Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja jeszcze dodam do tego co napisała Cantati, że warto się upewnić, że ma wystarczającą ilość światła. U mnie najpierw stała na oknie północno-zachodnim, ale po 18 świeciło na nią słońce, została przestawiona na inne miejsce (słońca nie było) - zrzuciła wszystkie zawiązki i kwiaty (został jeden duży owoc). Przeniesione na parapet południowy - mają już coraz więcej owoców i ich nie zrzucają (pozostałe warunki te same). Moje to Cayenne albo Pepperoni (sklepowy owoc). A jak kusi zjeść tę zieloną papryczkę, ale chcę by się wybarwiła 

Kwiatki tez regularnie zapytam. Potrzasam nimi tak, zeby pylek opadal, wiec z tym tez raczej problemu nie ma. Wszystko stanelo w miejscu po tym jak ona osiagnela juz takie rozmary - ta zielona papryczka 
-- 9 cze 2014, o 20:07 --
Swiatelko maja na pewno bo najpierw staly na parapecie gdzie od 8 rano swiecilo na nie sloneczko, a teraz zaczalem je wystawiac na balkon gdzie od 8 do przynajmiej 16 godziny jest slonce
-- 9 cze 2014, o 20:09 --
Chcialbym sie dowiedziec co to jest za odmiana tej zielonej duzej papryczki. Wszystkie 3 sialem z jednego opakowania. Sa to sklepowe nasionka Cayenne. I taki "dziwolag" mi sie trafil
A moze jest trujaca? :P

-- 9 cze 2014, o 20:07 --
Alyaa pisze:Ja jeszcze dodam do tego co napisała Cantati, że warto się upewnić, że ma wystarczającą ilość światła.
Swiatelko maja na pewno bo najpierw staly na parapecie gdzie od 8 rano swiecilo na nie sloneczko, a teraz zaczalem je wystawiac na balkon gdzie od 8 do przynajmiej 16 godziny jest slonce

Chcialbym sie dowiedziec co to jest za odmiana tej zielonej duzej papryczki. Wszystkie 3 sialem z jednego opakowania. Sa to sklepowe nasionka Cayenne. I taki "dziwolag" mi sie trafil

A moze jest trujaca? :P
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czyli roślina pcha całą energię w te jedną, aby dojrzała
Co do dokarmiania to pożywka z florovitu do pelargonii, ale to już powinno być regułą w uprawie czy to papryk czy pomidorów w donicach 
Moja zawiązała wszystkie 4kwiatki
forumowicz

Moja zawiązała wszystkie 4kwiatki

forumowicz

Wlasnie nie wiem czy ona kiedykolwiek dojrzeje. Trwa to juz troche dlugo mimo regularnego wystawiania na slonce.
-- 9 cze 2014, o 20:12 --
Co do odzywek i innych rzeczy nie jestem przekonany. W sumie ladnie rosna od samego poczatku sa to mlode krzaczki maja zaledwie ze 2 miesiace i raczej skupie sie na naturalnej uprawie slonce woda ziemia i wystarczy
-- 9 cze 2014, o 20:12 --
Co do odzywek i innych rzeczy nie jestem przekonany. W sumie ladnie rosna od samego poczatku sa to mlode krzaczki maja zaledwie ze 2 miesiace i raczej skupie sie na naturalnej uprawie slonce woda ziemia i wystarczy

Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Exact bez składników pokarmowych nie licz na duże plony. Daj im jeść ;) Pomyśl ile składników jest w doniczce w której stoją i jak szybko to zjadły...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A ziemia pewnie miała nawóz startowy w sobie
Natura naturą, wszystko Zależy od dawki i zapotrzebowania rośliny. Tobie proponowałem akurat, tak dobraną formule, aby miała tyle ile potrzebuje
Ty zrobisz jak uważasz 

Natura naturą, wszystko Zależy od dawki i zapotrzebowania rośliny. Tobie proponowałem akurat, tak dobraną formule, aby miała tyle ile potrzebuje

Ale powiem wam, ze jest przyjemnie ostra. Az dostalem kataru z wrazenia ^^
-- 9 cze 2014, o 20:29 --
W sumie macie racje jak powiedzieliscie o tym, ze zjadly to co mialy. na chwile obecna nie jestem zaopatrzony w takie rzeczy, ale pomysle o tym
Dzięki za rade
-- 9 cze 2014, o 20:30 --
Nie wiem co to za odmiana, ale cala morda mnie piecze lacznie z nosem :P
-- 9 cze 2014, o 20:29 --
W sumie macie racje jak powiedzieliscie o tym, ze zjadly to co mialy. na chwile obecna nie jestem zaopatrzony w takie rzeczy, ale pomysle o tym

