Fiołki afrykańskie - moja przygoda
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Dzień dobry! Ilonko, Twoje dorodne fiolki onieśmielają, zwłaszcza takich nowicjuszy jak ja.Chapeau bas.
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Cudnie wygląda z ta falbaneczką
Piękny kolor taki głęboki fiolet 

Dziękuje za miłe słowa
Parrocja witam Cię
Zaczynasz z fiołeczkami? Jak Ci idzie, na jakim jesteś etapie?

Parrocja witam Cię

Zaczynasz z fiołeczkami? Jak Ci idzie, na jakim jesteś etapie?

-
- 500p
- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fenomenalny widok! Twoje fiołki są przepiękne, takie cudeńka!
Ciekawa jestem czy moja Moroznaja Wisznia będzie miała takie piękne kwiaty jak Twoja...

Ciekawa jestem czy moja Moroznaja Wisznia będzie miała takie piękne kwiaty jak Twoja...

Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
Marysiu, na pewno będzie śliczna. Ta odmiana zawsze kwitnie pięknie, to moja ulubienica 

Rozkwiecił się Dumplin' (J. Swift)
Odmiana już zalicza się do retro, zarejestrowana w 1980 r.
W zasadzie nie ma "zamiennika". Żadna odmiana nie ma tak pełnych kwiatów, to nie są różyczki, to są kule
w dodatku pięknie cieniowane. Płatki są gdzieniegdzie ciemniejsze przy końcach, kwiaty wyglądają jakby były malowane akwarelą 

Odmiana już zalicza się do retro, zarejestrowana w 1980 r.
W zasadzie nie ma "zamiennika". Żadna odmiana nie ma tak pełnych kwiatów, to nie są różyczki, to są kule

- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Pierwszy raz widzę odmianę fiołka o pełnych kwiatach
I napisałaś, że to odmiana retro więc już dawni były takie znane tylko chyba u nas mało popularne
Faktycznie kwiaty tej odmiany podobne są do różyczek 

Odmiana ma już prawie 35 lat
Marcin, dużo fiołków ma pełne kwiaty, sporo jest odmian "różyczkowatych", rzadziej spotykane są o kwiatach takich jak Dumplin - kulistych.
Podobny kształt kwiatów mają np. odmiany:
??-???????
??-??????
??-?????? ?????????
Selekcjonerzy w opisie podają, że kwiaty są kulisto kształtne, ale żadna z nich nie jest aż tak "okrągła" jak Dumplin

Marcin, dużo fiołków ma pełne kwiaty, sporo jest odmian "różyczkowatych", rzadziej spotykane są o kwiatach takich jak Dumplin - kulistych.
Podobny kształt kwiatów mają np. odmiany:
??-???????
??-??????
??-?????? ?????????
Selekcjonerzy w opisie podają, że kwiaty są kulisto kształtne, ale żadna z nich nie jest aż tak "okrągła" jak Dumplin

- Dusia 123
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dumplin - jest przepiękny , mam małą sadzonkę myslę,że wiosną i u mnie zakwitnie 

Pozdrawiam serdecznie Duśka 
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Reigning Beauty (J. Swifts) rewelacyjny, śliczny kolor.
illonka a czemu ma służyć przestawienie roślinki w chłodniejsze miejsce ?
illonka a czemu ma służyć przestawienie roślinki w chłodniejsze miejsce ?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Dusiu, życzę pięknego wiosennego kwitnienia
Iwonko, zielona falbaneczka u fiłasków jest bardziej wyrazista gdy pąki zawiązują się w niższej temperaturze. Czasem bywa tak, że w upale zieleń w ogóle znika. Mój Reigning Beauty kwitł w temperaturze 25 stopni więc istnieje malutka szansa, że zielona obwódeczka może się pojawić przy kolejnym "chłodniejszym" kwitnieniu

Iwonko, zielona falbaneczka u fiłasków jest bardziej wyrazista gdy pąki zawiązują się w niższej temperaturze. Czasem bywa tak, że w upale zieleń w ogóle znika. Mój Reigning Beauty kwitł w temperaturze 25 stopni więc istnieje malutka szansa, że zielona obwódeczka może się pojawić przy kolejnym "chłodniejszym" kwitnieniu

-
- 200p
Czy dobrze zrozumiałam? Jedno kwitnienie w nieodpowiedniej temperaturze może zadecydować o dalszym kolorze kwiatów?
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejna lekcja - dziękuję za informację.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Temperatura jest jednym z czynników mających wpływ na wybarwianie się kwiatów. Niektóre odmiany są bardzo wrażliwe na jej zmianę i odpowiednie kwitnienie możemy uzyskać tylko w określonych warunkach.
Jest też kilka reguł, które dotyczą większości odmian, np taka, że w niższej temperaturze zielona obwódka jest bardziej wyrazista a w wysokiej może zaniknąć całkowicie.
Odmiany z kwiatami dwukolorowymi (biały + kolor), typu np. Pink Sensation (Sorano) czy ??????? ????? (Morev) w upały często tracą biel, kolor rozlewa się na całe płatki, w niższej z kolei kwiaty mogą być prawie całkowicie białe z delikatną kolorową poświatą.
Odmiany fantasy również reagują na temperaturę, przy niższej rysunek jest bardziej wyraźny, kolory bardziej intensywne w wyższej temperaturze kwiaty mogą być blade.
Temperatura ma wpływ na kwitnienie, ale równie ważne, jeśli nie ważniejsze są inne czynniki, takie jak oświetlenie, odżywianie. Jeśli fiołek jest zdrowy i dobrze rośnie można poeksperymentować z temperaturą i przekonać się, że za każdym razem jego kwiaty moga być dla nas zaskoczeniem
Jest też kilka reguł, które dotyczą większości odmian, np taka, że w niższej temperaturze zielona obwódka jest bardziej wyrazista a w wysokiej może zaniknąć całkowicie.
Odmiany z kwiatami dwukolorowymi (biały + kolor), typu np. Pink Sensation (Sorano) czy ??????? ????? (Morev) w upały często tracą biel, kolor rozlewa się na całe płatki, w niższej z kolei kwiaty mogą być prawie całkowicie białe z delikatną kolorową poświatą.
Odmiany fantasy również reagują na temperaturę, przy niższej rysunek jest bardziej wyraźny, kolory bardziej intensywne w wyższej temperaturze kwiaty mogą być blade.
Temperatura ma wpływ na kwitnienie, ale równie ważne, jeśli nie ważniejsze są inne czynniki, takie jak oświetlenie, odżywianie. Jeśli fiołek jest zdrowy i dobrze rośnie można poeksperymentować z temperaturą i przekonać się, że za każdym razem jego kwiaty moga być dla nas zaskoczeniem

-
- 200p
Może głupie pytanie, ale kiedy fiołki zawiązują kwiaty? W tym samym roku jak np.róża wielkokwiatowa, czy rok wcześniej jak np. magnolia? Chodzi mi o zapewnienie im optymalnej temperatury w czasie zawiązywania pąków.