Zielone parapety Maribat... cz.4.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielone parapety Maribat... cz.4.

Post »

ja na temat hoi moge powiedzieć tyle co z własnej obserwacji bo do teraz miałam tylko jedną carnoskę a i to z pewną dozą nieśmiałości ją od mamy zabrałam... a ona taaaka wdzięczna :heja dopiero teraz podkusiło mnie i kupiłam australis lisę i multiflorę, no oprzeć się nie mogłam ;:223 bo jakoś mi hoje kojarzą się z trudną uprawą... ale tu się dopyta, tam doczyta i będziemy mądre ;:108
rapunzel - ja swoją wstawiłam w ceramiczną doniczkę i ziemię uniwersalną, więc niby ciężko a ta wredota i tak się przewraca,tak porosła ;:224 przesadziłabym do większej gdyby nie fakt, że ona przecież lubi ciasno... i w kropce jestem, bo się wywraca nooo ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też miałam tylko jedną i nawet o tym nie wiedziałam teraz już mam dwie i..... OCHOTĘ NA WIĘCEJ !!!!
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylu świetnych gości, a i tematyka ciekawa się rozwinęła pod moją nieobecność..

Ale, po kolei.. podziękuję za pochwały ;:180 ;:180 Lidce , Kasi /Kasik/ , Justynce, Ani-Stokrotkania- , Renatce , Agusi -aga111, nowika ;:196
Jagódko - dzisiaj może dam radę cyknąć fuksję, ale.. 10 kg papryki na mnie czeka i ciuchy do poprawek obok maszyny..
napisałaś też:'' znalazłam też nazwę 'Crocodyllus' - Crocodile fern''.. ja trafiłam jeszcze na Aligator Fern :roll: - równie dobrze się kojarzy..

Filigranowa27 .. ja myślę, że to będzie świetna mobilizacja dla Krokodylka :lol: niechaj szybciej rośnie :wink:
Celinko ;:196 na liliowego fiołka czekam jak na mało którego ;:65
Kasiu -kasia74- no.. można by się tak jemu wpatrywać i wpatrywać, i jeszcze żeby tak od tego patrzenia przyrosty większe miał ;:224
Henryku dziękuję za wizytę ;:196 staram się jak mogę. A że po ponad roku pobytu na FO człowiek staje się nieco wybredny :lol: to i roślin niespotykanych częściej szukam ;:136
Iwonko.. czy krokodylek upierdliwy? No może nie do końca, jeśli po ponad roku koleżanka doczekała się maluszka dla mnie :heja
Tu tez kochana mam okazję się przypomnieć, bo weekend już mamy, a ja Twoich chciejstw nie poznałam ;:131 Czekam cierpliwie do niedzielnego popołudnia, bo w poniedziałek..
Eluś..
elcia1974 pisze:..a jak się okaże w miarę łatwy w obsłudze..
prawda, jakie to proste? :;230 ale po to przecież siebie mamy; daję słowo, będę go testowała :D
Zauważyłam u siebie, że dużo łatwiej idzie mi z tymi wyszukanymi paprociami , tak więc może i ta nie będzie kapryśna..
Agusiu- mniodkowa- pocieszyłaś mnie, jedna mniej w kolejce po krokodyla :lol:
Piszesz o niewdzięcznym hibiskusie.. Wiosną miałam problem ze swoim, ciągle zrzucał pąki.. w zasadzie nie wiem co mu tak na prawdę pomogło, ale zauważyłam, że z pewnością nie zaszkodziła zmiana podłoża na kwaśny, sklepowy torf. Przestał zasuszać liście, pąki regularnie się otwierały. Dodam, że musi mieć jednak stale lekko wilgotne podłoże. Twojemu życzę by się opanował i wdzięczność okazał.
lulka.. chyba po raz pierwszy na moich parapetach.. tym bardziej milo mi powitać :wit Czy torebka ? Buty? zobaczymy ile da rade wyciągnąć :;230 Medinilla? Już dawno jej nie ma..

