Tułacza kupiłam taniutko, a z wojażami się poprawię,
Ogród-moja obsesja
- delosperma
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród-moja obsesja
Marysiu, u mnie zainteresowały złodziei tylko ogórki, ale na szczęście zdążyłam już wcześniej zrobić trochę przetworów. Kwiaty ich nie interesują, bo chyba teraz ciężko sprzedać.
jakoś ten rok mam bardzo aktywny. Rozwarem niebieskim Ci służę, bo mam więcej, różowy zeszłoroczny na razie się rozrasta.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontaktowałaś się z Mariuszem?
-
bona

- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
czyli przypołudniki to tak jakby jednoroczne delospermy
czy dobrze doczytałam,ze albizję masz z nasion? gdzie kupiłaś nasionka?
CO to za roślinka http://img213.imageshack.us/img213/43/dsc03627m.jpg
interesują mnie bardzo skalniaczki i podglądam trochę Twój
czy dobrze doczytałam,ze albizję masz z nasion? gdzie kupiłaś nasionka?
CO to za roślinka http://img213.imageshack.us/img213/43/dsc03627m.jpg
interesują mnie bardzo skalniaczki i podglądam trochę Twój
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
- stokrotka_polna
- 500p

- Od: 20 mar 2012, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tymi złodziejami, to cała plaga. Niedawno, sąsiadka, która ma problemy ze spaniem, wyszła sobie na balkon zapalić papieroska. Noc, godzina 1:30, ciemno. Nagle widzi kogoś chodzącego po naszym ogrodzie z latarką. Spacerował spokojnie i dopiero na jej okrzyki zwiał przez płot. No wypadałoby mieć jakiegoś ostrego psa na noc w ogrodzie, to może nikt nie odważyłby się na takie wyprawy.
Mam nadzieję Delospermo, że Twój ogródek nie ucierpiał. Piękne masz kwiatuszki, a ten berberys jest taki różowawy?
Mam nadzieję Delospermo, że Twój ogródek nie ucierpiał. Piękne masz kwiatuszki, a ten berberys jest taki różowawy?
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Pozdrawiam Stokrotka
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
O Boże obcy w ogrodzie, to chyba by mi się stale już wydawało że ktoś tak łazi. Obowiązkowo pies, każdy zrobi ruch jak usłyszy! Stokrotko uważajcie, bo ostatnio wyjeżdżaliście i może obserwują dom.
- delosperma

