Róże Georginii ( Alicji) cz.III
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże Georginii ( Alicji) cz.III
Asiu, Luisse Odier na zdjęciu to drugi sezon.Ta róża rośnie jak na drożdżach,pędy oczywiście pójdą do dołu pod ciężarem kwiatów.I już tak zostaną,myślałam nawet o kulkowaniu ale nie ma potrzeby,same pięknie się przewieszają.Trochę trzeba podpierać ,ale tylko dlatego że na obrzeżach tej rabaty mam posadzone niskie różyczki.W przeciwnym razie mogły przewieszać się naturalnie.
Aniu na pewno będą piękne,róże potrzebują czasu i dobrej opieki.
Jadziu zobaczysz ,w tym sezonie to będzie wielki krzaczor,właśnie ten na zdjęciu to drugi sezon.Mój Cartier pod koniec sporo urósł i przestał być taki zwarty.Nie powiem żeby mi się to podobało.
Aniu na pewno będą piękne,róże potrzebują czasu i dobrej opieki.
Jadziu zobaczysz ,w tym sezonie to będzie wielki krzaczor,właśnie ten na zdjęciu to drugi sezon.Mój Cartier pod koniec sporo urósł i przestał być taki zwarty.Nie powiem żeby mi się to podobało.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Alicjo, bajeczne róże! Louis u mnie jest od wiosny i wyglądał teraz jak Twój na pierwszym zdjęciu - nie mam nic przeciwko, żeby w przyszłym sezonie wyglądał jak Twój na kolejnych zdjęciach
Mary Rose to też u mnie tegoroczny nabytek, będę wyczekiwać jej pierwszych kwiatów w przyszłym roku. New Dawn z takimi pędami marzy mi się na łukach na froncie....ile lat ma Twoja?
- Georginia