Rozwinął się tu temat podłoża dla hoji.. piszcie dziewczynki, piszcie o swoich doświadczeniach, bo ja w temacie jeszcze młoda siksa jestem :;230
mogę tylko powtórzyć to co juz wcześniej pisałam.. u mnie rosną w bardzo lekkim podłożu, torfie z perlitem; a więc dobrze przepuszczalne, zatrzymujące część wody,a przy tym mocno przewiewne. I jak widzę roślinki mają się nieźle. Co do podlewania.. to chyba kwestia wprawy, i obserwacji.. Niektóre gatunki jak zauważyłam bardziej wybredne w temacie..

się rozpisałam, i kto to przeczyta? :;230

edit: ale, ale .. i ja coś przytargałam z biedr....- a miało nie być nowości ;:224
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

maribat, ja przeczytałam, opuściłam tylko opisy przyrody :;230
Chylę czoła przed osobą obsługującą maszynę do szycia, tak wywnioskowałam z twoich słów, bo dla mnie to czarna magia.
Co do zdjęcia fuksji, to z zainteresowaniem obejrzę i porównam z moimi wyobrażeniami, jak znajdziesz czas, żeby zrobić zdjęcie. Robisz paprykę marynowaną? Ja dziś próbowałam tej, którą mąż robił, bo sama akurat konserwowej nie lubię i muszę przyznać, że bardzo smaczna, chyba się przekonam ;:224
Aligator fern też niezłe, pewnie w Ameryce funkcjonuje to określenie, bo w końcu bliższa ciału koszula... :wink:
Ciekawe, na co się skusiłaś w biedronce? :)
mniodkowa, może ciężarki ołowiane w większej ilości ci dociążą tę doniczkę z hoją :roll:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

się rozpisałam, i kto to przeczyta?
Sumiennie czytam i oglądam co tylko napiszesz i pokażesz. To ciekawy wątek i ciekawe w nim rośliny - jakże bym mógł pominąć? :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Jagódko dziękuję ;:196 opisy przyrody :;230 :;230 a to dobre, może być i tak :;230
Maszynę 'obsługuję'- raczej z zamiłowania , czasem konieczności; papryczkę robię zaś dziś z konieczności- marynowaną, - to juz chyba będzie koniec przetworów w tym sezonie- nareszcie :uszy
obciążyć hojkę. też o tym pomyślałam..
Henryku ;:196 czasem bardziej obrazowo, dzisiaj opisowo :uszy zaraz lecę na górę sprawdzić, czy będą już fotki bliższe Twemu sercu ;:65

*********edit: Jagódko, a niech mnie, papryka poczeka.. ;:224

obiecana fuksja.. z zamiarem wyprowadzenia w formie drzewka, materiał jak na ten zamiar, sądzę bardzo dobry..

Obrazek --------------------Obrazek

A tu kilka portretów..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
nawet babie lato w kadrze się zmieściło :D

oraz.. mała nadzieja na grudniowy festiwal kolorów w październiku..
dodam, że każda roślinka to inny kolor ;:170
Obrazek
wszystko moje jest tu:
zapraszam
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudna fuksja. Ja neistety 4 sadzonki zmarnowałam:( Próbowała już z nimi nie będę!!!

A grudniczki boskie. Będzie u ciebie kolorkowo jak się rozkwitną wszyściuteńkie na raz:)
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Cudna ta fuksja . Ale musisz ją jakoś zimować tak ? Jak te grudniki zakwitną to powalasz nas na kolana !!
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Magic83
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2011, o 14:34

Post »

