masz przepiękne storczyki - najbardziej urzekł mnie ten biało różowy - śliczny
Storczyki Anusski
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mała Mi, Dusiu, Mambo, dziękuję Wam za współczucie. A ta vanda, o której była ostatnio mowa, już odeszła...
Może później, jak będę miała dostęp do zdjęć wstawię do wątku vandowego zdjęcia z "sekcji zwłok"...
Asiu, dziękuję :P Ten biało-różowy, o którym piszesz, a przynajmniej domyślam się, że o "ciapatku" mowa, niedawno przekwitł. Teraz tylko czekam, aż mnie być może czymś zaskoczy
U storczyków wszystko ok - przynajmniej jak na razie. Phal. parishii, który został kupiony 8 maja, przekwitł i wypuszcza obecnie listka i dwa korzonki
Fioletowa miniaturka kwitnie
a pączki na rozgałęzieniu białego z różowymi żyłkami na brzegu płatków... a właściwe, co tu pisać - wieczorem wstawię aktualne zdjęcia 
Asiu, dziękuję :P Ten biało-różowy, o którym piszesz, a przynajmniej domyślam się, że o "ciapatku" mowa, niedawno przekwitł. Teraz tylko czekam, aż mnie być może czymś zaskoczy
U storczyków wszystko ok - przynajmniej jak na razie. Phal. parishii, który został kupiony 8 maja, przekwitł i wypuszcza obecnie listka i dwa korzonki
Fioletowa miniaturka kwitnie
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Anusska
- 1000p

Dusiu, dzięki za zainteresowanie 
Phalaenopsis pulchra ma się dobrze. Niedawno, jakiś tydzień temu, zaczęła wypuszczać korzonka :o
Jeśli chodzi o siewki, to jak na razie nic się z nimi nie dzieje - ani złego, ani dobrego. No, może listki im się trochę polepszyły
A druga vanda ma się dobrze. Jeden z korzonków, który wyrósł u mnie, a później się zatrzymał,
właśnie zaczął się przedłużać. A poza tym zaczęła wypuszczać listka
Niestety, zdjęć jednak chyba dzisiaj nie wstawię, bo nie mam do nich dojścia
Phalaenopsis pulchra ma się dobrze. Niedawno, jakiś tydzień temu, zaczęła wypuszczać korzonka :o
Jeśli chodzi o siewki, to jak na razie nic się z nimi nie dzieje - ani złego, ani dobrego. No, może listki im się trochę polepszyły
A druga vanda ma się dobrze. Jeden z korzonków, który wyrósł u mnie, a później się zatrzymał,
właśnie zaczął się przedłużać. A poza tym zaczęła wypuszczać listka
Niestety, zdjęć jednak chyba dzisiaj nie wstawię, bo nie mam do nich dojścia
- Storczykowa

witaj anusska
Zajrzałam do Ciebie i przebrnęłam przez wszystkie etapy storczykomanii ;) I pomyśleć, że zaczęło się od "będzie tylko ten jeden " ;)
piękne wybierasz storczyki i odważyłaś się na te mini, ja mimo wszystko lubię widzieć co mam, widać jestem jeszcze na etapie ozdobności a nie rzadkości
. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej hodowli.
piękne wybierasz storczyki i odważyłaś się na te mini, ja mimo wszystko lubię widzieć co mam, widać jestem jeszcze na etapie ozdobności a nie rzadkości
- Storczykowa

Aniu, udało mi się doczytać do końca Twój wątek. Widać jak stopniowo nabierasz odwagi w opiece nad
coraz trudniejszymi w uprawie storczykami. Ale wspieram Cię mocno i z zaciekawieniem będę śledzić losy każdego z Twoich maleństw ( i nie tylko
)
A teraz czekam na obiecaną relację z tego, co się dzieje u Ciebie aktualnie...
coraz trudniejszymi w uprawie storczykami. Ale wspieram Cię mocno i z zaciekawieniem będę śledzić losy każdego z Twoich maleństw ( i nie tylko
A teraz czekam na obiecaną relację z tego, co się dzieje u Ciebie aktualnie...
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu wszystkiego najlepszego, zdrówka, samych radości i spełnienia marzeń tych storczykowych i nie tylko.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- Anusska
- 1000p

Ojejciu
Jak to zobaczyłam, to aż się wzruszyłam, że mam tylu forumowych przyjaciół

Beatrice, Anako, AniuL, Hanusiu, Mała Mi, Halinko, Limonko, Grażynko, Agatko, Gosiu, szczerze dziękuję Wam za te życzenia,
i za pamięć, gdyż jest mi niezwykle miło
A to dla Was, w podzięce za tyle miłych słów... weźcie sobie po kawałku 

