Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 2
Miejsce mam, ale nigdzie mi na razie nie pasuje. Nie mam jeszcze takich rabat. A obiecałam sobie że nie będę kupować roślin bezmyślnie byle tylko gdzieś je wcisnąć. Dlatego muszę mieć konkretne miejsce, gdzie będzie pasował.
-- 4 lip 2014, o 23:26 --
Najlepsze jest to.. że domówiłam kilka powojników i akurat ten też jest dostępny.. No i wystarczy napisać żeby dołożyć jeszcze tego...
-- 4 lip 2014, o 23:26 --
Najlepsze jest to.. że domówiłam kilka powojników i akurat ten też jest dostępny.. No i wystarczy napisać żeby dołożyć jeszcze tego...
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, podoba mi się Twoja konsekwencja - ja też tak mam, że jak sobie coś postanowię, to koniec
Pięknie wyglądają szałwie z rudbekiami - stąd wniosek, że szałwia jest dobra do wszystkiego
Pierwszy raz się spotykam z tym przekręceniem, ale... coś w tym jest

Pięknie wyglądają szałwie z rudbekiami - stąd wniosek, że szałwia jest dobra do wszystkiego

DobreNo to chociaż w Ciastoramie sprzedają dalie zgodne odmianowo.

Dalia śliczna ciekawa jestem jakie te moje będą czy będą się zgadzać z tym co było na opakowaniu chociaż już prawie nie pamiętam co kupowałam 

- Ruda_Zaba
- 1000p
- Od: 28 cze 2012, o 19:29
Ten krzak to cyprysik ;)
Dalia przepiękna
Dalia przepiękna

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Róże ,powojniczek śliczne
Moja Hot Papaya jeszcze nie startuje, także niema kwestii porównawczej
,Marmoladka juz mi kwitnie, i zwykła różowa 

Moja Hot Papaya jeszcze nie startuje, także niema kwestii porównawczej

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witajcie. Za mną 14 godzin na działce... uwielbiam!
Madziu nie chcę Cię namawiać ale Arabella jest naprawdę przeurocza i warto mieć ją u siebie.
Elwi masz rację -szałwia jest dobra do wszystkiego. Tak samo jak lawenda.
A z tą konsekwencją, to się chyba ciut pomyliłaś... niezbyt jestem konsekwentna i sama się na siebie o to wkurzam.
Szosati dlatego ja zostawiam wszystkie etykietki.
Rozkwitają kolejne dalie z Ciasto i już widzę, że też zgodne odmianowo.
Żabko dziękuję
Czy daliom ucina się przekwitłe kwiaty? Tak samo liliom i anemonom?
Dziś doszłam do wniosku, że najpiękniejszym kolorem powojnika jaki kiedykolwiek widziałam jest kolor Soliny. No po prostu cudowny! Uwielbiam go! Może kupię jeszcze jednego i to jego właśnie posadzę do towarzystwa Flammentanz?
Madziu nie chcę Cię namawiać ale Arabella jest naprawdę przeurocza i warto mieć ją u siebie.

Elwi masz rację -szałwia jest dobra do wszystkiego. Tak samo jak lawenda.

Szosati dlatego ja zostawiam wszystkie etykietki.

Rozkwitają kolejne dalie z Ciasto i już widzę, że też zgodne odmianowo.

Żabko dziękuję

Czy daliom ucina się przekwitłe kwiaty? Tak samo liliom i anemonom?
Dziś doszłam do wniosku, że najpiękniejszym kolorem powojnika jaki kiedykolwiek widziałam jest kolor Soliny. No po prostu cudowny! Uwielbiam go! Może kupię jeszcze jednego i to jego właśnie posadzę do towarzystwa Flammentanz?
Aneczko!
Jeśli nie będziesz zbierać nasionek to obcinaj przekwitnięte kwiaty. Roślina wtedy nie traci energii na wydawanie nasion.
Masz już u siebie prawie ogród botaniczny. Pięknie! Podziwiam te Twoje powojniki na okrągło i jak widzę jedyny kwiat u mojego zastanawiam się o co tu chodzi...
Jeśli nie będziesz zbierać nasionek to obcinaj przekwitnięte kwiaty. Roślina wtedy nie traci energii na wydawanie nasion.
Masz już u siebie prawie ogród botaniczny. Pięknie! Podziwiam te Twoje powojniki na okrągło i jak widzę jedyny kwiat u mojego zastanawiam się o co tu chodzi...
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Odcinaj, odrywaj bo to powoduje obfitsze kwitnienie , i nie ma brzydkich mumi na krzakach . Osobiście nigdy nie zbierałam nasion z dalii , bo rozmnaża się je z karp , ale to może też dobry sposób
- aneczka1979
Dzięki dziewczyny za porady. Obrywam więc wszystko co przekwitłe.
Aniu nie wiem czy aż tak pięknie te moje cudowności rosną... jak sobie przypomnę ile pędów musiałam wyciąć to aż mi słabo...

