Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
słoneczny
Skoro masz kompostownik to połowę roboty już masz wykonaną, zrzuć wierzchnią, nieprzerobioną warstwę kompostu i sformuj z niej nowy kompost a a ten już przerobiony wsyp do tych pierścieni, wystarczy ci to na kilka miesięcy , potem pewnie trzeba będzie czymś dodatkowo zasilać.
Skoro masz kompostownik to połowę roboty już masz wykonaną, zrzuć wierzchnią, nieprzerobioną warstwę kompostu i sformuj z niej nowy kompost a a ten już przerobiony wsyp do tych pierścieni, wystarczy ci to na kilka miesięcy , potem pewnie trzeba będzie czymś dodatkowo zasilać.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A ja do słonecznego i innych.
Tunel mam postawiony na ziemi klasy VI, drugi w zeszłym roku obok pierwszego postawiliśmy.
Co to znaczy w moim wydaniu klasa VI- to znaczy kamienie-piaskowiec z piaskiem i trochę gliny.
Ziemia, akurat w tych miejscach jest bardzo uboga. Trochę trawy ( oczywiście samosiejki brzozy i sosny)
i dużo takiej roślinki jak jastrzębiec, który rośnie właśnie praktycznie na kamieniach.
Ponieważ decyzja o uprawie pomidorów zapadała znienacka, zdążyłam przekopać tylko pół tunelu- wiosną,
przewracają zielsko na spód i mieszając ze starym, kilkuletnim obornikiem.
Na drugiej połówce już nie przekopałam, tylko wykopałam dołki, do których dałam zmieszany ów obornik z ziemią.
Na jednej połówce tej nieprzekopanej położyłam agrotkaninę.
Pomidory nawoziłam w sezonie przefermentowaną pokrzywą, mikroelementami
i nie chwaląc się, ale nikt w całej okolicy na oczy takich pomidorów nie widział
łącznie ze mną, bo nie spodziewałam się, że na kamieniach coś mi się uda.
Początek lipca, pomidory posadziłam ok.20 maja 2011.

W sierpniu

Tunel mam postawiony na ziemi klasy VI, drugi w zeszłym roku obok pierwszego postawiliśmy.
Co to znaczy w moim wydaniu klasa VI- to znaczy kamienie-piaskowiec z piaskiem i trochę gliny.
Ziemia, akurat w tych miejscach jest bardzo uboga. Trochę trawy ( oczywiście samosiejki brzozy i sosny)
i dużo takiej roślinki jak jastrzębiec, który rośnie właśnie praktycznie na kamieniach.
Ponieważ decyzja o uprawie pomidorów zapadała znienacka, zdążyłam przekopać tylko pół tunelu- wiosną,
przewracają zielsko na spód i mieszając ze starym, kilkuletnim obornikiem.
Na drugiej połówce już nie przekopałam, tylko wykopałam dołki, do których dałam zmieszany ów obornik z ziemią.
Na jednej połówce tej nieprzekopanej położyłam agrotkaninę.
Pomidory nawoziłam w sezonie przefermentowaną pokrzywą, mikroelementami
i nie chwaląc się, ale nikt w całej okolicy na oczy takich pomidorów nie widział
łącznie ze mną, bo nie spodziewałam się, że na kamieniach coś mi się uda.
Początek lipca, pomidory posadziłam ok.20 maja 2011.