Heniu Iceberg to zwykła parkowa ,nie jest zbyt wysoka ,ale była przesadzana i to tej trzeci sezon na tym miejscu.Ale na starym miejscu dorosła tak do 1,30.Za Icebergiem jest posadzona Falstaf.
Danusiu Mary Rose są dwa krzaczki obok siebie w odstępie 1,5 m.Z tym białym Edenkiem to było tak że ,kupiłam go przypadkiem .Kupiłam go u Szmita w doniczce i miał zawieszkę z nazwą Eden.Wtedy jeszcze myślałam że jest tylko jedna róża z tą nazwą i go wzięłam.Potem jak kupiłam w Rosarium Eden Rose 85 i porównałam pokrój i kwiaty ,zobaczyłam że to zupełnie coś innego.Gosia rozpoznała że to właśnie Eden Polaris Royale.I tym sposobem mam teraz trzy ,bo jeszcze kupiłam Red Eden Rose,ale ten to ma rozmach w ciągu sezonu urósł 20 cm. Biały Eden i Różowy mają zupełnie inny pokrój.Eden Rose 85 kupiony w Rosarium wiosną 2011 a biały u Szmita w doniczce latem.Więc to młodziaki.Biały ma tak z 0,80 cm a różowy 1,5 m .Jestem ciekawa jak będą rosły w tym roku i czy czerwony w końcu ruszy.
Danusiu cieszę się że podobają Ci się moje róże i mam nadzieję że w tym roku wpadniesz chociaż na chwilę zobaczyć je na żywo.
Ewuś róże na tej rabacie te historyczne były posadzone wiosną 2011,bo wtedy zagospodarowałam tą rabatę.Mam tam posadzone 1 szt Luisse Odier ,2 szt Mme Isaac Pereire i 2 szt Mrs John Laing. posadzone były wszystkie w jednym czasie.Pierwszy pokazał co potrafi L.O ale w tym roku Pereire go przerosła.Dzisiaj jak patrzyłam to ma na pewno ok.2.5 m. Laing wiadomo wąski pokrój, kilka pędów do 1,5 m.Wszystkie kupione w Rosarium.Dziękuję i zapraszam.
Jolu jeśli masz miejsce to oczywiście trzeba posadzić.Te wszystkie które tu pokazałam to dobre sprawdzone róże.Aquarell mam posadzoną wiosną tego roku ,kupiona w Rosarium.Przyznam ze mnie nie zawiodła,piękna i zdrowa.Wstawię zdjęcia.
Anetko mój W C posadzony jesienią 2010.W pierwszym roku pięknie zakwitł i były ładne zgrabne krzaczki. Natomiast trochę ucierpiał zimą i w tym roku musiałam go ratować.Myślałam że nie da rady.Ale mocno go przycinałam ,chyba ze trzy razy i podlewałam.Dopiero w sierpniu trochę się ogarnął i zakwitł.
Aniu Mary Rose to naprawdę bezproblemowa róża.Jeśli masz miejsce to nawet można posadzić trzy obok siebie.Krzaczki zgrabne i piękne kwiaty.Natomiast dla LO trzeba trochę więcej miejsca.
Majeczko potwierdzam LO i inne na tej rabacie to nasadzenia wiosną 2011.Czyli to pierwsze zdjęcie w tym sezonie gdy był posadzony.Natomiast to zdjęcia z masą kwiatów to zdjęcie z tego roku,czyli drugi sezon.
Polaris Royal tak jak pisałam nie przekroczył 1 m,dokładnie go nie mierzyłam.Ale Eden Rose 85 sporo go przerósł a wiosną był niższy od białego.
Róże na tej rabacie były posadzone wszystkie jednocześnie.W tej chwili najwyższa jest Pereire ale LO najszerszy.
Asiu W tym roku jesienią eksmitowałam żylistka i dosadziłam do nich jeszcze RU i Frau Karl Drushki.To co widać na pierwszym planie to tylko 1 szt LO .Więc mam nadzieję na różany busz.Tylko żebym sobie z tym poradziła.
Danusiu Mary Rose są dwa krzaczki obok siebie w odstępie 1,5 m.Z tym białym Edenkiem to było tak że ,kupiłam go przypadkiem .Kupiłam go u Szmita w doniczce i miał zawieszkę z nazwą Eden.Wtedy jeszcze myślałam że jest tylko jedna róża z tą nazwą i go wzięłam.Potem jak kupiłam w Rosarium Eden Rose 85 i porównałam pokrój i kwiaty ,zobaczyłam że to zupełnie coś innego.Gosia rozpoznała że to właśnie Eden Polaris Royale.I tym sposobem mam teraz trzy ,bo jeszcze kupiłam Red Eden Rose,ale ten to ma rozmach w ciągu sezonu urósł 20 cm. Biały Eden i Różowy mają zupełnie inny pokrój.Eden Rose 85 kupiony w Rosarium wiosną 2011 a biały u Szmita w doniczce latem.Więc to młodziaki.Biały ma tak z 0,80 cm a różowy 1,5 m .Jestem ciekawa jak będą rosły w tym roku i czy czerwony w końcu ruszy.
Danusiu cieszę się że podobają Ci się moje róże i mam nadzieję że w tym roku wpadniesz chociaż na chwilę zobaczyć je na żywo.
Ewuś róże na tej rabacie te historyczne były posadzone wiosną 2011,bo wtedy zagospodarowałam tą rabatę.Mam tam posadzone 1 szt Luisse Odier ,2 szt Mme Isaac Pereire i 2 szt Mrs John Laing. posadzone były wszystkie w jednym czasie.Pierwszy pokazał co potrafi L.O ale w tym roku Pereire go przerosła.Dzisiaj jak patrzyłam to ma na pewno ok.2.5 m. Laing wiadomo wąski pokrój, kilka pędów do 1,5 m.Wszystkie kupione w Rosarium.Dziękuję i zapraszam.
Jolu jeśli masz miejsce to oczywiście trzeba posadzić.Te wszystkie które tu pokazałam to dobre sprawdzone róże.Aquarell mam posadzoną wiosną tego roku ,kupiona w Rosarium.Przyznam ze mnie nie zawiodła,piękna i zdrowa.Wstawię zdjęcia.
Anetko mój W C posadzony jesienią 2010.W pierwszym roku pięknie zakwitł i były ładne zgrabne krzaczki. Natomiast trochę ucierpiał zimą i w tym roku musiałam go ratować.Myślałam że nie da rady.Ale mocno go przycinałam ,chyba ze trzy razy i podlewałam.Dopiero w sierpniu trochę się ogarnął i zakwitł.
Aniu Mary Rose to naprawdę bezproblemowa róża.Jeśli masz miejsce to nawet można posadzić trzy obok siebie.Krzaczki zgrabne i piękne kwiaty.Natomiast dla LO trzeba trochę więcej miejsca.
Majeczko potwierdzam LO i inne na tej rabacie to nasadzenia wiosną 2011.Czyli to pierwsze zdjęcie w tym sezonie gdy był posadzony.Natomiast to zdjęcia z masą kwiatów to zdjęcie z tego roku,czyli drugi sezon.
Polaris Royal tak jak pisałam nie przekroczył 1 m,dokładnie go nie mierzyłam.Ale Eden Rose 85 sporo go przerósł a wiosną był niższy od białego.
Róże na tej rabacie były posadzone wszystkie jednocześnie.W tej chwili najwyższa jest Pereire ale LO najszerszy.
Asiu W tym roku jesienią eksmitowałam żylistka i dosadziłam do nich jeszcze RU i Frau Karl Drushki.To co widać na pierwszym planie to tylko 1 szt LO .Więc mam nadzieję na różany busz.Tylko żebym sobie z tym poradziła.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Mój patyczkowy Cartierek jeszcze malusi ,ale pokazał kwiatek i to juz dobrze ,ale go przesadziłam w bardziej słoneczne miejsce jesienią
- Georginia

Kupiona wiosną,kwiatem przypomina mi Augustę Luise ale jest bardziej barwna.
Aquarell

