Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

amba19 pisze: Kaniu - a możesz napisać u kogo jeszcze pojawił się ten motyl? Były tam też zdjęcia? Jestem bardzo ciekawa.....
O tym motylu pisała kiedyś Justynka-Klarysa.
Twoje zdjęcia powinnaś wysyłać na konkursy fotograficzne, nagrodę masz w kieszeni ;:138
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fantastyczne zdjecia motyli! A ten rzadki to rarytas! Rabata tez super, bardzo ciekawa. A ta trawa z czerwonymi końcówkami to imperata cylindryczna, tak? Czaję sie na nią i jakoś nie było okazji, zreszta nie mam jeszcze przygotowanego miejsca.
Bea
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Marysiu, cóż można powiedzieć... pięknie i kolorowo, po prostu achhhhhh :)
Zdjęcie z Fruczakiem po prostu rewelacyjne, powala jakością! Brawo ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Na pocieszenie u mnie mieczyki słabe i opóżnione a to za sprawą suszy :roll:
Posadziłam podobną ilość do Ciebie.
Bardzo sympatyczny ten nocny gość, u mnie przylatywał zawsze tuż przed zmrokiem do wielkiej, poniemieckiej kępy floksów.?
Ciekawa roślinka nienazwana, czy t o werbena patagońska ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Syringa pyta o Imperatę cylindryczną. Zgadza się, to ona w odmianie 'Red Baron'. Tylko ona do pełnego wybarwienia potrzebuje mocno nasłonecznionego stanowiska i stale lekko wilgotnej gleby. A tu na fotce jest w cieniu. Może by ją przesadzić? ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Gratuluję fotek zmrocznika przytuliaka i dziękuję za informacje o tym rzadkim motylu. Też go zauważyłem u siebie w ogrodzie, gdy późnym wieczorem oblatuje petunie.

Fruczak też często gości u mnie, ale zawsze w środku dnia. Jest szybszy od zmrocznika, a nad kielichami kwiatów bardzo przypomina kolibra.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko - Jak widać, ja też lubię korzenie i kamyki. Tylko mam z tym mniejszy problem jak Ty. Las za płotem, a żwir z kamykami wszelkiej wielkości na głębokości 30 centymetrów, wystarczy wbić łopatę w ziemię. Nie muszę wozić autem, wystarczy taczka ;:306
Kaniu - dzięki. Byłam i poczytałam
Pacynko - różnych gości z pól i lasu miewam często, tylko nie zawsze jest pod ręką aparat. Tym razem fajnie się złożyło. A i tak miałam dylemat - patrzeć w niemym zachwycie, czy lecieć po aparat, ryzykując że gość odfrunie w nieznanym kierunku....
Moja decyzja okazała się słuszna i teraz będę go sobie mogła oglądać jak tylko będę miała ochotę :lol:
Muszę Ci się przyznać, że teraz co wieczór kilka razy podchodzę do tej kępy floksów z nadzieją, że może powróci....
Alicjo - muszę koniecznie zajrzeć do Justynki.
Moje zdjęcia nie nadają się na żadne konkursy. To amatorskie fotki. Ale bardzo się cieszę, że podobają się forumkom - i to mnie cieszy niezmiernie.
Beo-Syringo - miło mi że zajrzałaś do mnie na Kaszuby. Ja regularnie czytam Twój wątek i podziwiam piękne zdjęcia.
O trawce napisała już Pacynka. Bardzo się nią cieszę, tym bardziej, że nie liczyłam zbytnio na to że u mnie przezimuje. U Ciebie klimat łaskawszy - to nie będziesz miał takich dylematów.
Remiku - to nie Fruczak gołąbek - tylko Zmrocznik przytuliak! Uświadomiono mnie w wątku "Paź królowej i inne..." założonym przez mojego forumowego przyjaciela Mieczysława Mzet-ka. Wielka szkoda, że odszedł z naszego forum.
Zdjęcie Zmrocznika to oczywiście szczęśliwy przypadek :lol:
Agnieszko - a cóż to za pocieszenie :cry: U mnie zakwitł już jeden mieczyk od Ciebie w przepięknym amarantowym kolorze i o aksamitnej fakturze. Cudeńko! Ale mam też fajne ciemnie mieczyki od Anitki. Jedna cebulka - będzie dla Ciebie ;:108
Pacynko - dzięki że odpowiedziałaś Bei odnośnie trawy. Ja wiedziałam tylko że to jest Red Baron :oops:
Wbrew temu co widać na tej fotce - to jest bardzo słoneczne miejsce pod południową ściną domku. Tylko przez chwilę pada na nią cień kosodrzewiny i właśnie wtedy musiałam zrobić to zdjęcie. Gorzej z tą wilgotną ziemią - bo tam straszna patelnia. Mam nadzieję, że żwirek zatrzyma nieco więcej wilgoci w ziemi( a raczej w piachu :evil: )
Adamie - witaj! Dzięki za miłe słowa :lol:
Bardzo bym chciała żeby teraz odwiedził mnie Fruczak. Ciekawe byłoby porównać te dwa motyle...