Jurku Wczytałam się wnikliwie jeszcze raz w ofertę Mariusza i wychodzi na to, że jeszcze biała jest. Są też inne np. pomarańczowa z białym środkiem, jasny róż z białym środkiem,tylko trzeba się trochę pomęczyć z wyszukiwarką, bo Pan Mariusz nie wrzuca zdjęć i pisze wszystko skrótami. Dzięki , że mnie mobilizujesz, bo jakaś oklapła ostatnio jestem. 
Bożeno Tak, przypołudniki i delospermy to jedna rodzina Pryszczyrnicowatych. Przypołudniki mają nieco większe kwiaty.
Nasiona albicji kupiłam tutaj;http://www.oleander.pl/tropikalne-srodz ... siona.html
A ten żółtek to pantofelnik dwukwiatowy.
Stokrotko Na działkach bez przerwy coś się niedobrego dzieje. Przed kilku laty młodzież robiła sobie fajerwerki i spalili ok. 10 altan. Ciągle szukają złomu, bo za płotem jest skup. W ubiegłym roku wyrwali drzwi i ukradli mi z gospodarczego kosiarkę spalinowa, butlę gazową z palnikem i radio na baterie. Złomiarzom zrobiłam zdjęcie jak nieśli ukradziony ogromny zbiornik metalowy na wodę, bagatela o 8 rano. Potem bałam się chodzić na działkę, bo jak za nimi biegłam to mnie widzieli. Inni pobili dwóch działkowiczów , bo odważyli się zwrócić im uwagę. Policja znalazła złodzieja, który ukradł mi kosiarkę, ale był to młodociany, / na pewno miał pomocników, ale się nie przyznał/. Zabrali go do ośrodka na resocjalizację, bo miał na koncie jeszcze kilka kradzieży samochodowych .Tych co nieśli zbiornik też znaleźli, ale mamuśka głównego prowodyra broni go jak lwica , no i znikoma szkodliwość czynu i wszystko dalej się kręci bez zmian.
Tym razem u mnie ukradli tylko trochę ogórków i zerwali parę zielonych papryk .
Ten berberys ma liście koloru pomarańczowo-czerwonego z kremową obwódką.
Rośnie dosyć powoli i ma być niewysoki. Chorowałam na niego od ubiegłego roku, a że ciężko zrobić z niego sadzonki,a choroba raczej nieuleczalna,
więc kupiłam sobie za prezentową kasę.
Marysiu masz rację, pies potrzebny.Złodzieja nie upilnujesz , bo to on cię obserwuje.
Bożeno Tak, przypołudniki i delospermy to jedna rodzina Pryszczyrnicowatych. Przypołudniki mają nieco większe kwiaty.
Nasiona albicji kupiłam tutaj;http://www.oleander.pl/tropikalne-srodz ... siona.html
A ten żółtek to pantofelnik dwukwiatowy.
Stokrotko Na działkach bez przerwy coś się niedobrego dzieje. Przed kilku laty młodzież robiła sobie fajerwerki i spalili ok. 10 altan. Ciągle szukają złomu, bo za płotem jest skup. W ubiegłym roku wyrwali drzwi i ukradli mi z gospodarczego kosiarkę spalinowa, butlę gazową z palnikem i radio na baterie. Złomiarzom zrobiłam zdjęcie jak nieśli ukradziony ogromny zbiornik metalowy na wodę, bagatela o 8 rano. Potem bałam się chodzić na działkę, bo jak za nimi biegłam to mnie widzieli. Inni pobili dwóch działkowiczów , bo odważyli się zwrócić im uwagę. Policja znalazła złodzieja, który ukradł mi kosiarkę, ale był to młodociany, / na pewno miał pomocników, ale się nie przyznał/. Zabrali go do ośrodka na resocjalizację, bo miał na koncie jeszcze kilka kradzieży samochodowych .Tych co nieśli zbiornik też znaleźli, ale mamuśka głównego prowodyra broni go jak lwica , no i znikoma szkodliwość czynu i wszystko dalej się kręci bez zmian.
Tym razem u mnie ukradli tylko trochę ogórków i zerwali parę zielonych papryk .
Ten berberys ma liście koloru pomarańczowo-czerwonego z kremową obwódką.
Marysiu masz rację, pies potrzebny.Złodzieja nie upilnujesz , bo to on cię obserwuje.
- stokrotka_polna
- 500p

- Od: 20 mar 2012, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety, podobne sytuacje zdarzają się także u nas na działkach. My póki co, instalujemy na domu lampy z czujnikiem ruchu.
Delospermo, ten berberys jest piękny. Może i mnie uda się taki kupić
.
Delospermo, ten berberys jest piękny. Może i mnie uda się taki kupić
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
Pozdrawiam Stokrotka
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu napędziłaś mi stracha tymi złodziejami,co to teraz się dzieje nie do wiary,skóra cierpnie na grzbiecie
potrzebny dobry obronny pies coby d..e dobrze zkroił.Szkoda pracy działkowiczów,ktoś się narobi a drugi przyjdzie na gotowe,czyste chamstwo.Berberys śliczny,reszta niestety mi się nie otworzyła bo internet coś dzisiaj chodzi niemrawo,spokojnej nocki mar 33
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- semper

Ja też wygoglowałem sobie te delospermy i pewnie je zamówię.Oprócz tego posłonki, floksy i rojniki.Muszę tylko zrobić dobudówke do rojnikowiska i wynegocjować jakieś fundusze od Mojej księgowej.Mariusz ma tak bogatą ofertę,że trudno aby pokazał wszystko na zdjęciach.
Właśnie wczoraj byłem w jego świeżo założonym wątku.
Właśnie wczoraj byłem w jego świeżo założonym wątku.
-
evastyl
- 1000p

- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Fajna działeczka i jak szybko nabiera kolorów . Ja też bardzo lubię rośliny skalne tak jak Ty .Sporo ich już uzbierałaś .
Szkoda tego Twojego starego ogrodu , a najgorsze jest to że nowi właściciele nie dbają o niego
...mi się taki marzy ale raczej w moich stronach trudno dostępny w zakupie lub trzeb sporo kasy za takie coś zapłacić .
W Twoich stronach mam dwie ciotki jedna w Jeleniej a druga w Staniszowie .
Szkoda tego Twojego starego ogrodu , a najgorsze jest to że nowi właściciele nie dbają o niego
W Twoich stronach mam dwie ciotki jedna w Jeleniej a druga w Staniszowie .
- delosperma

