Tak, jest bardziej dorodna.Mlody_Ogrodnik pisze:Czy w redlinach marchew rośnie większa ?
Z tym, że redlin nie można wykonywać na każdym typie gleby, jeśli nie jest się w stanie zapewnić jej odpowiedniej wilgotności
Tak, jest bardziej dorodna.Mlody_Ogrodnik pisze:Czy w redlinach marchew rośnie większa ?
Kiedy uprawiałem marchew to z siewu moczonych nasion wymieszanych z piaskiem. I nigdy sie nie zastanawiałem nad stosunkiem/ wagowymABan pisze:Wyczytałem, że aby nie posiać zbyt gęsto, można przemieszać nasiona z piaskiem. Może ktoś praktykował ten sposób? Jaka powinna być proporcja między nasionami i ziarnami piasku? Jedna porcja nasion na dwie porcje piasku?
iAlternaria dauci / Alternaria radicina
http://www.agropogoda.pl/13932__Alterna ... 28-08-2012Alternarioza naci marchwi jest chorobą grzybową. Patogen oprócz marchwi poraża także: pietruszkę, seler, szpinak oraz wiele innych roślin uprawnych. Choroba najbardziej szkodliwa jest dla marchwi.
Należy przestrzegać 3-4 letniej przerwy w uprawie marchwi na tym samym polu. W razie zagrożenia ochronę chemiczną rozpocząć już w połowie lata. Należy utrzymywać plantacje marchwi w dobrej kondycji. Po zbiorze należy usuwać z pola liście i wszelkie resztki pożniwne, co obniży ryzyko występowania choroby w latach następnych.
Zalecane preparaty do chemicznej ochrony alternariozą naci marchwi to:
Signum 33 WG , Zato 50 WG , Amistar 250 SC , Fungaflor 200 EC , Ascom 250 SC , Amistar Opti 480 SC