Sami swoi u Seby cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje hobby cz.2

Post »

Kupiłam dzisiaj na swoje drzewka maść Koro Derma, jest na uszkodzenia mechaniczne kory i szkody wyrządzone przez zwierzęta. Cena za 1kg, 30zł.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też bym radził radził zasmarować te miejsca taką maścią. Ja znam taką jak funaben.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wyglądają dobrze te drzewka, ale spróbuj zasmarować rany, może coś się opuści.
Niestety zające kochają takie młode drzewka.
Na pączki też nie mogę patrzeć. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Kurczę, tych szkód wyrządzonych przez zające to współczuję :( . Mam nadzieję, że chociaż część drzewek da sobie radę . Trzymam kciuki ;:108 . Masz sporą działkę i pole do popisu ;:108 . Czy rodzice dają Ci wolną rękę ?? Ciekawi mnie to ;:173 . Sporo roślin już poczuło wiosnę i oby tak dalej ;:138 . Ach taki żywopłot z tujek już mi się marzy ;:173 . Szczelnie przysłania od wszystkiego ;:108 . Widzę też, że masz sporo iglaków a one są bardzo fajne zimową porą ;:108 . Jestem bardzo ciekawa jak to wszystko chcesz urządzić ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Szkoda drzewek ;:145 spróbuj zrobić tak jak wszyscy radzą, zasmaruj je jakąś pastą ogrodniczą ;:108 oby jednak dało się je uratować.
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
jagusia111

Post »

Jeśli drzewko jest obgryzione na całym obwodzie i nie ma ciągłości kory to możliwe jest jedynie odbicie z pąków poniżej i wyprowadzenie drzewka z takiego odrostu. Smarowanie nic nie da.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Seba te lepsze wiadomości trochę poprawiają nastrój. ;:108 Fatalnie te drzewka poniszczone . ;:174 Siostra zakładała na takie młode drzewka siatkę, taką jak na elewację. Musisz pomyśleć w przyszłości nad zabezpieczeniem. Kiedy sam grządki z taką ilością warzyw oporządzasz. :shock:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Seba, dużo zdrówka! Bo przeczytałam w Turkuciu, że jesteś chory ;:185
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Seba,
Drzewek szkoda. Posmaruj je jakąś pastą, na pewno odbiją. Gorzej z tymi powyrywanymi :evil: jeśli masz możliwość, to możesz spróbować ukorzenić ucięte gałązki ... Wiosenne obrazki poprawiają humor a więc głowa do góry ;:215

Ps- z tą mają to i ja się nabrałam :;230
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Seba, Maja, Mają, ale w gazecie się było ;:183
Kurcze szkoda tych drzewek, mi zające zjadły tylko jarmuż i zostawiły na wymianę nawóz organiczny ;:306 a ja nawet w tym roku drzewek nie osłoniłam niczym ;:173
Roboty jest dużo ale tak jak Tomek powiedział- determinacja czyni cuda, no i młodość. Ja tam wierzę, że sam ogarniasz ;:108 Jak spojrzę wstecz, gdy byłam piękna i młoda ;:306 to czasem nie jestem w stanie uwierzyć, że tyle spraw potrafiłam w jedną dobę zmieścić.
A to fioletowe to Dąbrówka, strasznie się rozłazi jak jej pozwolić. O Dominika już mnie ubiegła :)
Na tym spacerku to w kaloszkach wędkarskich byłeś ;:306 ?
Super foty!
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Witam :wit

Trochę uziemiła mnie choroba w domu, ale nie marnowałem czasu. Wsiałem trochę warzyw i przyniosłem do pokoju szklany regał, który ma lustrzane ścianki. Wszystkie rozsady położone są na półkach - teraz wiem, że mogę szaleć z rozsadami ;:306

Agnieszko
dziękuje za cenne rady. Będę wiedział na przyszłość, że osłonki trzeba przywiązywać. Mam nadzieję, że więcej niż pięć drzewek nie uschnie. Miło posłuchać doświadczonej osoby.