Stokrotko dobrze ,że masz czujnych sąsiadów, bo u mnie w starym domu lampy na czujnik też ukradli, no ale to był "swój" złodziej. Najlepszy jest pies, ale jak się wyjeżdża, to zaczyna się problem.
Berberys dosyć drogi , ale wart jest tych pieniędzy, więc zrób sobie prezent.
Witaj Marysiu Mar, pieski ostre są potrzebne na posesji, bo te milutkie to i tak nic nie upilnują. Ostatnio taki ruch w internecie, a i burze robią swoje, przyjdzie nam oglądać letnie kwiatki w długie zimowe wieczory.
Jurku zastanawiam się, czy do Mariusza nie podjechać, ode mnie to zaledwie ok. 70 km.Ale jest to trochę niebezpieczne wobec tak dużej oferty, muszę chyba wtedy większą kasę i kartę płatniczą zostawić w domu. Miejsca w samochodzie jest dosyć dużo.
Ewo Dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa.
Skalniaczki na działkach są bardzo popularne , szybko się rozrastają i są łatwe w uprawie.
Stare ogrody mają swój urok, życzę Ci takiego , jaki sobie wymarzyłaś.
W zachodnim paśmie Polski /przede wszystkim lubuskie/ jest dużo niezagospodarowanych starych posesji do sprzedania, ale trzeba czasem drastycznej decyzji no i trochę kasy na remont. No i powiązania rodzinne nie zawsze pozwalają na zmiany. Odwiedzasz czasem swoje ciotki?
Berberys dosyć drogi , ale wart jest tych pieniędzy, więc zrób sobie prezent.
Witaj Marysiu Mar, pieski ostre są potrzebne na posesji, bo te milutkie to i tak nic nie upilnują. Ostatnio taki ruch w internecie, a i burze robią swoje, przyjdzie nam oglądać letnie kwiatki w długie zimowe wieczory.
Jurku zastanawiam się, czy do Mariusza nie podjechać, ode mnie to zaledwie ok. 70 km.Ale jest to trochę niebezpieczne wobec tak dużej oferty, muszę chyba wtedy większą kasę i kartę płatniczą zostawić w domu. Miejsca w samochodzie jest dosyć dużo.
Skalniaczki na działkach są bardzo popularne , szybko się rozrastają i są łatwe w uprawie.
Stare ogrody mają swój urok, życzę Ci takiego , jaki sobie wymarzyłaś.
- semper

Marysiu.Ode Mnie jest trochę dalej.Tu karta płatnicza chyba nie wystarczy.Trzeba by chyba wygrać w totka.W dodatku tyle tych żurawek 
Ja sobie wydrukowałem ofertę i zacząłem zaznaczać co bym chciał.
Ja sobie wydrukowałem ofertę i zacząłem zaznaczać co bym chciał.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Marysiu zastanawiacie się z Jurkiem (dwoje ekspertów skalniakowych) nad przezimowaniem delospermy a chcecie kupować inne kolorki przed zimą, czy nie lepiej na wiosnę i na pewno pocieszyć się nią cały sezon.
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu kartę platniczą zabiera się zawsze ze sobą a jak przez lenistwo nam coś ucieknie,wtedy rozpacz
a pieski to amstafy całą d..ę złodzieja będziesz miała na pamiątkę

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- delosperma

Jurku Chyba trzeba posłuchać rozsądnej rady Maseczki - poniżej- i dać sobie na razie spokój z delospermami.
Maseczko, dobrze, że czuwasz i przywołujesz mnie do porządku. Zastanowię się tylko nad tymi, co dobrze zimują.
Marysiu Mar Rozbawiłaś mnie z rana tą d...ą w zębach psa.
Maseczko, dobrze, że czuwasz i przywołujesz mnie do porządku. Zastanowię się tylko nad tymi, co dobrze zimują.
Marysiu Mar Rozbawiłaś mnie z rana tą d...ą w zębach psa.