Nie gniewam sie

Jeszcze mozna miec rözne zdanie, naturalnie jeśli pozostaje ono w ramach "poprawnosci politycznej"

Wydarzen amerykanskich nie przenosilbym bezposrednio na grunt europejski, mamy zdecydowanie innä mentalnosc niz ten naröd, chociaz ze smutkiem obserwuje w takich krajach jak Anglia, Italia czy Polska "amerykanizacje" obyczajöw.
Piszesz o zaböjstwach malych dzieci. Napisz prosze, bo ja nie wiem, jaka smierc dziecka jest lepsza? Szybka, spowodowana kilkoma gramami olowiu, czy powolna spowodowana permanentnym biciem? Bo czytalem ze wlasnie tak zabija sie dzieci w rodzinach zastepczych, a czasem nawet w naturalnych w krajach bez dostepu do broni.
Idiotöw planujäcych zabic dziecko jest stala ilosc. Nie dyskutujmy nad wyzszosciä jednej metody zaböjstwa nad drugä, tylko jak temu zapobiegac.
Natomiast brak sukcesöw w tepieniu zlodziejstwa i bandytyzmu upatruje w tym, ze w Unii postanowilismy walczyc z ludzmi pozbawionymi wszelkich zasad i regul, sami obarczajäc sie takim ich ogromem jakiego historia nie widziala.
Mieszkajäc w polskim miescie, po kilku pröbach doszedlem do wniosku ze nie będę mial zadnych krzewöw przed domem. cokolwiek posadzilem znikalo w ciägu maksymalnie tygodnia. Zostawienie aktöwki w samochodzie skutkowalo wybiciem szyby i zniknieciem tejze. U säsiada kupno doskonalych opon sprawilo ze stal sie on mimowolnym posiadaczem trzech pustaköw na ktörych pewnego poranka stal jego samochöd. Niestety owe pustaki dostal w zamian za opony, a jego doskonale auto przez jeden dzien stalo sie "nieruchomosciä".
Mimo ze opisywane wydarzenia mialy miejsce dawno, policja nie odnalazla ani krzewöw, ani opon, ani aktöwki, ani osöb odpowiedzialnych za przemieszczenie tych przedmiotöw w przestrzeni bez woli wlascicieli. Zresztä juz w momencie zglaszania kradziezy möwili ze nie znajdä. Przynajmniej slowni sä.
O rowerze nie wspomne, mam juz nowy.
Policja natomiast zajmuje sie sprawami spektakularnymi, wielkiej wagi, przynoszäcymi jej slawe i uznanie medialne.
Mnie jako mieszkanca nie za bardzo interesowalo to, ze udaremniono przemyt 50 kilogramöw kokainy z Turcji do Holandii, to ze za polskie pieniädze zlapano na Okeciu jakiegos bossa finansowego z Wenezueli i z moich podatköw dawano mu jesc przez pöl roku zanim papierki z Bogoty ktos przetlumaczyl.
Tym bardziej ze holenderscy narkomani nadal kupujä kokaine kiedy im potrzeba, a öw boss po ekstradycji do kraju oplacil sedziöw i prokuratoröw i siedzi teraz w "areszcie domowym" z 200 osobami sluzby i ochrony, a grupa bankieröw gotowych na jego skinienie nadal umozliwia mu dzialalnosc.
Interesowalo mnie to czy moje derenie i pecherznice bedä ladnie rosly. U mnie. Czy po urlopie zastane w domu wszystkie sprzety, czy moje dziecko po powrocie z basenu bedzie mialo ze sobä telefon oraz wszystkie siekacze i trzonowce i w koncu to, czy będę mögl z zonä wieczorem pöjsc bezpiecznie do parku na spacer, albo do restauracji na kolacje.
Takie pierdoly skladajäce sie na bezpieczne zycie. Takie duperele, ktörymi policja nie chce sie zajmowac, bo slabo rokujäce i malo medialne. Do tego jeszcze psujä statystyki.
I z powodu tego ze policja nie za bardzo chce sie zajmowac zapewnieniem nam codziennego bezpieczenstwa, powinnismy miec mozliwosc zapewnienia go sobie sami. A do tego musimy miec odpowiednie narzedzia. I fizyczne i prawne.
Pozbawiajäc sie ich przypominamy generala, ktöry wysyla na wojne swoje wojska bez karabinöw, czolgöw i granatöw. Nakazuje humanitarnie traktowac wrogie oddzialy i uwaza ze wojne najlepiej wygrac perswadujäc przeciwnikowi bezsens jego dzialania.
Przeciwnik moze i wyslucha, ale zaraz potem ukradnie tym zolnierzom mundury i buty, oraz skorzysta z ich racji zywnosciowych przygotowanych z produktöw ekologicznych i miesa ze zwierzät nie trzymanych w klatkach.
Bo ten przeciwnik nie ma zasad i nie uznaje regul. Tak jak zlodzieje i bandyci.
Dlatego przepraszam(formula wymagana

), ale pozwole sobie nie zgodzic sie z Tobä.
Przynajmniej do czasu gdy policja nie zmieni kolejnosci na swojej liscie priorytetöw, a wladze nie wprowadzä zasady "zero tolerancji" dla najblachszych wykroczen.
Wtedy moje wywody bedzie mozna powiesic w wygödce na gwozdziu. Zycze doczekania tego wszystkim.
Pozdrawiam, Piotr