W sierpniu

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
moderator
Bardzo ładne pomidorki.
Postaram się zbadać swoją ziemię i wtedy będę wiedział co i jak.
moderator
Bardzo ładne pomidorki.
Postaram się zbadać swoją ziemię i wtedy będę wiedział co i jak.
To jest dobry pomysł i tak mogę zrobić, tylko chciałbym zapytać co z czerwonymi robakami których jest mnóstwo w kompostowej ziemi?dyrydyry7 pisze:słoneczny
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
Dżdżownice przerabiają kompost na biohumus, pozostaw.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nawet część wraz z kompostem dostanie się do gruntu,to zrobią to samo w ziemi.Dodatkowo
napowietrzą glebę ,spacerując w poszukiwaniu jedzonka.Żadnej straty nie poniesiesz.Chyba,że są to kalifornijki.Jeśli są jeszcze w komposcie w dużej ilości to znaczy,że kompost jest nie do końca przerobiony i mają co jeść.Prawidłowy kompost nie zawiera już dżdżownic,lub w znikomej ilości.
napowietrzą glebę ,spacerując w poszukiwaniu jedzonka.Żadnej straty nie poniesiesz.Chyba,że są to kalifornijki.Jeśli są jeszcze w komposcie w dużej ilości to znaczy,że kompost jest nie do końca przerobiony i mają co jeść.Prawidłowy kompost nie zawiera już dżdżownic,lub w znikomej ilości.

Witam, jakoś wpisuje i nie mogę znaleźć na tym forum o pomidorku MASKOTKA. a tak mnie naszło żeby wysiać już teraz i trzymać w domciu na parapecie, Pozdrawiam 

-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A w jaki sposób szukasz? Bo wystarczy wpisać "maskotka" i pojawiają się 23 strony, z postami o maskotce
Pozdrawiam. Magda
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja znalazłem co chciałem wiedzieć o maskotce i dzisiaj kupiłem za cale 1zł 60gr, kolejna odmiana do sadzenia ehh..
Naprawdę 'szukajka' nie gryzie, to nie boli, a wynik wyszukiwania naprawdę zadowoli 

słoneczny
Faktycznie chodziło ci o dżdżownice ?
, czy masz jakieś robactwo, którego trzeba się pozbyć?, bo czerwone robaki nijak mi się nie kojarza.
Faktycznie chodziło ci o dżdżownice ?

- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
sloneczny25
Jedyne czerwone robaki przychodzące mi na myśl to Kowal bezskrzydły

Jedyne czerwone robaki przychodzące mi na myśl to Kowal bezskrzydły

U Ciebie VI a u mnie jest klasa IVA i też jest piasek gliniasty i rosną samosiejki brzózki, sosna i jastrzębiec... hmm. Noo trawy różnej dużo.jokaer pisze: Co to znaczy w moim wydaniu klasa VI- to znaczy kamienie-piaskowiec z piaskiem i trochę gliny.
Pierwszy rok będę tą ziemię uprawiać no i ciekawe czy mi wyrosną pomidory i inne warzywa

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
Wymiary mojego tunelu to 3,8m x 6,5m i 2,4 wysokości, pytanie jak najlepiej rozplanować sadzenie pomidorów?
Czy ścieżka przez środek tunelu szerokości 35cm wystarczy ? Sadzić pomidory w 2 czy 3 rzędach na stronę?
Czy ścieżka przez środek tunelu szerokości 35cm wystarczy ? Sadzić pomidory w 2 czy 3 rzędach na stronę?
Re: Czym nawozić pomidory
Wiecie coś na temat ekopomidorów uprawianych w tunelach? Czytałam, że ich ogromną zaletą jest to, że zawierają około 50% mniej pozostałości pestycydów. Nie wiem sama co o tym sądzić, nigdy nie uprawiałam pomidorów, bo słabo rosły.
Re: Czym nawozić pomidory
Mogą nawet nie zawierać wcale.
Słabo rosły ? To jest jak z kobietami. Nie ma brzydkich pań. Są tylko zaniedbane.
Słabo rosły ? To jest jak z kobietami. Nie ma brzydkich pań. Są tylko zaniedbane.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
sloneczny25
Zrób 3 grządki o szerokości ok. 1m. każda i pomiędzy nimi 2 ścieżki. Na każdej grządce 2 rządki pomidorów. W ten sposób będziesz miał ułatwiony dostęp do krzaków
- tylko przy ścianie tunelu będzie trudniej 
Zrób 3 grządki o szerokości ok. 1m. każda i pomiędzy nimi 2 ścieżki. Na każdej grządce 2 rządki pomidorów. W ten sposób będziesz miał ułatwiony dostęp do krzaków