Kaktusy Rafała
Re: Kaktusy Rafała
Jaka śliczna Coryphantha elephantidens PUEBLA

- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Weingartia trollii -
Ależ ucierniona sztuka
Bardzo mi się podoba.
Rafale pozostałe kaktusiki równie ładne
Rafale pozostałe kaktusiki równie ładne
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Weingartia świetnie wygląda 
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eriocactus pięknie kwitł
Pozostałe kaktuski równie urocze.
Pozostałe kaktuski równie urocze.
- Rafal44
- 500p

- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Artur89
ale nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc ,,zasiedzenie"
Onectica
Emerald
Dostał chemie mam nadzieje że podziała a z wiekiem podrośnie tak by zakryc te miejsca.
_LeNa_
czubek rośliny ładny ale poniżej w koło grzyb jak by osad mam nadzieje że zarośnie. Skoro podobają Ci się uciernione Weingartia to specjalnie dla Ciebie pokazywana już wcześniej :
Weingartia multispina

Paula15 i Nadzieja Cieszę się że Wam się podobają i dziękuje za odwiedziny i zostawienie śladu po sobie ( to się tyczy wszystkich)
Na koniec pochwalę się jeszcze w czwartek przyszła paczka z roślinami
16 szt. Będzie co pokazywac
od czasu do czasu będę wrzucał po kilka. Myślę że Wam się spodobają
Dziś poprzesadzałem jutro porobię fotki.
Pewnie mam takieArtur89 pisze:Chodziło mi raczej o rośliny, które są w kolekcji przez 'zasiedzenie' - takie 'są bo są'
Onectica
To prawda czasem kupiona mała roślina wygląda mało ,,estetycznie" ale z czasem przemienia się w piękną roślinę coś jak brzydkie kaczątkoonectica pisze:Nigdy nie wiadomo, kiedy zrodzi się uczucie
Emerald
Dzięki ale nie jest taka śliczna jak się wydaje zrobiłem tak zdjęcie by w jak największym stopniu ukryc grzyba na nimemerald pisze:Jaka śliczna Coryphantha elephantidens PUEBLA![]()
_LeNa_
Z tym kaktusem sytuacja podobna jak wyżej_LeNa_ pisze:Weingartia trollii -Ależ ucierniona sztuka
Bardzo mi się podoba.
Weingartia multispina

Paula15 i Nadzieja Cieszę się że Wam się podobają i dziękuje za odwiedziny i zostawienie śladu po sobie ( to się tyczy wszystkich)
Na koniec pochwalę się jeszcze w czwartek przyszła paczka z roślinami
Pozdrawiam Rafał
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Już ostrzę oczki na oglądanie
Weingartia to mocne sztuki ,na pewno będzie dobrze
Moja kiedy kupiłam to okazało się ,że prawie straciła wszystkie korzonki. Miała jeden centymetrowy kikut .
Tak było jesienią tamtego roku,zastanawiałam się czy zakwitnie ,a ona wydała tyle kwiatków na wiosnę tego roku.
Roślinka jest na moim wątku
Weingartia to mocne sztuki ,na pewno będzie dobrze
Moja kiedy kupiłam to okazało się ,że prawie straciła wszystkie korzonki. Miała jeden centymetrowy kikut .
Tak było jesienią tamtego roku,zastanawiałam się czy zakwitnie ,a ona wydała tyle kwiatków na wiosnę tego roku.
Roślinka jest na moim wątku
- _LeNa_
- 500p

Rafale dziękuję
Bardzo podobają mi się takie uciernione egzemplarze
Trzymam kciuki żebyś jak najszybciej pozbył się tego grzyba
No i oczywiście z niecierpliwością czekam na nowości
No i oczywiście z niecierpliwością czekam na nowości
- Rafal44
- 500p

Nolina i _LeNa_ Dzięki za miłe słowa
Ostatnio jestem trochę zalatany nie miałem czasu zrobic fotek nowym roślinom ale na pocieszenie mam kilka starszych tegorocznych nie pokazywanych chyba
zdjęc
Mammillaria lenta Jedna taka kiedyś mi padła mam nadzieje że ta nie pójdzie w jej ślady.

Mammillaria herrerae Na własnych korzeniach to będzie wyzwanie dla mnie
Gdyby ktoś miał jakieś złote rady dotyczące jej uprawy chętnie poczytam

Gymnocalycium vatteri 2013-08-06

Mammillaria lenta Jedna taka kiedyś mi padła mam nadzieje że ta nie pójdzie w jej ślady.