Aquarell

- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alicjo, dziękuję za te zdjęcia
Aquarell jest wspaniała. Oczywiście miejsca u mnie dostatek ale nie wiem czy mogę sobie pozwolić na tyle róż. To wymagające rośliny a ja niezwykle zapracowana jestem. I przygotowanie rabat na piasku dla róż będzie bardzo pracochłonne. Muszę mieć jednak większość roślin bezobsługowych. Poza tym w lesie nie mogą rosnąć same róże
Tak czy siak, wpisuję na listę rezerwową
Tak czy siak, wpisuję na listę rezerwową
- Georginia

Majka wszystko możliwe, ale Augusta ma bardziej pofalowane płatki i jest bardziej różowa.Chociaż jak przekwita też lekko wpada w pomarańczowy.
Augusta Luise

Augusta Luise

- Georginia

Jolu dobrze rozumiem co to znaczy ogród na piasku ,bo taki właśnie mam.Ale mam nadzieję że sobie poradzisz ,w razie kłopotów ,pytaj.Ja już to przerobiłam i chętnie pomogę.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jak miło znowu przejść się po Twoim ogrodzie.
Zamówiłam teraz Baronessa. Jak Ci rosła?
Widziałam, że pieknie kwitła, ale chodzi mi o pokrój
Zamówiłam teraz Baronessa. Jak Ci rosła?
Widziałam, że pieknie kwitła, ale chodzi mi o pokrój
-
ewazawady
- 500p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Wydaje mi się, że kolor Augusty zależy bardzo, bardziej niż innych róż, od gleby. Na mojej zasadowej glinie, a przecież jakiego dołu bym przy sadzeniu nie wykopała to i tak korzenie do niej przerosną, ma bardzo intensywne kolory.Jest jeszcze ciemniesza niż na zdjęciu Gosi na HMF. A gdy rosła w doniczce to była dużo jaśniejsza.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powzdychałam z zachwytu. Alu przepiękne te Twoje róże i te rozmiary po prostu budzą zazdrość
Naprawdę super. Masz rękę do roślin.
Mi zdecydowanie bardziej przypadła do gustu Augusta Luisie. Są do siebie bardzo podobne, ale Augusta ma ładniejszy układ płatków. Czy Aquarell też tak oszałamiająca pachnie jak Augusta?
Naprawdę super. Masz rękę do roślin.
Mi zdecydowanie bardziej przypadła do gustu Augusta Luisie. Są do siebie bardzo podobne, ale Augusta ma ładniejszy układ płatków. Czy Aquarell też tak oszałamiająca pachnie jak Augusta?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Georginia

Gosiu bardzo dobra róża.Posadziłam ją jesienią,ładnie przezimowała jedna z niewielu.Jak wiesz.To był jej pierwszy sezon i myślę że najlepsze to ona ma dopiero przed sobą.Mam dwa egzemplarz,jedna rośnie na bardziej słonecznym miejscu i to jej bardziej pasuje.Rzadko się spotyka żeby róża w pierwszym sezonie miała na jednym pędzie ok. 30 pąków kwiatowych.A tyle u niej naliczyłam .Były tak upakowane że nie można było wyciąć przekwitłych kwiatków.Świadczy to o jej możliwościach.Jutro Ci wstawię zdjęcia.
Ewa masz zupełną rację.Kolor kwiatów zależy od odczynu podłoża.Wielokrotnie widziałam w wątkach u dziewczyn takie same róże a różniące się odcieniem.Nawożenie też ma duży wpływ.
Moni moje róże niektóre już trochę starsze więc zaczyna być coś widać.Pozostałe tak jak Twoje dopiero się rozkręcają .Myślę że jeżeli ta zima będzie dla naszych różyczek łaskawa.To wszyscy będziemy się cieszyć pięknym kwitnieniem róż.Nie pamiętam jak pachnie,chociaż wszystkie sprawdzam.
Ewa masz zupełną rację.Kolor kwiatów zależy od odczynu podłoża.Wielokrotnie widziałam w wątkach u dziewczyn takie same róże a różniące się odcieniem.Nawożenie też ma duży wpływ.
Moni moje róże niektóre już trochę starsze więc zaczyna być coś widać.Pozostałe tak jak Twoje dopiero się rozkręcają .Myślę że jeżeli ta zima będzie dla naszych różyczek łaskawa.To wszyscy będziemy się cieszyć pięknym kwitnieniem róż.Nie pamiętam jak pachnie,chociaż wszystkie sprawdzam.
- Georginia

Baronesse

- Georginia

Chciałabym wszystkie różómaniaczki zaprosić do nowego wątku.Mam do zagospodarowania rabatkę na której chcę posadzić angielki i nie tylko.Liczę na pomoc.Każda z nas ma w swoim ogrodzie już róże z tej grupy i myślę że chętnie podzieli się swoimi uwagami odanej odmianie.Najlepiej by było opisać różę,pokrój i wysokość i wkleić przynajmniej 1 zdjęcie najlepiej kwiatka który oddaje jej rzeczywisty kolor.Pomoże nam to zestawić róże kolorystycznie.Zapraszam. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1609.Adres będzie też w stopce.