Mój ci On...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ci On...

Post »

Ode mnie również gratulacje za sreberko, widzisz pisałam przed chwilą i nie zauważyłam, że kolorek zmieniłaś :oops: ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

I mnie się zdawało, że jest jakoś inaczej, tylko nie zauważyłam, co :;230 Gratulacje :D Zastanawiam się, czy na sasankach nie było informacji, że nasiona należy przemrozić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znalazłam taką informację odnośnie stratyfikacji niektórych nasion:

(źródło: Marcinkowski J. Byliny ogrodowe ? produkcja i zastosowanie)
1. dyptam ? przemrożenie, *kiełkuje 2-3 miesiące
2. tojad - przemrożenie, *kiełkuje 15 dni
3. sasanka ? zalecany wysiew nasion bezpośrednio po zbiorze, kiełkuje 20-25 dni
4. szarotka ? przemrożenie niewymagane ale można zastosować, wysiew nasion zimą, *kiełkuje 10 dni
5. jeżowka ? przemrożenie, *kiełkuje 15 dni
6. kokoryczka ? nasiona mają skłonność do przelegiwania (cześć kiełkuję po 1-2 latach od wysiewu)
7. jarzmianka ? wysiew nasion bezpośrednio po zbiorze (szybko tracą zdolność kiełkowania)
8. pluskwica ? możliwe przemrożenie, kiełkują po 15-20 dniach, często przelegują dłużej
9. gaura ? brak danych
10. goryczka ? zalecane przemrożenie nasion, zalecana uprawa w doniczkach (większość gatunków źle znosi uszkodzenia korzeni)

Wynika z tego, iż nasiona sasanki szybko tracą zdolność kiełkowania.
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko,na tej liście nie ma pierwiosnków :shock: A skoro sprzedają nasiona sasanki,to pewnie torebka zapewnia długą świeżość :roll: Na torebkach,niestety,nie ma często najważniejszych zaleceń,aby produkcja się udała i bezcenne wtedy są doświadczenia forumowiczów ;:180 Dziękuje za gratulacje za sreberko,ja w pierwszej chwili wystraszyłam się,że tak zbladł mi wątek,zanim załapałam :;230 :;230 :;230
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko zacytuję Ci to znalazłam na forum odnośnie siania pierwiosnków:
"Najlepiej siać późną zimą - styczeń, luty. Sieję w torf odkwaszony lub ziemię ogrodową w niewielkie skrzyneczki lub pudełka np. po kiwi. Nasiona wysiane rzutowo przykrywam bardzo cienką warstwą ziemi i lekko dociskam. Wystawiam do ogrodu lub na balkon. Po około miesiącu przenoszę do domu i pilnuje, żeby miały wilgotną ziemię. Zazwyczaj wschodzą bezproblemowo. Inny sposób to wrzucenie torebki nasion do zamrażalnika i dopiero po tym wysianie.
Do tej pory hodowałam w ten sposób praktycznie wszystkie odmiany pierwiosnków.
Po wzejściu roślin trzeba je przepikować a latem wysadzić na miejsce stałe. Zakwitną w następnym roku"
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje,Halinko ;:196
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Gratuluję sreberka Mirko ;:196 Obrazek
Nasionka naszykowane ;:63 ;:63 ;:63 Halinko widzę że teraz ja sobie ściągę zrobię ;:138 ;:138
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę posypało,trochę pomroziło...od razu lepiej,przecież to styczeń :roll: Kołderka trochę za delikatna, ale mrozy pewnie też nadejdą z umiarem.Oglądałam dzisiaj mój ulubiony program ogrodniczy i dowiedziałam się,że miodunka i dyptam to zgrany duet.Moja miodunka do najbujniejszych nie należała,więc na pewno to sprawdzę podsadzając okolice dyptamu.Złego słowa nie powiem na drogowców,jeżeli gdzieś z czymś nie zdążą, bo mnie w styczniu też zima zaskoczyła :oops: Ogród zupełnie nie przygotowany,bo przy takich pogodach,jakie panowały nie chciałam przegrzewać roślinek :roll: Jutro,o ile nie będzie wiało będę okręcać,przykrywać,obsypywać(kompost chyba nie zamarzł :roll: ) Sięgnę i ja po jakieś kolorki,żeby ocieplić wątek :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

-- 15 sty 2012, o 18:33 --

To ostatnie zdjęcie też może rozgrzać,wystarczy wyobrazić sobie...wojnę na śnieżki lub coś podobnego :;230
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne, optymistyczne fotki. Czy ta ostatnia to z tej zimy?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13

Post »

Mira ale to ostatnie zdjęcie to chyba nie z tegorocznej zimy ? ;) mówisz może rozgrzać - hmmm, zawsze można ten śnieg z ławy zrzucić i postawić na niej garnek z grzańcem :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w ciągu dnia trochę białego ze stołów znikło, ale kołderka śniegowa ma 20 cm i liczę na ochronę przed mrozem. Jakoś dyptam i miodunka mi nie pasują, jedno woli słońce, drugie półcień. Chyba, że dyptam miodunkę ocieni :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Miriam u Dampi w ogródku zobaczyłam, żeś srebro osiągnęła - gratuluję ;:136
Ładnie Ci w srebrnym. ;:138
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam zimowo(absolutnie nie znaczy to,że chłodno :wink: ) moich gości ;:180 Ten stół suto zastawiony śniegiem to oczywiście zeszłoroczna zastawa ;:224 Ale pomysł Danusi,żeby to zgarnąć i zastawić grzańcem jest godny przemyślenia :wink: Ewo,jeżeli chodzi o duet dyptamu z miodunką,to w grę wchodzi jakieś szczególne oddziaływanie.Zaobserwowano,że miodunka przy dyptamie wyglądała dorodnie,soczyście,podczas gdy w innych miejscach tego samego ogrodu porażona była jakimś grzybem :roll: Mariolko,to sreberko,jak Danusia wcześniej zauważyła,pasuje nam bardzo do ...fryzury :;230 Dziękuję,przecież to szczebelek wyżej :D

-- 16 sty 2012, o 14:02 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powyższe zdjęcia pokazują moją poranną mobilizację :D Została mi jedna pnąca do okrycia.
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostro popracowałaś :D Mój stroisz jeszcze leży i czeka na przeniesienie we właściwe miejsce. Kiedy wrócę z pracy, pewnie się ruszę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy takim wdzianku roślinkom zima niestraszna.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”