Lev770 - co do 'Flamenco Queen' to moja ma pąk kwiatowy z rumieńcem ale liście chyba bez rumieńca. Nie jest to oczywiście wyznacznik ponieważ jak na czerwone kwiaty przystało rumieniec na liściach jak najbardziej może być. Ale okrywy pąków kwiatowych były właściwie całe czerwone. Ale okaże się jak Tobie zakwitnie. Życzę zgodności odmiany
A teraz kilka zdjęć z mojej mini plantacji

dzisiaj wykopałem wszystkie cebule z gruntu - właściwie wszystkkie miały bardzo zdrową bryłę korzeniową.

Na zdjęciu jest około 40 cebul - czego tak naprawdę tam nie widać

ale liczyłem
W wątku o uprawie hippeastrum pisałem, że cebule zakopane zupełnie różnią się wyglądem od cebul wystających ponad ziemię. Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia - pierwsze pokazuje cebulę zupełnie zakopaną, drugie cebulę tylko częściowo zakopaną.

Ta cebula ma cienką łuskę okrywową i jest gładka.

Ta cebula ma postrzępione łuski zewnętrzne, są dużo grubsze niż u cebul podziemnych (nad ziemią muszą mieć mocniejsza ochronę).
Ale jak już pisałem - można cebule uprawiać zupełnie zakopane lub zakopane częściowo - efekt powinien być taki sam
A tu wszystkie cebule z ogrodowej uprawy - na zdjęiu jest ich około 100 (samodzielnych, nie liczę przybyszowych):

Teraz czeka je suszenie...
A tu niespodzianka

znaczy niezbyt miła ale nie ma co się takimi rzeczami za bardzo przejmować

Zwłaszcza, że to jedyny przypadek w tym roku i wiedziałem o tym właściwie od czerwca/lipca:

Nie jest to hippeastrum lecz sprekelia. Wiedziałem, że jest zaatakowana ale nie ruszałem cebuli ponieważ chciałem aby cebule przybyszowe urosły. Została zaatakowana ponieważ stała w doniczce na ogrodzie gdzieś w połowie maja, pobzyga ją odnalazła

Cebula była ładna i trochę mi jej szkoda ale sprekelii mam sporo, w tym naprawdę olbrzymie cebule (w tym roku bardzo urosły). Zaatakowana cebula miała 2 duże cebule przybyszowe więc nie jest źle