Rozmnażaj go, rozmnażaj bo to niewątpliwie ciekawostka, sama bym takiego chciała
Wszystko o pomidorach cz. 9
- Iochroma
- 500p

- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Czytałam z dreszczem niecierpliwości.. czy wzięłaś nasionka..
Rozmnażaj go, rozmnażaj bo to niewątpliwie ciekawostka, sama bym takiego chciała
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
To taki jak ten co nasiona na akcję jako NN wysyłam. Tylko tamten ma owoce jak sałatkowe. Do tego jest twardy. Tylko tego nasiona pochodzą z Bułgarii. W tym roku zobaczyłam na własne oczy jak sobie u nas radzi. Dlatego też liczę iż namnożysz tych nasionek 
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nadajcie im jakieś imiona,żeby nie było NN od Laryssy i NN od Alyaa,bo za rok nikt nie będzie pamiętał.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
NN serbski koktajlowy. 
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja mojego nazwałam NN. Zobaczymy czy u innych będzie miał wzięcie i jak wyrośnie ;) Jeśli się przyjmie to dopiero można myśleć o nazwie.
Pomidor po serbsku to " paradajs" / ????????/ . Może więc jakaś nazwa kojarząca się z rajem.
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Mnie sie paradajs kojarzy z extazą
pomidorową oczywiście 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mnie się inaczej kojarzy.
Lepiej już niech będzie Perła Serbii.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może lepiej Perełka SerbiiComcia pisze:... Lepiej już niech będzie Perła Serbii.
W Chorwacji spotykałam nazwę Rajčica na określenie pomidorów, a oni posługują się językiem serbsko-chorwackim - czyli oprócz oficjalnego języka są odmiany w zależności od kraju?forumowicz pisze:Pomidor po serbsku to " paradajs" / ????????/ . Może więc jakaś nazwa kojarząca się z rajem.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
https://pl.glosbe.com/pl/sr/pomidor
Rajčica to po chorwacku
http://www.webtran.pl/croatian/
Choć słowo "???????" też jest w słowiku serbskim
https://pl.glosbe.com/sr/pl/%D1%80%D0%B ... 1%86%D0%B0
Rajčica to po chorwacku
http://www.webtran.pl/croatian/
Choć słowo "???????" też jest w słowiku serbskim
https://pl.glosbe.com/sr/pl/%D1%80%D0%B ... 1%86%D0%B0
Kochani, pomidor już w momencie zrywania dostał ode mnie nazwę "Srpski dziki paradajz". Ale nie chciałam zapeszać i myślałam, że nazwę opublikuję, jak cokolwiek z niego wyrośnie. Ale skoro trwa dyskusja na ten temat, to nie mogę tego dłużej ukrywać
Srpska salat - to właśnie sałatka z pomidorów, z dodatkiem ogórka i cebulki. Paradajz jest składnikiem wielu kupionych przeze mnie ajvarów, pindżurów, ljutenic - i tylko z taką nazwą się spotkałam w Serbii. Rajcice widziałam na etykietach przetworów z Chorwacji.
A pomidor kojarzy się słusznie z rajem - czytałam, że w wielu językach był zwany dawniej rajskim owocem.
PS ciekawym mógłby być wątek podróżniczo-ogrodowo-kulinarny.
Od kilku lat zwiedzam różne kraje, oprócz atrakcji kulturowych, przyrodniczych, skrupulatnie "obczajam", co ludzie uprawiają, jakie mają na to sposoby, jakie techniki. Jak przetwarzają, co z czym jedzą, przywożę zawsze mnóstwo pomysłów. W Gruzji razem z jedną Gruzinką gotowałam ich narodowe dania, takie doświadczenia są bezcenne. Biorę zawsze jakieś nasionka, nawet znalezione byle gdzie. Część roślin udaje mi się nawet wyhodować w moim kiepskim klimacie (ale dopóki nie upewnię się, że nasiona powtarzają cechy, nie wysyłam na akcję).
