Karmnik dla ptaków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Też tak sądze ,że teraz lepiej nie dokarmiać ptaków zbyt mocno ,bo zatracą instynkt łwoiecki i później zginą z zgłodu/
Jeżeli będą głodne to sobie o nim przypomną. Każdy jest zdolny do wielu rzeczy, uznanych wcześniej za niemożliwe, wtedy gdy przymiera głodem
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 cze 2011, o 16:28
Ja dokarmiam ptaki od kiedy się urodziłem w tym roku zmieniłem miejsce dokarmiania i owiele więcej gatunków ptaków przylatywało 

-
- 10p - Początkujący
Ja zrobiłem taki karmnik i on wystarcza [img]http://images45.fo%20;tosik.pl/943/0776ed9b0678d03bmed.jpg[/img]
-
- 10p - Początkujący
Pokaże jak zrobić prosty karmnik
Potrzebne:butelka,nożyczki,sznurek,szpikulec.flamaster i koło wycięte z kartonu

przymieżamy i odrysowujemy

tak to wygląda

następnie wycinamy

szpikulcem robimy dziure
bieżemy sznurek

i przeciągamy go przez dziurę w zakręcce

robimy supełek

tak wygłąda cały karmnik myślę że pomogłem

Potrzebne:butelka,nożyczki,sznurek,szpikulec.flamaster i koło wycięte z kartonu

przymieżamy i odrysowujemy

tak to wygląda

następnie wycinamy

szpikulcem robimy dziure

bieżemy sznurek

i przeciągamy go przez dziurę w zakręcce

robimy supełek

tak wygłąda cały karmnik myślę że pomogłem

-
- 10p - Początkujący
To był Młody KROGULEC
- AdamJas
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 sie 2011, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Widzę ,że tu jest nieźle rozwinięty wątek karmnikowo-dokarmiający
. Więc i pytanie:
Czy jest ktoś z okolic Tychów - Bielska i zna sklep w którym można tanio nabyć różne gatunki ziarna, które będzie można wykorzystać do dokarmiania ptaków w zimie?
Może ma ktoś jakiś ulubiony sklep internetowy, proszę o pomoc.

Czy jest ktoś z okolic Tychów - Bielska i zna sklep w którym można tanio nabyć różne gatunki ziarna, które będzie można wykorzystać do dokarmiania ptaków w zimie?
Może ma ktoś jakiś ulubiony sklep internetowy, proszę o pomoc.
Ja kupowałem ziarno od sprzedawców na allegro. Można samemu robić mieszanki kupując poszczególne ziarna ale nie wszystkie ziarna łatwo dostać osobno.
- AdamJas
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Na Alledrogo nie chcę kupować, bo nie jest tam najtaniej.
No kupiłbym, ale nie mam pojęcia gdzie
a po jednym ziarenku (gatunku) u gospodarzy szukać, oj nie wyrobił bym się do marca 
Może jeszcze ktoś napisze, poczekam
Nie cytujemy postu pod którym odpowiadamy. PW
No kupiłbym, ale nie mam pojęcia gdzie

Może jeszcze ktoś napisze, poczekam

Nie cytujemy postu pod którym odpowiadamy. PW
Zapytaj hodowcę gołębi z Twojego miasta , gdzie znajduje się sklep z karmą dla tych ptaków. Jest tam o wiele taniej niż w innych sklepach . Możesz też zapytać w Związku Hodowców Gołębi .
- AdamJas
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
sylwekw pisze:Ja kupowałem ziarno od sprzedawców na allegrooo. Można samemu robić mieszanki kupując poszczególne ziarna ale nie wszystkie ziarna łatwo dostać osobno.
Sylwek, niestety jestem "nowicjuszem" na tym forum i nie dane mi jest wysyłanie wiadomości na PW

Byłem dziś w piwnicy i natknąłem się dziś na resztkę karmy w worku z zeszłej zimy. Okazało się że przez ostatnie dwa lata, skarmiałem tą z Bielska

Ptaki, które się częstowały na tej mieszance to:
Kowalik; Rudzik; Jer; Mazurek; Wróbel; Dzwoniec; Sujka; Kos; Bażant; Sierpówka; Sikorka Bogatka; Sikorka Modra; (to tylko te co zapamiętałem)
Na całą zimę poszło mi około 10kg w/w mieszanki, 8kg słonecznika niełuskanego,
ze ze 2kg różnych orzechów i nasion (sezam, siemię, o. włoski) około 4 kulki tłuszczowe, i 1kg słoniny

W tym roku mam zamiar wykonać jeszcze ze 2-3sztuki karmników dodatkowo. Pozwoli mi to na serwowanie określonej mieszanki dla określonej grupy ptaków. Dotychczasowy karmnik mam bez żadnego dozownika, taki zwykły gdzie sypie się mieszankę pod daszek. Teraz chcę zrobić karmniki, tzw silosy - gdzie karma "dosypuje" się sama, w miarę jej ubywania na tacy.
Raczej jestem zdecydowany na zakup w Pyskowicach, mają bogatszą ofertę, być może uda mi się ściągnąć więcej gatunków do siebie. Wiem że czasem w lecie pojawia się Dzięcioł, to czemu by nie w zimie? Mam też nadzieję na Grubodzioba, ale raczej nie liczę na tyle szczęścia, bo jeszcze go nawet nie widziałem w pobliżu.

EDYTA:
He, 10 post i pojawiła się opcja PW, no to odpisuję Wszystkim ;)
-
- 10p - Początkujący
ja już od połowy wakacji zbieram nasiona i orzechy zmienię też miejsce dormiania to może przyleci więcej ptaków może pokaże wam fotki z przygotowań pozdrawiam Wojtas:)
Proszę pisać poprawną polszczyzną § 3.2. Regulaminu Forum
Paweł Woynowski
Moderator
Proszę pisać poprawną polszczyzną § 3.2. Regulaminu Forum
Paweł Woynowski
Moderator
Ja też. Łuskam już słoneczniki, a i nasiona melonów suszę. Mam pełno amarantusa, jego ziarenka też dobre, już się sypią.Ziarnko do ziarnka...
- AdamJas
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Zamiast zmieniać miejsca dokarmiania, polecam dodać więcej takich miejsc i określić, czym w którym będzie się dokarmiało.
Karmniki z określonymi składnikami pozwolą na obserwowanie, jakie gatunki zjadają najchętniej jakie nasiona.
Pamiętajmy o ptakach które pokarmu szukają pod korą drzew (Dzięcioły, Kowaliki) im warto nasiona rozsmarować wraz z tłuszczem bezpośrednio na korę (pamiętajmy o zabezpieczeniu drzew przed kotami!).
Karmniki z określonymi składnikami pozwolą na obserwowanie, jakie gatunki zjadają najchętniej jakie nasiona.
Pamiętajmy o ptakach które pokarmu szukają pod korą drzew (Dzięcioły, Kowaliki) im warto nasiona rozsmarować wraz z tłuszczem bezpośrednio na korę (pamiętajmy o zabezpieczeniu drzew przed kotami!).