnymi i 5 szt. z liśćmi ziemniaczanymi :shock: I co teraz??? Które to które? Te z liśćmi regularnymi, wypisz - wymaluj Malinowy Ożarowski :roll:
Ja też wysiałem Brandywine Yellow i w jednej paczce 4 nasionka dały zwykły liść a 1 jest ziemniaczany, niestety darczyńca jest nieznany.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brandywine Yellow miałam w zeszłym roku, miał liście ziemniaczane, nasiona dawałam na akcję ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chudziak pisze:
romaszka pisze:To ja jeszcze raz o tym nieszczęsnym Brandywine Czy mógł by ktoś pokazać, jak na chwilę obecną wyglądają sadzonki Brandywine z nasion z aukcji?
Ja dostałam nasionka podwójną porcje , czyli dwie saszetki po 5 nasionek ( darczyńców nie pamiętam), ponieważ była to ta sama odmiana, wysiałam do jednej kuwetki. Urosły pięknie, wszystkie 10 nasionek ... z tym że 5 szt. z liśćmi regularnymi i 5 szt. z liśćmi ziemniaczanymi I co teraz??? Które to które? Te z liśćmi regularnymi, wypisz - wymaluj Malinowy Ożarowski
Teraz już ciemno ale ja chyba mam z wymiany tę odmianę - jutro pójdę sprawdzić i napiszę :) ale wydaje mi się ,że liście powinny być ziemniaczane . Jeśli możesz to ustal darczyńcę i napisz na PW.
romaszko byłam w foliówce i sprawdziłam . Odmiana Brandywine Sudduth's Strain (od temic88) ma liście ziemniaczane ale mam też odmianę Brandywine Red z nasion kupionych w tomatofest i ta odmiana ma liście tradycyjne.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :wit No cóż, posadzę je w jednym rządku i zobaczymy co z nich urośnie :D
Ja twardo się wstrzymuję z wysadzeniem pomidorków do gruntu do 20.05, sadzonki nie są przerośnięte, od miesiąca stoją w szklarni i nabierają krzepy. Nie chcę więcej takich nieprzespanych nocy, z powodu przymrozków, jak w zeszłym roku :roll: Do szklarni też będę wysadzać, dopiero w poniedziałek ... bo do tej pory mieszkały tam sadzonki.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

chudziak pisze:byłam w foliówce i sprawdziłam . Odmiana Brandywine Sudduth's Strain (od temic88) ma liście ziemniaczane ale mam też odmianę Brandywine Red z nasion kupionych w tomatofest i ta odmiana ma liście tradycyjne.
Sudduth`s się zgadza. Jeśli ten czerwony B, to z tegorocznych zakupów, popraw sobie nazwę, na Red Brandywine, Landis Valley
Czerwone powinny mieć liść tradycyjny, z jednym wyjątkiem, ale nie sądzę, żeby ta wersja, trafiła na akcję. Odwrotnie jest z czarnymi. Z tych, coś na akcji było. Jeden z nich, jest z liściem tradycyjnym.
Jeśli Romaszka, ma jakiegoś Brandywine z liśćmi tradycyjnymi, to obstawiam jakiegoś Reda, którego ktoś, źle opisał, lub żółtego od eweli, który trafił na akcję 2011. Żółte, powinny mieć liść ziemniaczany, też z jednym wyjątkiem. Być może, ten od eweli, to właśnie ten wyjątek.
Było już o tym.
Kalma
100p
100p

Post »

Może byłoby warto jakoś uporządkować te Brandywine, zanim powstanie jeszcze większy chaos. Ja mam jeszcze Brandywine Cherry o liściach ziemniaczanych. Winterek - co to za wyjątek (o ile to nie sekret) ? :wink:
winterek
500p
500p

Post »

Wyjątki :
w czerwonych : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... otato_Leaf
w żółtych : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... dant_Life)
w czarnych : http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... gular_Leaf

Brandywine Cherry masz prawidłowe, patrząc, po liściach.
Jak będzie z owocami, to zobaczysz.
Ja go miałem w 2011. Niestety, nie to. Choć liście, się zgadzały :roll:
Jeśli Twój będzie prawidłowy, chetnie się piszę na jakieś machniom.
Jeśli masz prawidłową odmianę, to będzie niezły pomidorek :)
Kalma
100p
100p

Post »

Winterek - Dam Ci znać co z nich wyrośnie. Oczywiście chętnie podzielę się nasionami. Problem w tym, ze nie mogę sobie przypomnieć skąd je mam ;:185
winterek
500p
500p

Post »

Dobrze jest, swoje nasiona opisywać.
Źródło, pełna nazwa odmiany, prawidłowa na dodatek. Inaczej, potem, wychodzą takie jaja, jak z Brandywine Yellow od Eweli, że w sumie, to nie wiadomo, co to jest ?
Rok pozyskania.
Jeśli uda się zdobyć taką informację, to jeszcze rok, w którym, zostały nasiona zebrane.
Kalma, pofotkujesz je w sezonie, powinna udać się identyfikacja. Są dość charakterystyczne.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”