-- 9 cze 2014, o 20:30 --
Nie wiem co to za odmiana, ale cala morda mnie piecze lacznie z nosem :P
Pozdrawiam, Krzysiek
Nie jest tak zle jak nas hodowle bez odzywek. Na krzaczku odmiany cayenne mam okolo 7 sztuk i nowe sie wciaz pojawiaja. Niektore juz niedlugo będę zrywalAlyaa pisze:Exact bez składników pokarmowych nie licz na duże plony. Daj im jeść ;) Pomyśl ile składników jest w doniczce w której stoją i jak szybko to zjadły...
-- 9 cze 2014, o 21:36 --
Tego to ja juz nie wiem. Kupilem ziemie w biedronce. Wygladala obskurnie wiec pewnie najzwyklejsza jaka istnieje. Mozliwe, ze nie miala zadnych odzywczych skladnikowBobejGS pisze:A ziemia pewnie miała nawóz startowy
-- 9 cze 2014, o 21:39 --
Co do odzywki znalazlem tylko do roslin zielonych florovitu. Nie wiem czy taka sie nadaje?BobejGS pisze: Co do dokarmiania to pożywka z florovitu do pelargonii, ale to już powinno być regułą w uprawie czy to papryk czy pomidorów w donicach
Tez napisane jest na opakowaniu, ze zapewnia prawidlowy wzrost i kwitnienie roslin.
Uzywalem jej do oregano rok temu.
Pozdrawiam, Krzysiek
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Kolego, ziemia z biedrony, ma tyle nawozu że nie wiem czy jest jakas z wiekszą zawartością. Mnie ta Twoja papryczka wygląda na Cyklona, ale głowy nie dam. Papryka ma duże wymagania pokarmowe, tak jak pomidory. Posłuchaj Błażeja w kwestii naworzenia.
Na pewno wezme sobie jego rady do serca i na przyszlosc zapamietam o tym florovicie do pelargonii co do papryczek. A jeśli chodzi o pomidorki to mam na balkonie 2 korytka w kazdym po okolo 5 krzaczkow. Nie stosuje zadnych nawozow, a oczywiscie ziemie mam z biedrony. Pomidorkow tez mam bardzo duzo, a o kwiatkach nie wspomne. Moze rzeczywiscie ziemia z biedrony ma w ciul nawozu bo wszystlko rosnie nie najgorzej, az sam w szoku jestem 
-- 10 cze 2014, o 09:10 --
-- 10 cze 2014, o 09:12 --
Tak a propos moich papryczek. Widze, ze Ty masz tego od groma. Na prawde niezla hodowla. Powiedz mi co Ty z tym robisz pozniej

-- 10 cze 2014, o 09:10 --
Wiesz co wydaje mi sie, ze mozesz miec racje. Papryczka rzeczywiscie jest bardzo podobna. Najbardziej z tych wszystkich, ktore do tej pory widzialem w google. nawet kolor lisci jest identyczny. Ona rozni sie od cayenne tez tym, ze liscie ma dosc bardzo jasne tak jak na zdjeciach w google, a cayenne ma zywo zielone.PaulaPola pisze: Mnie ta Twoja papryczka wygląda na Cyklona, ale głowy nie dam.
-- 10 cze 2014, o 09:12 --
Tak a propos moich papryczek. Widze, ze Ty masz tego od groma. Na prawde niezla hodowla. Powiedz mi co Ty z tym robisz pozniej

Pozdrawiam, Krzysiek
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Zjem, podziele się z bliskimi i przerobie. Ale wiekszość to słodkie, ostrych mam tylko ok 10 sztuk i tylko 4 odmiany.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Exact, nie wiem co to za odmiana, bardzo możliwe, że Cyklon
Może to być również przypadkowa krzyżówka Cayenne z jakąś inną odmianą. Co do nawożenia, to już masz powyżej odpowiedź
Krzaczek jest głodny, wiec roślina skupiła się na wykarmieniu już zawiązanego strąka. Te kwiatki, które teraz kwitną pewnie też zrzuci, ale jak zaczniesz dokarmiać, to kolejne zamienią się w owoce 

Pozdrawiam, Dorota
Rozumiem. Na chwile obecna nie mam mozliwosci jej podkarmic, poniewaz jestem na wyjezdzie. Dopiero za jakies pol miesiaca będę mogl ja podkarmic. Mam nadzieje, ze do tego czasu mi nie umrze bo szkoda by mi bylo krzaczka 
Zobaczymy poki co z tego "cyklona" Wystaja 3 owoce, ktore mialy postoj. Moze nie opadna i zaczna rosnac, czekam cierpliwie
A moze istnieje jakis domowy sposob na przyzadzenie jakies odzywki dla papryczki?

Zobaczymy poki co z tego "cyklona" Wystaja 3 owoce, ktore mialy postoj. Moze nie opadna i zaczna rosnac, czekam cierpliwie

A moze istnieje jakis domowy sposob na przyzadzenie jakies odzywki dla papryczki?
Pozdrawiam, Krzysiek
Jednak chyba macie racje. Nie wyglada na to by owoce tego "cyklona" mialy zamiar zaczac rosnac. Caly czas wystaja tylko dziubki i nic poza tym.
Odpadac nie odpadaja, ale tez i nie rosna.
Odpadac nie odpadaja, ale tez i nie rosna.
Pozdrawiam, Krzysiek