Tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... ogród - harwi
- Grzesik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam sąsiadkę
Fajnie udokumentowałaś powstawanie ogrodu, co prawda jest młody, ale tyle satysfakcji czerpie się z obserwacji jak wszystko rośnie, a czas tak szybko mija, że zanim się obejrzysz będziesz siedziała w cieniu orzecha.
I wcale nie jesteś laikiem, dlatego że nie znasz niektórych roślin. Tworzysz od podstaw własny ogród i niedługo będziesz expertem w tej dziedzinie.
Pozdrawiam
Grzesiek

Fajnie udokumentowałaś powstawanie ogrodu, co prawda jest młody, ale tyle satysfakcji czerpie się z obserwacji jak wszystko rośnie, a czas tak szybko mija, że zanim się obejrzysz będziesz siedziała w cieniu orzecha.
I wcale nie jesteś laikiem, dlatego że nie znasz niektórych roślin. Tworzysz od podstaw własny ogród i niedługo będziesz expertem w tej dziedzinie.
Pozdrawiam
Grzesiek
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej witaj ;) Fajnie, że wpadłaś ;) Teraz widzisz ile tego jest do ogrodzenia ;) 8) rdeścik będzie miał pole do popisu ;))
Niestety pole jeszcze polem może już nie ścierniskiem ale polem golfowym ;) Ale powolutku powolutku. Czekamy tylko aż będzie cieplej i ruszamy z robotką ;) wykończeniową altanki i za ogrodzenie.
Studni? studnia jak studnia dobrze, że woda jest. Ale sąsiedzi sobie staw wykopali niedaleko zobaczymy czy to będzie miało jakiś wpływ na nasz poziom wody w studni. Ale spokojna głowa mamy już daszek i będzie z czego zbierać deszczówkę w razie W
Niestety pole jeszcze polem może już nie ścierniskiem ale polem golfowym ;) Ale powolutku powolutku. Czekamy tylko aż będzie cieplej i ruszamy z robotką ;) wykończeniową altanki i za ogrodzenie.
Studni? studnia jak studnia dobrze, że woda jest. Ale sąsiedzi sobie staw wykopali niedaleko zobaczymy czy to będzie miało jakiś wpływ na nasz poziom wody w studni. Ale spokojna głowa mamy już daszek i będzie z czego zbierać deszczówkę w razie W
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie takie pole, skoro i skalniak już jest, i warzywa, no i bylin przybywa ;)
A bierzesz pod uwagę, ze ogrodzenie solidne musi być? Inaczej raz w tygodniu bedziesz musiała latać z nozycami, zeby rdest utrzymać w ryzach. Ja mam tylko 3 przęsła, to jakoś sobie radzę, ale gdyby miało byc więcej
Studnia jest własnie po to, zeby woda była ;) Dobra woda, nie chlorowana i z rdzą
A bierzesz pod uwagę, ze ogrodzenie solidne musi być? Inaczej raz w tygodniu bedziesz musiała latać z nozycami, zeby rdest utrzymać w ryzach. Ja mam tylko 3 przęsła, to jakoś sobie radzę, ale gdyby miało byc więcej

Studnia jest własnie po to, zeby woda była ;) Dobra woda, nie chlorowana i z rdzą

- harwi
Tak ogrodzenie będzie w miarę solidne. Tak przynajmniej nam się wydaje i wygląda i zamówiliśmy solidne metalowe słupki no i siatka. Z nożycami hmn to może dostane pod choinkę coś na styl piły spalinowej to byłby odjazd i mogę szaleć
hihi rdzy nie ma u nas ale mogę tak z dna wybrać specjalnie dla ciebie troszkę z gliną hiihhih
W sumie do gotowania używamy mineralnej (nie jest zbadana wolimy nie ryzykować) to jest tylko do podlewania kwiatów mycia samochodów i kąpania się jak 30C było hihhitp ;))

hihi rdzy nie ma u nas ale mogę tak z dna wybrać specjalnie dla ciebie troszkę z gliną hiihhih
W sumie do gotowania używamy mineralnej (nie jest zbadana wolimy nie ryzykować) to jest tylko do podlewania kwiatów mycia samochodów i kąpania się jak 30C było hihhitp ;))
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to nas zasypało
Dobrze się zastanów zanim posadzisz rdest, Iza dobrze mówi, że będziesz miała z nim dużo roboty. Jeden egzempalarz, to jeszcze jako tako, ale całe ogrodzenie?
Ja miałem kiedyś jeden i tylko trzy razy sprawił mi przyjemność, pierwszy raz jak go posadziłem, drugi raz jak się ładnie rozrósł i trzeci raz jak już się go pozbyłem

Dobrze się zastanów zanim posadzisz rdest, Iza dobrze mówi, że będziesz miała z nim dużo roboty. Jeden egzempalarz, to jeszcze jako tako, ale całe ogrodzenie?
Ja miałem kiedyś jeden i tylko trzy razy sprawił mi przyjemność, pierwszy raz jak go posadziłem, drugi raz jak się ładnie rozrósł i trzeci raz jak już się go pozbyłem

- harwi
No i znowu zima masakra!!
No to ja już nie wiem.
To może jednak ten Chmiel. Tak bym chciała by to mi troszkę osłoniło coś od wiatrów mnie i przyszłościowe roślinki.
No to ja już nie wiem.

to zrobię jak ty ;)mi przyjemność, pierwszy raz jak go posadziłem, drugi raz jak się ładnie rozrósł i trzeci raz jak już się go pozbyłem Very Happy
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli ma w ciągu jednegosezonu stworzyc zasłonę przeciw wiatrom, to stawiam na rdest augberta.
Żadne inne pnącze nie da rady tak szybko i szczelnie urosnąć.
A golenie w stanie bezlistnym, w lutym/ marcu, wcale nie jest trudne.
Biorąc jeszcze pod uwagę, że można sterować wzrostem poprzez brak podlewania i nawożenia, to Moni sama może zahamować wzrost...troszeczkę.
Ale też, tylko z rdestem ma szansę na cień tego lata.
Żadne inne pnącze nie da rady tak szybko i szczelnie urosnąć.
A golenie w stanie bezlistnym, w lutym/ marcu, wcale nie jest trudne.

Biorąc jeszcze pod uwagę, że można sterować wzrostem poprzez brak podlewania i nawożenia, to Moni sama może zahamować wzrost...troszeczkę.

Ale też, tylko z rdestem ma szansę na cień tego lata.