Anido jestem dobrej myśli. Co mnie nie zabije to mnie wzmocni :)

Dominiko
niestety sad nie jest ogrodzony - inaczej być nie może. Od jednej strony graniczy z polem - między nimi musi być trochę miejsca.
Kiedy koń orze pole w tym miejscu musi mieć trochę miejsca do zawracania. Jedyne rozwiązanie to osłonki na drzewka.
Drzewka posmaruję najwcześniej w poniedziałek .
Posadzę tą dąbrówkę pod sosnami, powinna tam przetrwać.

Ania, Dominika, Szymon dziękuje za cenne rady ;:333

Grażyno dobrze, że lubią tylko młodą korę jabłonek. Chociaż i tak jedna śliwka ucierpiała ;:222

Ewelino też trzymam za nie kciuki. Może straty nie będą aż tak duże.
Można tak powiedzieć, że mogę wszystko robić co zechcę ;:306
Tata jest przeciwny jakimkolwiek nowym nasadzeniom. Gdybym się słuchał to na podwórku rosłaby tylko trawa ;:306
Ale jak jedzie do pracy - hulaj dusza piekła nie ma ;:306
Żywopłot mieliśmy aż do samego końca zagrodzonej działki, ale jak jeszcze nie mieszkaliśmy w tym domu to ktoś sobie przyjechał i wyrwał prawie dwieście sztuk ...
Iglaków już nie sadzimy, moja mama je uwielbia, ale jest ich troszkę za dużo. Czas na kwiaty i krzewy liściaste .
Na razie nie mam jakiegoś planu jak ma to wszystko wyglądać, wszystko zależy co mi z nasion urośnie .

Natalio troszkę już pogodziłem się z tym, co będzie to będzie. Ludzie mają gorsze straty i żyją :D

Soniu mam już osłonki to je założę, Zrobię to po smarowaniu kory.
Uwielbiam uprawiać warzywa - poradzę sobie :D

Marleno
te orzechy laskowe też wyrwały zające. Widać, że im nie posmakowały bo mają tylko lekkie ugryzienia.
Ale Ela Was zmyliła ;:306

Aniu w jakiej gazecie ? ;:oj Chodzi Ci o tą ? : ;:183
Obrazek
Może u Ciebie zające nie zauważyły, że masz akurat jabłonie :)
Teraz też będziesz miała dużo do plewienia, nie będę sam :D
Jak dąbrówka będzie sie bardzo panoszyć to przejadę ją kosiarką :;230
Tak byłem w kaloszach. Miło słyszeć takie słowa od fotografa ;:173

Ponieważ miałem co raz mniej miejsca na parapetach - rozłożyłem szklany regał przy oknie balkonowym. Zmieściłem wszyystkie rozsady ...

Obrazek

Nowe odmiany bakłażanów kiełkują

Obrazek

Pomidory czekają na pikowanie

Obrazek

Bakłażany Violetta Lunga

Obrazek

Wreszcie ! petunie wypuszczają listki właściwe
Obrazek

Dzisiejszy zachód słońca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie warzywa dzisiaj wysiałem
Obrazek

Mama zrobiła mi niespodziankę ;:oj Muszę dokupić jeszcze z 50 liatr kłosowych. Posadzę je w grupach obok altany

Obrazek

Moje wysiewy
Papryki, selery, pory i cebule

Obrazek
Kotka chciała zrobić sobie kuwetę ;:306

Papryki :

-Ożarowska 35 szt.
-Hodonińska 20 szt.
-Rubin 20 szt.
-Kurtovska Kapija 20 szt.
-Palermo 15 szt.

