Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
Samo wykiełkowanie to przy litopsach 10% sukcesu. Trzeba to jescze utrzymać przy życiu. Jeżeli masz 2-3 letnie rośliny z wysiewu to mozna dopiero mówić o sukcesie.
Napisz kiedy wysiewałeś i jak tam się te wysiewy mają.
Napisz kiedy wysiewałeś i jak tam się te wysiewy mają.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To w czym wysiewasz nie ma najmniejszego znaczenia dla wschodów nasion, natomiast ma znaczenie wilgotność i temperatura oraz oczywiście świeżość samych nasion.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
W temacie wschodów nasion Lithops w 100% zgadzam się i popieram zdanie Marka, coś wiem z własnego przykrego doświadczenia na ten temat. Dochowanie się 2 - 3 letnich siewek w warunkach "domowych - parapetowych" to prawdziwa sztuka, już jej nie będę podejmował. Odnośnie podłoża do Lithops - basbas - jak doczekasz się rocznych sadzonek z tych siewek, które wyrosły w "sklepowym" podłożu dla kaktusów, to chętnie zobaczę jak będą wyglądać w pierwszą ich "rocznicę urodzin" - trzymam kciuki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Roksa35 pisze:pleiospilus nellii
Ja proponuję natomiast nazwę Pleiospilos neliimgr_ pisze:Literówka w nazwiepowinno być Pleiospios
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Czasami tak bywa, że coś człowiek przypadkowo powieli. Ja z ciekawości raz w roku też sobie coś tam wysiewam z litopsów ale z utrzymaniem też miewam problemy. Mam jeszcze trochę nasion z ubiegłego roku więc w tym roku ponownie się pobawię. W necie jest dosyć ciekawe opracowanie po polsku na temat Lithopsów http://www.mesembs.info/lithops_polish_info_2006.swf
z błędem było napisane na kartce dokładniej w castoramie
http://desmond.imageshack.us/Himg209/sc ... res=medium

Teraz chyba najlepszy czas na wysiew lithopsów?
Wysiewacie?
Wysiewacie?
Telefon galaxy s5 opinie są obiecujące.
kupiłam dzisiaj w akwarystycznym sklepie żwir rzeczny i piasek kwarcowy i myślałam żeby zrobić ułożenie w doniczce do wysiewu tak: na sam dół żwir rzeczny, ziemia gliniasta i piasek kwarcowy w proporcjach 1:1 (czy ziemię gliniastą może zastąpić ziemia dla kaktusów czy niekoniecznie? i czy mieszać ze sobą te składniki czy dwie oddzielne warstwy?), na samą górą do zabezpieczenia łodygi żwir rzeczny - to taka moja kombinacja
...tylko nie wiem czy będzie odpowiednia do wysiewu 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jakiej wielkości są ziarna w piasku i żwirku? To ważna informacja. Jeśli chcesz koniecznie dodać ziemi to musi być ona sucha i przesiania. Poszczególne grudki nie mogą mieć średnicy większej niż 1mm. Jej udział nie może być większy niż 10%, czyli na 9 porcji piasku + żwiru możesz dać maksymalnie jedną porcję ziemi.
Ja bym zrobił tak: ponieważ siewki litopsów rosną wolno i po pierwszym roku osiągają średnicę ~5mm a ich korzenie raczej nie zagłębią się bardziej niż jakieś 2cm w podłoże to sugeruję mieszankę ziemi z piaskiem przykryć warstwą około 3-5mm czystego piasku i dopiero na ten piasek siać nasiona. W ten sposób młode siewki będą odgrodzone od ziemi, która niesie zagrożenie infekcji a młode korzenie dość szybko się do niej dostaną, gdy zaczną się zagłębiać w podłoże.
Nie wiem po co chcesz używać do wysiewu doniczki. To zbyt głębokie naczynie. Sugeruję zaopatrzyć się w jakąś kuwetę, nie głębszą niż 3-4cm. Ja z powodzeniem wysiewam kaktusy do opakowań po serkach, których głębokość jest właśnie ~3cm i siewki przez pierwszy rok rosną w nich bez problemu. Można kupić opakowanie z serkiem z przeźroczystym wieczkiem. Wtedy mamy gotową miniszklarenkę właściwie gratis.
Ja bym zrobił tak: ponieważ siewki litopsów rosną wolno i po pierwszym roku osiągają średnicę ~5mm a ich korzenie raczej nie zagłębią się bardziej niż jakieś 2cm w podłoże to sugeruję mieszankę ziemi z piaskiem przykryć warstwą około 3-5mm czystego piasku i dopiero na ten piasek siać nasiona. W ten sposób młode siewki będą odgrodzone od ziemi, która niesie zagrożenie infekcji a młode korzenie dość szybko się do niej dostaną, gdy zaczną się zagłębiać w podłoże.
Nie wiem po co chcesz używać do wysiewu doniczki. To zbyt głębokie naczynie. Sugeruję zaopatrzyć się w jakąś kuwetę, nie głębszą niż 3-4cm. Ja z powodzeniem wysiewam kaktusy do opakowań po serkach, których głębokość jest właśnie ~3cm i siewki przez pierwszy rok rosną w nich bez problemu. Można kupić opakowanie z serkiem z przeźroczystym wieczkiem. Wtedy mamy gotową miniszklarenkę właściwie gratis.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
żwir rzeczny ma na oko 1-5 mm a piasek na oko ma 1 mm bo jest strasznie drobniutki 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Zatem na samo dno daj żwir jako drenaż, warstwa około 1cm, dalej daj 2cm mieszanki żwir + piasek + ziemia w proporcji 3/6/1 i ostatnie 3mm daj czysty piasek. W to możesz wysiać nasiona. Oczywiście siejesz je na powierzchnię i niczym nie przysypujesz.
Wysiew sugeruję zrobić na początku kwietnia. Jeśli teraz chcesz wysiewać musisz zapewnić doświetlanie i dogrzewanie wysiewów - potrzebna budowa mnożarki. Na początku kwietnia, gdy słoneczko zacznie bardziej przygrzewać i zrobi się cieplej będziesz mogła wysiać nasiona i korzystać wyłącznie ze światła dziennego.
Wysiew sugeruję zrobić na początku kwietnia. Jeśli teraz chcesz wysiewać musisz zapewnić doświetlanie i dogrzewanie wysiewów - potrzebna budowa mnożarki. Na początku kwietnia, gdy słoneczko zacznie bardziej przygrzewać i zrobi się cieplej będziesz mogła wysiać nasiona i korzystać wyłącznie ze światła dziennego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
nareszcie się dowiedziałam co i jak 

Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...