Mieczyki od Anitki - Jutro wpiszę nazwę. Musze podpatrzeć na znaczniku, żeby nic nie pokręcić :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

amba19 pisze:O trawce napisała już Pacynka. Bardzo się nią cieszę...
Pacynką? ;:306
A okrywałaś może tę trawkę na zimę? Piszą, że młode egzemplarze trzeba zabezpieczać. Ja ją dopiero posadziłam niedawno, zobaczymy jak przezimuje.
I zobaczymy jak będzie się przebarwiać... Ta u Ciebie na pewno nie potrzebuje więcej promyczków?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, fotki ;:215
Już mi brakuje słów, żeby wyrazić swój zachwyt :oops:
Zmrocznika przytuliak pojawił się kilka dni temu na floksach. Podziwiałyśmy go z sąsiadką. Nawet zdążyłam iść po aparat, ale fotki ;:222 .
Mieczyki mnie nie luvbią ;:185
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Marysiu portrety cudne. U mnie w tym roku po raz pierwszy nie ma mieczyków :( , ale za to dzięki Tobie wróciły przypołudniki.
Pewnie nie ma Cię w Gdańsku...Szkoda...Jutro wybieram się na Jarmark. Od lat nie byłam :oops:
Trawę Red Baron też mam i podobnie jak u Ciebie ma tylko końcówki czerwone. Nigdy jej nie przykrywałam na zimę.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[b]Pacynka[/b] pisze:
amba19 pisze:O trawce napisała już Pacynka. Bardzo się nią cieszę...
Pacynką? ;:306 .......
A czemu nie? Pacynki są fajne ;:306
Czerwonego Barona nie okrywałam. Byłam przekonana, ze u mnie nie przezimuje i sobie odpuściłam...
Myślę, że ma dosyć słoneczka. Nie będę przesadzała...na razie. W planach powiększenie trawiastej rabatki. Wczoraj kupiłam Miskanta i Kostrzewę siną. Teraz trzeba zrobić eksmisję rosnącym tam roślinom. A tu pada...No niech pada, deszczu nigdy za dużo na moim piaseczku.
Justynko - czyli Zmroczniki uwielbiają floksy. Do mnie na razie nie powrócił, ale nie tracę nadziei. U mnie mieczyki polubiły nornice :evil: Zrobiły mi prawdziwy pogrom. buszują mi na jednej rabacie. Niestety tam właśnie rosły najładniejsze mieczyki od Anitki.
Izo - ja chyba nie potrafię już zrezygnować z mieczyków. Uzależniłam się! Na Jarmarku byłam na początku sierpnia. Wrażenia - dużo mniejszy ten tegoroczny Jarmark. Mniej zarówno sprzedających jak i kupujących. Tylko na starociach tłumy. Ale to mnie nie dziwi :lol:
Natomiast pojawiły się stragany z cebulkami :shock: Tulipany, krokusy...itp. Widziałam chyba no najmniej w trzech miejscach.

Zobaczcie co mam ;:138

Obrazek

Moje malusieńkie dzwoneczki kwitną cały czas. No i rozsiały się. Mam mnóstwo małolatów :wink:

Obrazek

Tygrysówka, zamiast mieszanki kolorów mam same żółte w tym roku :?

Obrazek

Malwa

Obrazek

Mary Rose powtarza.... ;:138 i o dziwo w tym roku wreszcie urosła w górę

Obrazek

Przypołudniki

Obrazek

Motylek na szałwii

Obrazek

Werbena patagońska

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

U mnie Red Baron wygląda podobnie, słońca nie brakuje a jednak jest słabo wybarwiona.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Marysiu - ależ ciekawe i oryginalne mieczyki śliczne.

Przypołudniki wpadły w moje serce widziałam je na żywo u naszej forumowej Asi (Asma).
:wit :wit :wit :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt nie zachwyca się moim ogórkiem - ech ;:145
A ja się nie mogę nacieszyć własnymi warzywami, nawet pomimo tego, że mam taki skromny asortyment...

Mariolu - jak miło Cię widzieć! Mówisz, że Twój Red Baron wygląda podobnie jak mój. Widocznie taka ich uroda. Muszę cofnąć się do zeszłorocznych zdjęć i zobaczyć jak był wybarwiony kiedy go kupiłam. Wydaje mi się, że nie ma zbyt dużej różnicy. Ale pamięć jest zawodna i czasem płata figle :wink:
Agnieszko - mieczyki od naszej forumowej koleżanki Anitki. Coś mi się przypomina, że Asia-Asma też chyba od niej kupowała cebulki - a raczej bulwy mieczyków.

Mój bukiecik na Święto Matki Boskiej Zielnej

Obrazek

Mieczyki, lilie, liliowce i inne

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oczywiście gratuluję ogórka!!!! ;:138 ;:138 ;:138
Ja też cieszę się jak nie wiem co, że mam w tym roku co jeść z działki. Rozumiem Twoją radość z własnych plonów, to takie pierwotne uczucie :lol: .
A co masz u siebie Marysiu jeszcze do pojedzenia?
Fajne stado przypołudników i śliczny bukiet :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”