Fuksja prześliczna! Gratuluję kolekcji grudniczków ;:180. Ja też bardzo je lubię :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Pięknie wygląda ta Fuksja, a jak ją jeszcze odpowiednie przytniesz ;:224 to będzie cudo ;:138
Grudniczki, jak to grudniczki :roll: wiadomo, czekamy na kwiatuszki. ;:65
Zachodzę w głowę co też Cię mogło w B...ce zainteresowac, że warte było przytargania do domu. ;:153
Mam kilka typów, ale poczekam na fotkę. ;:170
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maribat, słusznie robota nie zając :;230
Fuksja wygląda super, choć widzę, że masz dobre serduszko i nie obrywałaś bocznych pędów, a powinnaś przy wyprowadzaniu drzewka, jak tylko się takie maluszki pojawią. Tak przy okazji te maleńkie pędy wsadzone do doniczki ukorzeniają się jak szalone bez żadnych szklarenek, ukorzeniaczy i innych dupereli. Ja ze swojego drzewka, które w tym roku zaczęłam wyprowadzać dopiero w lipcu mam już chyba z siedem sadzonek. Chyba z nimi wiosną na targ pójdę. :;230
Kwiaty mają cudowny landrynkowy kolor, do którego zamiłowanie mam do dziś, bo mama różu nie lubiła i nic takiego mi nie kupowała. Ja swoją córkę za to tak namiętnie ubierałam na różowo, ze już jej się powoli przejadł ten róż, więc każda przesada jest zła. :wink:
Grudników normalnie ci zazdroszczę, bo ja mam tylko jeden. :wink: No ale są jeszcze wielkanocniki od Anjii, więc nie mogę się doczekać i jednych , i drugich świąt :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Fuksja po prostu cudna. ;:180
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Fuksja jest piękna, jednak z grudnikami to zaszalałaś, ja mam trzy i myślałam, że to dużo.. :;230
Nie moge się doczekać fotki Twojej kwitnącej kolekcji. ;:65 ;:138
Jestem ciekawa czy moje zakwitną w tym roku, bo są małe.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

maribat pisze:Agusiu
Piszesz o niewdzięcznym hibiskusie.. Wiosną miałam problem ze swoim, ciągle zrzucał pąki.. w zasadzie nie wiem co mu tak na prawdę pomogło, ale zauważyłam, że z pewnością nie zaszkodziła zmiana podłoża na kwaśny, sklepowy torf. Przestał zasuszać liście, pąki regularnie się otwierały. Dodam, że musi mieć jednak stale lekko wilgotne podłoże.

kochana - ja tez czytam zawsze ;:108 nawet i to co nie do mnie ;:224 nigdy nie wiadomo, czego się człowiek nauczy ;:108
dziękuję za poradę w sprawie hibka... a dziś poszłam do ogrodniczego wysadziwszy wcześniej w domu kartkę z zapisanymi rzeczami do kupienia i z rozpędu wzięłam właśnie torf i tak sobie wracałam i myślałam po co mi to to ;:223 poradź jeszcze - w sam torf wsadzić? jutro szykuję się do małych ogrodniczych prac ;:108

fuksja ładniutka ;:108

ale ale... spodziewaj się mego "puk puk, czy użyczy Pani grudnika..?" ;:224 bo jak zobaczyłam ile tego tam stoi... i każdy w innym kolorze... :shock: ja mam brodowego i pomarańczowego i 2 NN... ale dobrze im u mnie to czemu nie dokupić więcej ;:224

ale co w B...ce kupiłaś to nie wiem... ;:24 pokazuj szybciutko ;:65

rapunzel pisze:mniodkowa, może ciężarki ołowiane w większej ilości ci dociążą tę doniczkę z hoją

a o tym nie pomyślałam ;:14 już raczej czaiłam się aby ją przesadzić do większej donicy... a tu proszę, tak wielki zabieg może przejść koło nosa ;:224 tylko te ciężarki zdobyć.. ;:24

no Martuś, to trochę Ci naśmieciłam swoim gadulstwem ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa, takie malutkie ciężarki to może w sklepie wędkarskim, przynajmniej pamiętam, jak mój tata czegoś takiego używał, żeby żyłka na wierzch nie wypływała. Tylko, że takich małych to by musiała być pewnie spora garść :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”