Mammillaria herrerae Na własnych korzeniach to będzie wyzwanie dla mnie

Gymnocalycium vatteri 2013-08-06

Pozdrawiam Rafał
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ciekawe mamilarki, sama o nich myślałam. I kwiatek G. vatteri bardzo uroczy 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Powtórzę to samo co u Marty: to wyjątkowo fotogeniczne rośliny, w szczególności ich kwiaty. Piękno bez dwóch zdań, cud natury.
- _LeNa_
- 500p

Piękny kwiatuszek skąpany w promieniach słońca
Gratuluję 
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Dużo ładnych kaktusów i to z kwiatami
Szczegółowo będzie jak się dokładnie przysiądę do Twojego wątku
Spytałeś o uprawę Mammillaria herrerae, nie wiem na ile to będzie pomocne ale wklejam to co Henryk napisał u mnie.
ale ja ciągle się jeszcze uczę więc to co napiszę może wcale nie być miarodajne w czyjejś uprawie.
U mnie siedzi w kamieniach+ kilka grudek gliny( małych
i daleko od szyjki korzeniowej)
Wodę widziała 3 razy w tym sezonie i z moich obserwacji- uwielbia słońce- pełna patelnia od rana do nocy.
Jak ją kupiłam była baaardzo mocno słupkowata i wyciągnięta teraz jest troszkę bardziej przysadzista i praktycznie spod cierni nie widać korpusu.
Mam nadzieję tylko, że tak być powinno a nie jest to początek agonii z wysuszenia
"Złote rady" to bynajmniej nie są
i nawet nie wiem czy to przydatne ale tylko tyle o niej wiem odnośnie uprawy...
Może Grażynka, Kamila albo obaj Markowie z racji doświadczenia sprostują albo podpowiedzą bo ja to tak bardziej intuicyjnie i na czuja
a praktyka u mnie mizerna 
Szczegółowo będzie jak się dokładnie przysiądę do Twojego wątku
Spytałeś o uprawę Mammillaria herrerae, nie wiem na ile to będzie pomocne ale wklejam to co Henryk napisał u mnie.
Mam od wiosny m.in. -M. herrerae var albiflora San Luis de la Paz i jeszcze żyjehen_s pisze:Śliczne są te białe mammillarie. Gratuluję tak udanych zakupów.![]()
Ale...
To naprawdę potrafią być kapryśne rośliny. Substrat u nich tylko mineralny, podlewanie rzadkie i ostrożne, nie po głowach, nie w upały, troszkę zachodu z nimi jest. Kiedyś czesi twierdzili, że one tylko szczepione w kolekcjach europejskich rosnąć mogą... Teraz widać zmienili zdanie ale faktem jest, że na nie trzeba uważać. Jednak te mini kłopoty rekompensują prześlicznym wyglądem i kwiatami.
U mnie siedzi w kamieniach+ kilka grudek gliny( małych
Wodę widziała 3 razy w tym sezonie i z moich obserwacji- uwielbia słońce- pełna patelnia od rana do nocy.
Jak ją kupiłam była baaardzo mocno słupkowata i wyciągnięta teraz jest troszkę bardziej przysadzista i praktycznie spod cierni nie widać korpusu.
Mam nadzieję tylko, że tak być powinno a nie jest to początek agonii z wysuszenia
"Złote rady" to bynajmniej nie są
Może Grażynka, Kamila albo obaj Markowie z racji doświadczenia sprostują albo podpowiedzą bo ja to tak bardziej intuicyjnie i na czuja
-
AleksandraBdg
Rafale, Twoja kolekcja jest bardzo obiecująca 
Kwiat u Gymnocalycium piękny, ale które Gymnocalycium nie jest ładne??

Kwiat u Gymnocalycium piękny, ale które Gymnocalycium nie jest ładne??
- Rafal44
- 500p

Nolina , Emerald , Piasek pustyni , _LeNa_ , Martada i AleksandraBdg Dziękuje za odwiedziny bardzo mi miło że Wam się podobają kwiaty i rośliny dołożę starań by było więcej jednego i drugiego
Martada
Piszesz że Twoja roślina rośnie w ,,kamieniach" moja dokładnie to sam nie wiem w czym rośnie
kupiona była z doniczką i substratem i pomyślałem że sam nie będę umiał zrobic tak dobrego podłoża
i rośnie w czym była tylko dosypałem kamyczków. Teraz tak patrzę i widzę że w ów substracie jest sporo organicznych ,,rzeczy" więc chyba lepiej zrobię jak ją przesadzę w coś ,, lżejszego " A jak będziesz zimowac? ja mam takie warunki : piwnica do 7C extramalnie 6C lub klatka schodowa a tam około 15C ta druga opcja pewnie lepsza co

Martada
To ja Ci powiem że są bardzo przydatneMartada pisze:"Złote rady" to bynajmniej nie sąi nawet nie wiem czy to przydatne
Nie no na pewno ma się dobrze u mojej też nie widac korpusu. No chyba że razem mamy po wysuszonej mumiMartada pisze:Jak ją kupiłam była baaardzo mocno słupkowata i wyciągnięta teraz jest troszkę bardziej przysadzista i praktycznie spod cierni nie widać korpusu.
Pozdrawiam Rafał