Reniu z tymi karpami to chyba będę miała problem. Nie wiem gdzie je w przyszłym sezonie posadzę.
Dzielić nie zamierzam. Może w kolejnym roku.

Mężulek swoje działania robocze przeniósł na domkowe wnętrze. Wywalił ściankę łączącą korytarzyk/przedsionek z wnętrzem altany. Zrobił się jeden konkretny, piękny pokój. Teraz wylewa posadzkę, by wyrównać poziomy i obija wnętrze podbitką. Kolejnym etapem będzie wstawienie łóżka (a na jesień szafek z naszej kuchni) i będzie cudownie, bo w końcu będzie można spać!!!
A ja tymczasem chodzę i strumieniem wody spławiam mszyce, bo nadal są, choć już nie w takiej ilości jak wcześniej.
A powiedzcie mi co dolega moim hortensjom? Obie posadzone wiosną. Uratowane (dosłownie!) ze śmietnika sąsiada. Wkurzył się, że mu nie kwitną któryś rok z kolei i wywalił. Za trzy dni ja je wzięłam. O ironio, obie mają kwiaty, maleńkie i symbolicznie... ale!
Tylko co z kolorem ich liści? Co jest nie tak?

Aniu nie wiem czy aż tak pięknie te moje cudowności rosną... jak sobie przypomnę ile pędów musiałam wyciąć to aż mi słabo...

Reniu z tymi karpami to chyba będę miała problem. Nie wiem gdzie je w przyszłym sezonie posadzę.

Mężulek swoje działania robocze przeniósł na domkowe wnętrze. Wywalił ściankę łączącą korytarzyk/przedsionek z wnętrzem altany. Zrobił się jeden konkretny, piękny pokój. Teraz wylewa posadzkę, by wyrównać poziomy i obija wnętrze podbitką. Kolejnym etapem będzie wstawienie łóżka (a na jesień szafek z naszej kuchni) i będzie cudownie, bo w końcu będzie można spać!!!
A ja tymczasem chodzę i strumieniem wody spławiam mszyce, bo nadal są, choć już nie w takiej ilości jak wcześniej.
A powiedzcie mi co dolega moim hortensjom? Obie posadzone wiosną. Uratowane (dosłownie!) ze śmietnika sąsiada. Wkurzył się, że mu nie kwitną któryś rok z kolei i wywalił. Za trzy dni ja je wzięłam. O ironio, obie mają kwiaty, maleńkie i symbolicznie... ale!
Tylko co z kolorem ich liści? Co jest nie tak?

- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Kolejne cudeńka Aneczki. Kochana po niedzieli ja i moje roślinki jesteśmy do Twojej dyspozycji, więc czekam na listę chciejstw 

-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do Hortensji to moim zdaniem głodne no chyba, że za bardzo w słońcu rosną...
Według mnie to jest chloroza. Przerabiałam to 2 miesiące temu. Są w sprzedaży nawozy przeciwko chlorozie. Kupiłam taki dla roślin domowych bo akurat nie było innego podlałam kilka razy i pomogło. Nawóz zawiera wszystkie niezbędne składniki uzupełniające niedobory a zwłaszcza żelazo. Polecam Ci nawóz Agecol przeciwko chlorozie (ok 7,00 zł 250 ml). Kupiłam go w LM ale na pewno jest dostępny w innych ogrodniczych.
- aneczka1979
Jak zawsze jesteście pomocne. Bardzo Wam dziękuję!
Kupię ten nawóz co mówisz Aniu i będę podlewać. Myślałam, że jak są regularnie podlewane nawozem do hortensji, to mają wszystko czego im potrzeba.
Zaczynają kwitnąć kalie na moim balkonie.
Już się martwiłam co z nimi ale na szczęście idą kwiaty. Passiflora też kwitnie. Ma pełno pąków, tylko tak jakoś pojedynczo je otwiera. Kobea biała też lada moment rozkwitnie a fioletowa śmiga do przodu i nie w głowie jej kwiatki.
Miłego, relaksującego tego zapewne, bardzo upalnego dnia Wam życzę.

Kupię ten nawóz co mówisz Aniu i będę podlewać. Myślałam, że jak są regularnie podlewane nawozem do hortensji, to mają wszystko czego im potrzeba.

Zaczynają kwitnąć kalie na moim balkonie.

Miłego, relaksującego tego zapewne, bardzo upalnego dnia Wam życzę.

-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ważne jest czytanie składu. Może masz za wysokie pH wtedy jest gorsza przyswajalność?
Lilia ma piękny odcień różu będę musiała sobie coś podobnego zakupić