Dusiu, mam nadzieję, że Phal. pulchra chociaż postanowi zakwitnąć
Onna, bardzo mi miło, że postanowiłaś zwiedzić mój wątek ;:165 Jeśli chodzi o etap storczykomani, to ja się staram łączyć i jedno, i drugie - po prostu jak mi coś się nie podoba, to nie kupuję, ale że często rzadkie i oryginalne storczyki wpadają mi w oko, to niedawno zaczęłam też je kolekcjonować
Agatko, mam nadzieję, że wszystko będzie ok z moją Phal. javanica
Ja jestem szczerze mówiąc trochę zdziwiona, że choć korzonki ma marniutkie, to listki jej się trzymają bardzo dobrze 
Limonko, storczyk piękny
Przyznam się, że sama takiego szukałam w internecie, żeby komuś podarować, ale jakoś mi się to nie udało
Ale ten gif to cudo 
Asiu/Art, chyba każdy tak ma, że zaczyna od hybryd Phalaenopsis, a potem przychodzi czas na gatunki, także już z innych rodzajów
Mam nadzieję, że będziesz mogła śledzić losy kwiatków, bo choć zdjęcia robić lubię, fotorelacja spóźniona już chyba z miesiąc 
Asiula13, mówisz i masz
Tyle, że ta aktualizacja trochę opóźniona, a nawet bardzo... przepraszam 
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
No to teraz mała aktualizacja, spóźniona o jakiś miesiąc
Naprawdę przepraszam, ale tak jakoś nie mogłam się zabrać za to przegranie i zmniejszanie zdjęć 
1. Phalaenopsis parishii zakupiony 8 maja tego roku, po około miesiącu pobytu u mnie zaczął wypuszczać listek i dwa korzonki, z czego się bardzo cieszę
Pierwsze zdjęcie było robione 12 czerwca, a drugie 8 lipca (kolorkami jest to, co wypuścił u mnie). Poza tym podczas mojego 6-dniowego wyjazdu u dwóch korzonków zostały zasuszone końcówki przez moją mamę, która się nim w tym czasie opiekowała
, a przed wczoraj storczyk zmienił lokum i zamiast wisieć na szklanym wazonie, zamocowałam go na drewnianej doniczce, razem z wsadzoną do środka Sedirea japonica (która ostatnio coś zmarniała
), co wygląda bardziej naturalnie - zdjęcia następnym razem.

2. Phal. javanica, mimo korzonków w nienajlepszym stanie, ma się świetnie, bo wypuszcza listka! :o Oprócz tego zaczęła wypuszczać korzonka (zdjęcie trzecie z 8 lipca), ale ten zasechł i przestał rosnąć
(zdjęcie czwarte z 25 lipca)

3. Masdevallia hybryda z majowej wystawy chyba też ma się dobrze, bo ostatnio zaczęła wypuszczać pięć nowych (?) przyrostów :o A w nagrodę dostała nową osłonkę

4. I jeszcze Phalaenopsis hybryda, która zakwitła u mnie na rozgałęzieniu pędu głównego, wiosną, po odkryciu oczka i obróceniu całej roślinki w drugą stronę
Z początku jeden pączek wyglądał dziwnie, ale jak się otworzył, to nie jest aż tak źle - taki cudaczek trochę z niego
Udało mi się jeszcze uchwycić jego kropkowaną warżkę, co prawda tak sobie, ale jest, więc wkleiłam 

A oto, co mi się udało uchwycić będąc na dworze :P

Beatrice, Anako, AniuL, Hanusiu, Mała Mi, Halinko, Limonko, Grażynko, Agatko, Gosiu, szczerze dziękuję Wam za te życzenia,
i za pamięć, gdyż jest mi niezwykle miło

Dusiu, mam nadzieję, że Phal. pulchra chociaż postanowi zakwitnąć
Onna, bardzo mi miło, że postanowiłaś zwiedzić mój wątek ;:165 Jeśli chodzi o etap storczykomani, to ja się staram łączyć i jedno, i drugie - po prostu jak mi coś się nie podoba, to nie kupuję, ale że często rzadkie i oryginalne storczyki wpadają mi w oko, to niedawno zaczęłam też je kolekcjonować
Agatko, mam nadzieję, że wszystko będzie ok z moją Phal. javanica
Limonko, storczyk piękny
Asiu/Art, chyba każdy tak ma, że zaczyna od hybryd Phalaenopsis, a potem przychodzi czas na gatunki, także już z innych rodzajów
Asiula13, mówisz i masz
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
No to teraz mała aktualizacja, spóźniona o jakiś miesiąc
1. Phalaenopsis parishii zakupiony 8 maja tego roku, po około miesiącu pobytu u mnie zaczął wypuszczać listek i dwa korzonki, z czego się bardzo cieszę

2. Phal. javanica, mimo korzonków w nienajlepszym stanie, ma się świetnie, bo wypuszcza listka! :o Oprócz tego zaczęła wypuszczać korzonka (zdjęcie trzecie z 8 lipca), ale ten zasechł i przestał rosnąć

3. Masdevallia hybryda z majowej wystawy chyba też ma się dobrze, bo ostatnio zaczęła wypuszczać pięć nowych (?) przyrostów :o A w nagrodę dostała nową osłonkę

4. I jeszcze Phalaenopsis hybryda, która zakwitła u mnie na rozgałęzieniu pędu głównego, wiosną, po odkryciu oczka i obróceniu całej roślinki w drugą stronę

A oto, co mi się udało uchwycić będąc na dworze :P