Zawilec (Anemon) dyskusje ogólne,FOTO
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zawilce
Ja nie mam szczęścia do zawilców
W tym roku z bulwek nie wyrósł nawet jeden, a z zeszłorocznych przezimował tylko taki rachityczny bidulek. 
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
-
Mariola54

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne wasze zawilce.
Też mam naście cebul i zaczynają powoli kwitnąć.

Też mam naście cebul i zaczynają powoli kwitnąć.

- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
U mnie pierwsza partia zaczyna wiązać nasiona. Dziś pozbierałam pierwszy puszek, jutro postaram się je wysiać.
Niesia - czy ty tez wysiewałaś je zaraz po zbiorze ?
Niesia - czy ty tez wysiewałaś je zaraz po zbiorze ?
- marzenaruda
- 200p

- Od: 7 paź 2012, o 11:29
u mnie jeszcze nie,
ale pajęczynowaty ma spore pąki
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
- marzenaruda
- 200p

- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Re: Zawilec Anemon
Moje anemony już uschły, mam je teraz wykopać czy nie?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- Ivona44

- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Anemon- Zawilec Anemone
Czy osoby, które mają u siebie w ogrodach Zawilca wielkokwiatowego mogą napisać, jak bardzo jest ekspansywny i kiedy kończy wędrówkę
bo zaczęłam się trochę bać
że wszędzie go będę miała.
Pozdrawiam, Iwona.
Nie miałam szczęścia do zawilców. W ubiegłym roku posadziłam wiosną kilka bulwek, ale rezultat zerowy (może dlatego,że bulwy były suche). Nie zniechęciłam się i znów zamierzam powalczyć n wiosnę, tym razem namoczę przed wysadzeniem jak radzicie na wątku. Jakieś trzy tygodnie temu eksperymentalnie namoczyłam dwie bulwki i posadziłam do doniczki w domu. W rezultacie jedna zgniła, a druga już się zazieleniła. Teraz będę ją hodować w domowych warunkach, napiszę jak mi idzie.
- avariel
- 50p

- Od: 20 maja 2011, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A to ciekawe, czego ja się tutaj dowiaduję... bo ja wszystkie bulwki powsadzałam na jesieni
już kiełkują niestety, a Wy tu piszecie, że to niezimujące kwiaty... Bardzo sprzeczne te informacje z opakowań, z internetu, z forów... człowiek nie wie, co ma robić!
W każdym razie przepiękne te Wasze zawilce, mam nadzieję, że przy dobrym zabezpieczeniu na zimę moje też odbiją na wiosnę.
Poza tym mam też japońskie - to moje faworyty, a że dopiero zakładałam rabaty w tym roku, może pochwalę się w następnym sezonie. Pozdrawiam wszystkich Anemonomaniaków ;)
W każdym razie przepiękne te Wasze zawilce, mam nadzieję, że przy dobrym zabezpieczeniu na zimę moje też odbiją na wiosnę.
Poza tym mam też japońskie - to moje faworyty, a że dopiero zakładałam rabaty w tym roku, może pochwalę się w następnym sezonie. Pozdrawiam wszystkich Anemonomaniaków ;)
-
wesoly

- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
avariel
W takim razie powinna solidnie zabezpieczyć stanowisko minimum 10 cm warstwą kory. Zasypanie korą nie powinno być tylko tam gdzie posadziłaś zawilce ale nieci szerzej nawet do 50 cm szerzej od miejsca sadzenia ostatniej cebuli. W tak zabezpieczonym stanowisku powinny na wiosnę wykiełkować.
jarek
W takim razie powinna solidnie zabezpieczyć stanowisko minimum 10 cm warstwą kory. Zasypanie korą nie powinno być tylko tam gdzie posadziłaś zawilce ale nieci szerzej nawet do 50 cm szerzej od miejsca sadzenia ostatniej cebuli. W tak zabezpieczonym stanowisku powinny na wiosnę wykiełkować.
jarek
W styczniu kwitnie zawilec
Witam,
W ogródku kwitną mi zawilce. Idzie mróz. Co mam zrobić? Wykopać je i do domu(piwnicy?) czy zrobić tunel i zostawić je w ziemi?
Proszę o poradę
ka733
W ogródku kwitną mi zawilce. Idzie mróz. Co mam zrobić? Wykopać je i do domu(piwnicy?) czy zrobić tunel i zostawić je w ziemi?
Proszę o poradę
ka733
- gaura
- 500p

- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Kupując nasiona w necie, dostałam gratis nasiona zawilca jednak bez info o odmianie, z dopiskiem "brak opisu siewu". Nasiona są charakterystyczne, otoczone białym puchem. Szukając informacji, doczytałam, że może to być zawilec wieńcowy. A może macie inny pomysł jaka to może być odmiana?
Piszecie o tym, że nasiona zawilców dobrze wysiać po zbiorze, więc pewnie potrzebują przechłodzenia. Może wysiać teraz i włożyć do lodówki?
Niesia, dałaś mi nadzieję, że coś wyhoduję. Z tego co przeczytałam to swoich nie chłodziłaś, a wręcz w ciepełku, a kiedy wysiewałaś?
-- 14 sty 2014, o 18:48 --
przeglądając raz jeszcze doczytałam, że siałaś 29 stycznia
Piszecie o tym, że nasiona zawilców dobrze wysiać po zbiorze, więc pewnie potrzebują przechłodzenia. Może wysiać teraz i włożyć do lodówki?
Niesia, dałaś mi nadzieję, że coś wyhoduję. Z tego co przeczytałam to swoich nie chłodziłaś, a wręcz w ciepełku, a kiedy wysiewałaś?
-- 14 sty 2014, o 18:48 --
przeglądając raz jeszcze doczytałam, że siałaś 29 stycznia
Pozdrawiam, Kasia