Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Samo wykiełkowanie to przy litopsach 10% sukcesu. Trzeba to jescze utrzymać przy życiu. Jeżeli masz 2-3 letnie rośliny z wysiewu to mozna dopiero mówić o sukcesie.
Napisz kiedy wysiewałeś i jak tam się te wysiewy mają.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To w czym wysiewasz nie ma najmniejszego znaczenia dla wschodów nasion, natomiast ma znaczenie wilgotność i temperatura oraz oczywiście świeżość samych nasion.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

W temacie wschodów nasion Lithops w 100% zgadzam się i popieram zdanie Marka, coś wiem z własnego przykrego doświadczenia na ten temat. Dochowanie się 2 - 3 letnich siewek w warunkach "domowych - parapetowych" to prawdziwa sztuka, już jej nie będę podejmował. Odnośnie podłoża do Lithops - basbas - jak doczekasz się rocznych sadzonek z tych siewek, które wyrosły w "sklepowym" podłożu dla kaktusów, to chętnie zobaczę jak będą wyglądać w pierwszą ich "rocznicę urodzin" - trzymam kciuki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Roksa35 pisze:pleiospilus nellii
mgr_ pisze:Literówka w nazwie :arrow: powinno być Pleiospios
Ja proponuję natomiast nazwę Pleiospilos nelii
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jacku, jak widać przy poprawianiu też się mozna pomylić.
Pozdrawiam
Marek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tego postu nie powinno być :arrow: nie wiem co się stało
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Czasami tak bywa, że coś człowiek przypadkowo powieli. Ja z ciekawości raz w roku też sobie coś tam wysiewam z litopsów ale z utrzymaniem też miewam problemy. Mam jeszcze trochę nasion z ubiegłego roku więc w tym roku ponownie się pobawię. W necie jest dosyć ciekawe opracowanie po polsku na temat Lithopsów http://www.mesembs.info/lithops_polish_info_2006.swf
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Roksa35
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 sty 2012, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z błędem było napisane na kartce dokładniej w castoramie :D http://desmond.imageshack.us/Himg209/sc ... res=medium
basbas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2012, o 19:10
Kontakt:

Post »

Teraz chyba najlepszy czas na wysiew lithopsów?

Wysiewacie?
Telefon galaxy s5 opinie są obiecujące.
Roksa35
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kupiłam dzisiaj w akwarystycznym sklepie żwir rzeczny i piasek kwarcowy i myślałam żeby zrobić ułożenie w doniczce do wysiewu tak: na sam dół żwir rzeczny, ziemia gliniasta i piasek kwarcowy w proporcjach 1:1 (czy ziemię gliniastą może zastąpić ziemia dla kaktusów czy niekoniecznie? i czy mieszać ze sobą te składniki czy dwie oddzielne warstwy?), na samą górą do zabezpieczenia łodygi żwir rzeczny - to taka moja kombinacja ;:224 ...tylko nie wiem czy będzie odpowiednia do wysiewu :wink:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jakiej wielkości są ziarna w piasku i żwirku? To ważna informacja. Jeśli chcesz koniecznie dodać ziemi to musi być ona sucha i przesiania. Poszczególne grudki nie mogą mieć średnicy większej niż 1mm. Jej udział nie może być większy niż 10%, czyli na 9 porcji piasku + żwiru możesz dać maksymalnie jedną porcję ziemi.
Ja bym zrobił tak: ponieważ siewki litopsów rosną wolno i po pierwszym roku osiągają średnicę ~5mm a ich korzenie raczej nie zagłębią się bardziej niż jakieś 2cm w podłoże to sugeruję mieszankę ziemi z piaskiem przykryć warstwą około 3-5mm czystego piasku i dopiero na ten piasek siać nasiona. W ten sposób młode siewki będą odgrodzone od ziemi, która niesie zagrożenie infekcji a młode korzenie dość szybko się do niej dostaną, gdy zaczną się zagłębiać w podłoże.
Nie wiem po co chcesz używać do wysiewu doniczki. To zbyt głębokie naczynie. Sugeruję zaopatrzyć się w jakąś kuwetę, nie głębszą niż 3-4cm. Ja z powodzeniem wysiewam kaktusy do opakowań po serkach, których głębokość jest właśnie ~3cm i siewki przez pierwszy rok rosną w nich bez problemu. Można kupić opakowanie z serkiem z przeźroczystym wieczkiem. Wtedy mamy gotową miniszklarenkę właściwie gratis.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Roksa35
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

żwir rzeczny ma na oko 1-5 mm a piasek na oko ma 1 mm bo jest strasznie drobniutki :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Zatem na samo dno daj żwir jako drenaż, warstwa około 1cm, dalej daj 2cm mieszanki żwir + piasek + ziemia w proporcji 3/6/1 i ostatnie 3mm daj czysty piasek. W to możesz wysiać nasiona. Oczywiście siejesz je na powierzchnię i niczym nie przysypujesz.
Wysiew sugeruję zrobić na początku kwietnia. Jeśli teraz chcesz wysiewać musisz zapewnić doświetlanie i dogrzewanie wysiewów - potrzebna budowa mnożarki. Na początku kwietnia, gdy słoneczko zacznie bardziej przygrzewać i zrobi się cieplej będziesz mogła wysiać nasiona i korzystać wyłącznie ze światła dziennego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Roksa35
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :wink: nareszcie się dowiedziałam co i jak :roll:
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

Tak wyglądają moje kamyczki :) wysiane z nasionek :D
Obrazek
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”