Myślę, że jest więcej ludzi na FO, którzy jeżdżą po świecie, a jako miłośnicy ogrodów/warzyw/kuchni na pewno mają ciekawe spostrzeżenia, którymi mogliby się podzielić.
Przepraszam za wpis nie na temat
Srpska salat - to właśnie sałatka z pomidorów, z dodatkiem ogórka i cebulki. Paradajz jest składnikiem wielu kupionych przeze mnie ajvarów, pindżurów, ljutenic - i tylko z taką nazwą się spotkałam w Serbii. Rajcice widziałam na etykietach przetworów z Chorwacji.
A pomidor kojarzy się słusznie z rajem - czytałam, że w wielu językach był zwany dawniej rajskim owocem.
PS ciekawym mógłby być wątek podróżniczo-ogrodowo-kulinarny.
Od kilku lat zwiedzam różne kraje, oprócz atrakcji kulturowych, przyrodniczych, skrupulatnie "obczajam", co ludzie uprawiają, jakie mają na to sposoby, jakie techniki. Jak przetwarzają, co z czym jedzą, przywożę zawsze mnóstwo pomysłów. W Gruzji razem z jedną Gruzinką gotowałam ich narodowe dania, takie doświadczenia są bezcenne. Biorę zawsze jakieś nasionka, nawet znalezione byle gdzie. Część roślin udaje mi się nawet wyhodować w moim kiepskim klimacie (ale dopóki nie upewnię się, że nasiona powtarzają cechy, nie wysyłam na akcję).
Myślę, że jest więcej ludzi na FO, którzy jeżdżą po świecie, a jako miłośnicy ogrodów/warzyw/kuchni na pewno mają ciekawe spostrzeżenia, którymi mogliby się podzielić.
Przepraszam za wpis nie na temat
Ja mam koleżankę Chorwatkę, z którą pod koniec roku będę się własnie wymieniać nasionami. Pytałam się o chorwackie odmiany pomidorów czy papryk, a ona mi napisała, że przez wojny i kiepską sytuację polityczną w kraju, ich rząd nie myśli o zachowywaniu czy tworzeniu nasion, więc nic konkretnego nie mają. To, co sieją, to pomidory sprowadzane przeważnie z Włoch. Najpopularniejszy pomidor wśród mieszkańców jej wioski, to 'Pelat' - tak go nazywają, jakaś włoska odmiana NN, która puszczona na żywioł przez ileś tam lat u Chorwatów - pewnie żyje własnym życiemostatnia szansa pisze: W Chorwacji spotykałam nazwę Rajčica na określenie pomidorów, a oni posługują się językiem serbsko-chorwackim - czyli oprócz oficjalnego języka są odmiany w zależności od kraju?
- Iochroma
- 500p

- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Larysso, załóż swój wątek, będę stałą czytelniczką
Może jeśli z przepisami to w dziale Bądźmy zdrowi jak nasz ogród lub w personalnym?
Może jeśli z przepisami to w dziale Bądźmy zdrowi jak nasz ogród lub w personalnym?
Udanych plonów.
Magda
Magda
Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Ciekawy Newsik i fajne komentarze pod nim
To, że źródło w UK, pisze o szczepionej roślinie, to szczegół.
http://www.sfora.pl/swiat/Pomidory-nie- ... ampaign=o2
Ten komentarz powala :
" Ciekawe ile musieli chemii tam wpakować!!! Żeby były takie dziwne pomidory. A jest źle jak pomidory są czerwone czy coś tylko muszą nowe chemiczne żeby wynajdować? "
To, że źródło w UK, pisze o szczepionej roślinie, to szczegół.
http://www.sfora.pl/swiat/Pomidory-nie- ... ampaign=o2
Ten komentarz powala :
" Ciekawe ile musieli chemii tam wpakować!!! Żeby były takie dziwne pomidory. A jest źle jak pomidory są czerwone czy coś tylko muszą nowe chemiczne żeby wynajdować? "
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Szkoda oceniać tego co tam napisali.