Mam i ja :D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mam i ja :D

Post »

Dziękuję wszystkim za pomoc ;:196
To rzeczywiscie jest Opuntia chlorotica, a drugi to Echinopsis - moje pierwsze kaktusiki :tan Nie planowałam tego - po prostu się stało ;:224 Najprawdopodobniej to moje ostatnie kaktusy, ale zawsze warto mieć ;:63 Zaczepiłam jeszcze Kati aby sie upewnić w kilku kwestiach i już wszystko wiem ;:132

Dzisiaj natomiast zupełnie spontanicznie postanowiłam wprowadzić moim fiołkom podlewanie "na knota". Jestem bardzo ciekawa co z tego będzie - na razie 10 fiołasków siedzi z knotem. Ostatnio fiołków mi sporo przybyło i podlewanie stalo sie udręką. Jeżeli knotowa metoda u mnie wypali to podlewanie w moim przypadku uznam za temat zamknięty :;230

Tymczasem troszkę moich zwykłych zielonych - ostatnio same hoje i fiołki. Zieloniaki niech też mają:

Zroślicha, która w to lato oszalała ze wzrostem:

Obrazek

Tyci tyci Zielistka, która się robi coraz mniej tyci tyci:

Obrazek

Kolorowy Krotonik:

Obrazek

Pandan też w te ostatnie upały troszkę przyspieszył... Całe szczęście, bo to już tyle lat!

Obrazek Obrazek

Ficcus Elastica Tricolor - mam nadzieję, że w zimę przystopuje ze wzrostem :?

Obrazek Obrazek

I mała niespodzianka ;:63 jak parę miesięcy temu Hiacynt mi przekwitł to cebulkę gdzieć na dno skrzynki z rzeczami ogrodniczymi rzuciłam. Podczas przeprowadzki przypadkiem ją wygrzebałam i oto co zobaczyłam. Najwidoczniej ciemno i chłodek w skrzynce się cebulce spodobały :) Wsadziłam do ziemi i jestem bardzo ciekawa co z tego będzie :roll:

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło :wit
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co to za metoda "knotowa"? Zroślicha piękna - moja to bieda z nędzą taka jest stara że się zrobiła pnączem i to wyłysiałym :roll: ... Twoja zdrowa i śliczna :wink:
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

renata_22
Metoda na knota wygląda mniej/więcej tak:
Czytałam, że ogranicza to szok u fiołka wywołany przesuszaniem i podlewaniem. Wyklucza to również przelanie, bo roslinka ma zawsze tyle wody ile chce - no i co najwazniejsze: NIE TRZEBA PODLEWAĆ :tan tylko dolewać czasami wody do zbiorniczka.

Każdą roślinkę przesadziłam do odpowiednio przygotowanej doniczki. Na dnie każdej doniczki ułożyłam kawałki styropianu, a przez otwór w dnie włożyłam knot (czyli w moim jak i wielu innych przypadku pasek wycięty z rajstop). "Knot" wcześniej wymoczyłam w wodzie, a przed samym włożeniem do doniczki rozciągnęłam. Jak już knot siedział to wsypałam ziemię i posadziłam roślinkę. Knot musi byc tak w doniczce włożony aby dotykał ziemi. Aby uruchomić "knot" roślinkę podlewa się z góry aż do momentu, w którym woda zacznie "knotem" skapywać. Następnie roślinę ustawia sie nad jakąś kuwetą lub innym naczyniu, w którym jest woda. Tylko "knot" ma byc zanurzony w wodzie. No i jak roślince chce się pic to sobie sama przez 'knota" pije i mi głowy dzięki temu nie zawraca. U mnie to wygląda tak, że na kuwecie, w której jest woda stoi taca z dziurkami. Na tacy stoja fiołki, a knoty sa przełożone przez dziurki i pija z kuwetki.
Jak zadziała to alleluja! kolejne 20 fiołków też tak ustawię i będe miała więcej wolnego czasu :;230

a co do Zroślichy, to może ja potnij?
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Kasiu ale rozszalała się zroślicha ze wzrostem ale to dobrze bo jest coraz to gęstsza :wink:
I zielistka jak ładnie rośnie....moja też już sporo podrosła :D
Zresztą wszystkie roślinki rosną fantastycznie ;:138
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06

Post »

Ciekawa metoda tylko trochę przygotowania trzeba no i dużej ilości fiołków... moje 3 nie sprawiają mi problemu przy podlewaniu... Będę śledzić jak się sprawdza w praktyce i czy fiołki lepiej rosną... No własnie myślałam żeby ją pociąć tylko może poczekam do wiosny czy to wszystko jedno? No i bym chciała żeby rosła jak trzeba a nie jak bluszcz...Nowe sadzonki będą rosły już normalnie? Bo to takie długie z niewielką ilością liści i jak tu ukorzenić? Bo przecież nie po jednym liściu...
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit Kasiu śliczne roślinki znów nam pokazałaś i takie dorodne ;:224 ;:138
;:138 też za metodę knota :D a mogłabyś fotkę wstawić tego ustrojstwa :?: :roll:
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Bardzo spodobała mi się zielistka :D
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

opuncja śliczna i duża:), Fikus super, krotonik też :)
Pozdrawiam Asia
Moje doniczkowce
wiolcia
500p
500p
Od: 2 sty 2010, o 21:11

Post »

Kasiu :wit
Przydreptałam i ja do Ciebie, masz ładne roślinki-bedę je powoli oglądac stronę po stronie :D
wiolcia
500p
500p

Post »

No i widzialam grudniczka u Ciebie-jest na 6 strTwojego wątku :D tylko nie wiem czy to ten,który mialam zobaczyc? :wink:
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

To jest inny - juz go nie mam ;:224
jutro wrzucę zdjęcie jego brata bliźniaka :wit
Moje wątki ---> Kasia86
wiolcia
500p
500p

Post »

Ok :wink:
Myslalam,że ten :uszy
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Andziax007
Bardzo mi miło, że do mnie zawitalaś ;:7 Dziękuję w imieniu roślinek :) Jak peperomia? :wink:

renata_22
Nie mam wprawy w cieciu zroślichy :( Tzn ona często sie puszcza właśnie takimi długimi i golymi pędami z małymi listkami, ale je ucinam. Ogólnie to ta zroślicha jest z takiego dwulistnego pędu własnie :roll: Może potnij, wybierz te części z listkami i ukorzeń, a potem posadź. Jak się będzie wyciągać to odrywaj - prawdopodobnie się zagęści. Moja się w wielu miejscach puszcza Dzięki cięciu.

arlet3
;:196 Porobie fotki jak będę resztę na knota przestawiać. Teraz raczej nic by nie było widać :roll: za niedługo zrobie pełen zdjęciowy samouczek :D

zeberka4, kwiato_maniaczka
dziękuję :)
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu ;:196
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Cześć Kasiu :wit

jak ładnie u Ciebie, zrośliwa fajnie się rozrosła, podobna do mojej ;:138 moja trafi na palik bo na kratce się buja :roll:

fikus też mi się podoba, mój mógłby szybciej rosnąć :roll:

czekam na relację z nowego mieszkanka. Jak Zenek odnalazł się na nowym miejscu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”