ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Nie, cebulki nie boją się chłodów, ale włókniną przyrzucić przed spodziewanym przymrozkiem trzeba. Pod koniec kwietnia można sadzić, chociaż mnie się zdarzyło w ubiegłym roku koło 10 kwietnia i przykryłam włókniną od razu na wszelki wypadek. Teraz zadołowałam cebulę w folii, bo już nie mam miejsca na balkonie i na paletkach jakaś blada była.
Pozdrawiam Eugenia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja też zadołuję cebulę w tunelu. Trochę się wzmocni, a ja odzyskam trochę miejsca.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Tereso śmiało wystaw cebulę do tunelu. Moja teraz pięknie rośnie, nie mam żadnych uwag
Niedługo zdjęcia wstawię

Niedługo zdjęcia wstawię

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sporo masz tej cebuli. Marzę o takim większym poletku, żebym wszystko zmieściła.
Iza
Ja swoją cebulę wysadziłam wczoraj do gruntu, będzie co będzie. Słabo rosła, usychała, co się dało to przebrałam i wysadziłam. Może jej było za ciepło w domu. Dzisiejszej nocy nie była okryta włókniną, ale zamierzam okrywać jeszcze. Najładniej mi rosła szalotka. Mnie nie zależy na dużej ilości, jak się nie przyjmie, to posieję od nowa od razu do gruntu
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Mam jeszcze dwie odmiany, ale mniejsze ilości : Ailsa Craig i Globo
W tym roku cebuli będę miał znacznie mniej cebuli niż w latach poprzednich.

W tym roku cebuli będę miał znacznie mniej cebuli niż w latach poprzednich.
Czy warto jeszcze wysiać na rozsadę cebulę? Wysiałam AC ale wyszła słabo.A może wysiać już do gruntu?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dzisiaj wsadziłam częsc cebuli do gruntu(ekshibition). Musiałam. Przyszłam na działkę ,a tam wywalone dwie tacki z siewkami
Pozbierałam i posadziłam . Dwie tacki jeszcze mi zostały,bardziej je zabezpieczyłam, w razie ,gdyby ta mi się nie przyjęła.
Podlałam i przykryłam włókniną. Patrzyłam na prognozy ,to nie powinno być przymrozków....co będzie to będzie
Asia

Pozbierałam i posadziłam . Dwie tacki jeszcze mi zostały,bardziej je zabezpieczyłam, w razie ,gdyby ta mi się nie przyjęła.
Podlałam i przykryłam włókniną. Patrzyłam na prognozy ,to nie powinno być przymrozków....co będzie to będzie
Asia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ciekaw jestem Waszych wschodów cebuli sianej bezpośrednio w grunt.
O ile moja z pierwszego i drugiego siewu siedziała od początku na kaloryferach i migiem wzeszła to trzeci rzut siany 30 marca w szklarni do dziś ani drgnie.Po odgrzebaniu nasiona wyglądają jak z torebki.Skrzynka dziś wróciła do domu i siedzi na kaloryferze.
Siewki z drugiego terminu siewu 12 marca tak obecnie wyglądają.

Siewki z drugiego terminu siewu 12 marca tak obecnie wyglądają.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Nie Iza cebuli nigdy nie pikuję.Zbędna robota,i weź rozpikuj ok.5000 sadzonek.
Za niecałe dwa tygodnie wysadzę ją do gruntu.W tym czasie jeszcze trochę przybierze na masie. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK