Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)

Post »

Mam znajomych w tych rejonach i Bieszczady słyną z podrabiania miodku! Trzeba wcześniej "zaciągnąć" języka, ludzie wiedzą najlepiej! Po co płacić za mąkę jak za miód?
Kaśka
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Jeśli problem dotyczy tylko lipowego, to możliwe, że był czymś zanieczyszczony w sensie takim, że doszła tam substancja niekoniecznie na codzień znajdowana w miodzie:) Pszczoły mogły coś zawlec, albo cos dostało się do słoika, ja bym z pszczelarza tak szybko nie rezygnowała o ile inne miody sa ok.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda,że nie widziałaś tego słoika - jak miód wyglądał po pół roku...Usprawiedliwiać nie ma co,raczej ganić.POkazywałam to innym pszczelarzom i diagnoza była jednoznaczna - oszustwo :twisted:
Zapraszam
Moje wątki
arek73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2010, o 07:58

Post »

Witam
Czy ktoś może mi doradzić w dwóch sprawach? W tym roku zacząłem robić nalewki. Pierwsza z malin. Zrobiłem według przepisu,że najpierw zalałem owoce spirytusem ok 65%, potem zlałem do owoćów cukier , póżniej obydwie zalewy połączyłem i wlałem do gąsiora aby dojrzewała. No i na drugi dzień na dole zaczął osiadać jakiś osad ok 3-5 cm. Czy to normalne? czy póżniej zlać nalewkę znad osadu? Myślałem też że to może z tego powodu że nie filtrowałem płynów, raz tylko przez pieluchę tetrową. Proszę o porade. A druga sprawa to czy ktoś ma jakiś dobry i prosty przepis na nalewkę z orzecha włoskiego ale nie zielonego bo to już za póżno
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osad to norma, z malin to jeszcze pikuś, najtrudniejszy do odfiltrowania jest śliwkowy i morelowy :twisted:
Niech twoja malinowa postoi trochę, grawitacja zrobi swoje, potem klarowną nalewkę znad osadu zlejesz przez rurkę do butelek, a filtrować będziesz sam osad, czyli będzie z tym mniej roboty :) Najłatwiej wyłożyć lejek watą, wlać płyn i czekać, czasem długo... nasiąkniętą watę można na koniec wycisnąć nad drugim lejkiem wyłożonym chusteczką higieniczną czyli papierową.

Nalewka z orzechów? Przykro mi, ale nie pomogę. Ktoś już szukał tu takiego przepisu i znalazł chyba tylko na nalewkę na zielonych, ale poszukaj we wcześniejszych postach, bo może się mylę...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Przejrzałam cały wątek,przepisu na dzięgielowkę nie ma :(
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Nalewka pisze:Osad to norma, z malin to jeszcze pikuś, najtrudniejszy do odfiltrowania jest śliwkowy i morelowy :twisted:
I malinowy i śliwkowy i morelowy - to mały pikuś.
Duży pikuś dopiero, to filtrować Farmaceutkę :D
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grandiflora pisze:Przejrzałam cały wątek,przepisu na dzięgielowkę nie ma :(
Niestety.Ja też szukałam :(
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Tak, to jest to samo, jeszcze litworówka, też to samo, a raczej z tego samego surowca, który nazywa się arcydzięgiel litwor, zwany również andżeliką. Zielone części łodyg smaży sie w cukrze i dekoruje torty, natomiast nalewki robi się z korzenia, zazwyczaj suszonego, ma gorzki smak.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jesteśmy w domu! ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, to jest przepis na tzw. winko dzięgielowe, tutaj może być zastosowany świeży korzeń. Trzeba tylko spróbować lub obwąchać, bo może "pachnieć" błotem, szczególnie ten pozyskany ze stanowisk naturalnych. Lepiej brać z ogrodu. No i uwaga na anyżek, jeśli go ktoś nie lubi, niech pominie, bo to bardzo intensywna i charakterystyczna przyprawa.
Nalewki zalewa się alkoholem o mocy 65-70 %
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Kasia czasem ,albo bardzo często z jednostek niejadalnych i nie pitnych powstaję ambrozja po połączeniu kilku lub kilkunastu.(podobno też jest tak z perfumami). Ja dostałem ostatnio coś ciekawego w smaku jakiś owoc od znajomej co kocha nalewki robić .Przywiózl jej to syn jak był na wycieczce w Chorwacji.Smak ciekawy slodkawy,ziołowy,zapach........pomińmy.Długie to to na cala dłoń ,brązowe wygląda toto jak papryczka ususzona.ogonek na górze znakiem tego,że to na drzewie rosło. :;230
Robię z tego nalewkę.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, to o czym piszesz, to chyba chleb świetojański, inaczej szarańczyn. Opis pasuje jak ulał.
Przed zalaniem połamałam na mniejsze kawałki. Aha, można zalewać dwukrotnie, drugi nalew jest delikatniejszy, daje ciekawe efekty w kupażach.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Frido trafiłaś w dziesiątkę,Ukłony przed mistrzem nalewkowym.:)
arek73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2010, o 07:58

Post »

Witam
Widzę że ostatnio sporo Was na forum. Więc ponawiam prośbę. Czy ktoś ma jakiś przepis na nalewkę z wyłuskanych orzechów włoskich? Jak myślicie można próbować tradycyjnie jak z większością że pierw zalać spirytusem ok 65 % , póżniej zlać i zasypać cukrem, a póżniej połączyć wszystko? Co myślicie? Da się pić? Czy może zaszkodzi? Jestem początkujący a mam trochę swoich orzechów.Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”