Poszukają sobie stołówki niższej kategorii.
Ogród Pod Lasem
- Gencjana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród POD LASEM
Jolu, cieszę się, że już działasz.
Po zakupach widzę, że Forum dobrze na Ciebie wpływa.
Super, że masz ogrodzenie.
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzejku właśnie wstawiam "więcej", bo coraz więcej kwitnie
Pamelko, miło mi,że podobają Ci się moje wiejskie "klimaty". Przykro, że Twoja hortensja się nie rozwija. Może miejsce jej nie odpowiada
Moją najpierw posadziłam przy drzwiach od frontu, przy ścianie domu. Wegetowała dwa lata, ledwo żyła, więc ją przeniosłam na ścianę komórki, też na północną stronę. I zaczęła odżywać. Ale one rosną powoli, moja ma - razem z okresem zastoju - ok. 10 lat.
Małgosiu, hortensja jak podrosła i zaczęła się przechylać, została przywiązana do ściany komórki mocnym sznurem w kilku miejscach. Teraz już główne pędy zdrewniały i trzyma się.
Adrianno, oj wpływa, wpływa. W sekrecie powiem, że jeszcze kupiłam biały rh (nie miał nazwy) i azalię Sunte Nectarine. Marzyłam o takiej płomiennie pomarańczowej, ciekawe czy będzie taka jak na etykiecie. Jeszcze nie posadzone..
Kilka dzisiejszych fotek.
Lilia złotogłów i dzwonek Poszarskiego

Tawułka i macierzanka miniaturowa

To piękna roślinka skalniakowa - zdjęcie nie oddaje jej uroku - na cieniutkich jak niteczki łodyżkach śliczne różowe kwiatuszki. Rośnie prawie bez podłoża, na piasku.
Kilka ogólnych widoków i piętrus, tak wygląda teraz

Pamelko, miło mi,że podobają Ci się moje wiejskie "klimaty". Przykro, że Twoja hortensja się nie rozwija. Może miejsce jej nie odpowiada
Małgosiu, hortensja jak podrosła i zaczęła się przechylać, została przywiązana do ściany komórki mocnym sznurem w kilku miejscach. Teraz już główne pędy zdrewniały i trzyma się.
Adrianno, oj wpływa, wpływa. W sekrecie powiem, że jeszcze kupiłam biały rh (nie miał nazwy) i azalię Sunte Nectarine. Marzyłam o takiej płomiennie pomarańczowej, ciekawe czy będzie taka jak na etykiecie. Jeszcze nie posadzone..
Kilka dzisiejszych fotek.
Lilia złotogłów i dzwonek Poszarskiego

Tawułka i macierzanka miniaturowa

To piękna roślinka skalniakowa - zdjęcie nie oddaje jej uroku - na cieniutkich jak niteczki łodyżkach śliczne różowe kwiatuszki. Rośnie prawie bez podłoża, na piasku.

Kilka ogólnych widoków i piętrus, tak wygląda teraz

-
Stachu 1956
Jola , czekałem na kwitnącego piętrusa i zobaczyłem .
Ladna kompozycja kwiatowa .
Ladna kompozycja kwiatowa .
-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Witaj
Piękna kolekcja roślin, szałwia i lilia złotogłów zrobiły na mnie największe wrażenie
Piękna kolekcja roślin, szałwia i lilia złotogłów zrobiły na mnie największe wrażenie
- Gencjana

Jolu, wiązówka od Ciebie jest b.fotogeniczna, ale przerosła mnie. Czy to normalne? Pierwszy raz widzę ją na żywo. 
-
jola z izer

Helen, rzeczywiście piwonie, które już dawno przekwitły, mają u mnie dużo miejsca, mogą się rozkładać jak chcą. Miałaś chęć na hiacynty letnie - będę wykopywać niektóre kępy
Uleczko, o jakiej hortensji mówisz
Stachu, dzięki, mnie też się podoba mój piętrus, a jeszcze dodatkowo - poza systematycznym obrywaniem przekwitłych kwiatów - teraz jak niemal codziennie pada, nie mam kłopotu z podlewaniem, bo siąpiący deszcz dużo lepiej podlewa rośliny. No i co kilka dni zasilam nawozem do roślin balkonowych.
Evluk, witaj w moim ogrodzie. Lilie złotogłów są pierwsze jakie miałam w tym ogrodzie. W ub. roku przesadzałam, jeszcze się nie rozrosły na nowym miejscu. Szałwia jest bujnie rosną, podobnie jak kocimiętka, rośliną i dobrze zakrywa puste miejsca po cebulowych.
Adrianno, skoro tak rośnie, to chyba normalne, u mnie jest o połowę niższa i jeszcze nie kwitnie. Do tej pory rosła w cieniu tworzonym przez wierzby (a teraz wierzby zostały przycięte, będę pilnowała żeby znów się nie rozrosły), może będzie lepiej rosła. A ta druga, pstra, jak się ma
Ale mi się rymnęło 
Uleczko, o jakiej hortensji mówisz
Stachu, dzięki, mnie też się podoba mój piętrus, a jeszcze dodatkowo - poza systematycznym obrywaniem przekwitłych kwiatów - teraz jak niemal codziennie pada, nie mam kłopotu z podlewaniem, bo siąpiący deszcz dużo lepiej podlewa rośliny. No i co kilka dni zasilam nawozem do roślin balkonowych.
Evluk, witaj w moim ogrodzie. Lilie złotogłów są pierwsze jakie miałam w tym ogrodzie. W ub. roku przesadzałam, jeszcze się nie rozrosły na nowym miejscu. Szałwia jest bujnie rosną, podobnie jak kocimiętka, rośliną i dobrze zakrywa puste miejsca po cebulowych.
Adrianno, skoro tak rośnie, to chyba normalne, u mnie jest o połowę niższa i jeszcze nie kwitnie. Do tej pory rosła w cieniu tworzonym przez wierzby (a teraz wierzby zostały przycięte, będę pilnowała żeby znów się nie rozrosły), może będzie lepiej rosła. A ta druga, pstra, jak się ma
- kocica

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja mam takie stare niepotrzebne schodki, stoją sobie pod domem bezużytecznie i chyba w końcu skorzystam z pomysłu na piętrusa. Zaraz idę je obejrzeć i zaklepać sobie na następny rok:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
jola z izer

Ewo, dobry pomysł, na schodkach też można stworzyć kaskadę kwiatową.
-
jola z izer

- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu wszystko śliczne
Mam pytanie , jak wysoka rośnie ta firletka ?
-
jola z izer

Agnieszko, firletka chalcedońska dorasta do 70-90cm
- Gencjana

Jolu, zazdroszczę Ci deszczu. Doprawdy przesada z tą suszą. Wiązówka variegata też zaczyna się rozwijać, jest niewysoka.
Jutro postaram się zrobić zdjęcie.
Jutro postaram się zrobić zdjęcie.
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Jolu, to Goździcznik.
-
jola z izer

Dzięki Igo, za identyfikację, po prostu zapomniałam nazwę: goździcznik
-
jola z izer

Adrianno, przykro, że przyroda tak nierówno obdarza nas swoimi darami. Bez deszczu od czasu do czasu, rośliny się męczą, bo podlewanie to jednak nie to samo co np. taka mżawka jak dziś u mnie. Po dwóch dniach męczącego upału to duża ulga. Zresztą Góry Izerskie są chyba uprzywilejowane -jeśli tak można powiedzieć - pod względem opadów. Nawet w przewodnikach turystycznych są nazywane krainą deszczowców. Suma opadów sięga europejskich rekordów dochodząc do 1500mm, a według niektórych nawet do 1700 mm.