Pozdrawiam,
Seba :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Najpierw napiszę Ci miłe rzeczy ;:108 Potem sobie pozrzędzę ;:172
Ładne zdjęcia ze spaceru. Skimia to jednak ładna roślinka, przekonałem się do niej.
W sumie nie wiedziałem, że tyle terenu masz. Ale jak głównie w warzywniku siedzisz ;:173
Teraz zrzęda-aktywacja! ;:184
Jak ja nie lubię, kiedy ktoś ma talent i dobry aparat, no nienawidzę ;:124 Też chcę takie zdjęcia ładne robić, z mojego aparatu wyciągnąłem 19 stycznia po 4 latach i 17 dniach 10 000 fotek!! ;:224 Także sądzę, że lepszych zdjęć niż dotychczas to nie wyciągnę ;:224 Bo technologie typu przesłony, ścianki czy inne cosie na cyfrówki mnie przerastają :;230
Druga sprawa-ja naprawdę, naprawdę, napraaaawdę nie rozumiem, skąd wy macie miejsce i jakim cudem tyle nasionek? Nie do pojęcia ;:185 Ja się cieszę, jak mam kilka koleusów na sezon ;:224
A z liatrami to w ogóle sobie urządzasz jakieś pośmiewisko ze mnie ;:oj 50!! Ja mam dwie ;:oj :;230
I powodzenia z cynobrówką oraz frezją. Ja już się we wiosenne cebulki nie bawię. Właśnie ogarnąłem-a kto kupi tygrysówki? ;:145 Ja się w tym roku konkretnie nie wypłacam ;:124
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Sebastian twoje siewki pomidorów też super :D jak je teraz po pikujesz to będzie cacy :lol:
Liatry szybko się rozrastają u mnie w ogródku po jednym sezonie przybyło jakieś 5 sztuk , więc uważam je za łatwe roślinki :D
Na zające i sarny to tylko osłonki, możesz je zrobić tez z butelek plastikowych , dobrze sobie poradzą ;:108
Natomiast twoje petunie to ...cudo w porównaniu do moich tegorocznych :;230 mi się ostało jakieś 8 sztuk :lol:
Zastanawiałam się nad porami, ale chyba kupię rozsadę heheh bo w zeszłym roku jakoś mi nie wyszły .
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Seba dopiero dojrzałem że miałeś super kucyka ;:oj Jak bez niego ??? Smutno było ??? Oby tylko trafił w dobre ręce....
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Witam :wit

Mati mam dużo terenu do obsadzenia. Czemu miałbym siać mniej ? :wink:
Nie ma sensu sie spinać ;:306 A mówiłeś, że przede mną wiele nauki robienia ładnych zdjęć :)
Mój aparat zrobił już ponad 3000 zdjęć,co powiesz na to ? :D
Wracając do tematów ogrodniczych - niektóre byliny nie opłaca się siać, np. liatry. Ty zapewne kupiłeś liatrę w doniczce. Ostatnio przeglądałem ofertę albamaru - cena jednej cebulki w doniczce to ponad 5 zł ;:oj Chyba trochę przesadzone ? A ja za 5 zł mam 25 cebulek.
Taki prosty przykład.
Czasami trzeba się wstrzymać z kupnem różnych bylin w e-sklepach i poczekać na ofertę w marketach/ agrocentrach.

Lenka muszę poczekać na nową ziemię bo powoli kończy się. Pikując pomidory przy okazji do przesadzenia wezmę petunie.
Miło słyszeć, że liatry to wdzięczne rośliny. Moim marzeniem było je zdobyć.
Osłonki z butelek plastikowych ? Ciekawe. Może jest jakiś artykuł o tym sposobie zabezpieczania drzewek ?
Te petunie lepiej wyglądają na zdjęciu niż w rzeczywistości ;:306
Rozsada pora nie jest droga - zależy ile sztuk chcesz wsadzić. Ja wysiałem całą paczkę, część odsprzedam znajomemu.

Piotruś
tęsknię za nim. Był bardzo mądry. Mieliśmy jechać go odwiedzić w zeszłą sobotę, ale syn siostrze zachorował :(
Ma teraz równiedobre warunki co u mnie :D

Pozdrawiam,
Seba :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”