Wiejski ogród początki , radości i problemy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy

Post »

Jonatanko wiesz gdzie to wszystko posadzisz?

-- 3 maja 2013, o 17:03 --

właśnie tylko jak się dochowac owocówżeby móc spróbowac?
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytałam na temat Berberysów i owoców.Owoce podłużne ale o smaku nic nie znalazłam.
Martusiuzamierzam pigwowca też posadzić .Naleweczka z pigwy ,mniam.Szwagierka leczy przeziębienia z nalewki z pigwowca.
Znalazłam w necie.
Czym różni się pigwa od pigwowca?
1) Wyglądem. Pigwa ma owoce duże, wielkości gruszki, mocno pachnące. Skórka pigwy polskiej zazwyczaj jest lekko woskowata, lepiąca. Nie dotyczy to pigw importowanych. Dojrzałe owoce nie są zbyt twarde. Pigwowiec ma owoce małe, okrągłe, twarde. Skórka jest bardzo gładka w dotyku.

2) Smakiem. Dojrzałe pigwy są dość neutralne w smaku, bardzo aromatyczne. Pigwowiec również ładnie pachnie, jednak jest dużo bardziej kwaskowaty ? przygotowując potrawy z jego rodzajem trzeba brać to pod uwagę

Sylwuniu to co kupiłam to kropla w morzu z potrzebami .Ogród jest bardzo duży i trzeba obsadzić prawie od podstaw.Będę polować na okazy tutaj na forum i w sklepach.Na zdjęciu to serniczek.Mój M sobie zażyczył.Chłopina się nakopał niech ma. ;:108
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Jonatanko to teraz najlepszy czas na zakupy w sklepach tyle pięknych roślinek że nie można przejść obojetnie. Jak wchodze do biedronki to patrze się prosto i przed siebie nie spoglądam w strone kwiatów, ale muszę powiedziec że czasami oko ucieknie ;:306
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwuniu ja odwrotnie .W każdym sklepie gdzie jest coś do ogrodu to mnie jak magnes ciągnie właśnie w te miejsce.Tak było wczoraj.Mój M szedł za mną bo wiedział że, to już koniec nie ma co się opierać ;:306 hazart podobno gorszy jest my coś mamy nasze roślinki a hazardzista nic :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Jonatanko też tak mam ale powiedziałam sobie już dość roślinek i trzymam się tego, a nie powiem kusza i to jak. Jutro jadę do Nomi i nie wiem czy się tak łatwo oprę:)
Jak pomyśle o roślinkach, iglaczkach, kwiatkach to wszystkie bym je chciała ale Sylwia wybij to sobie z główki ;:14 ;:14 ;:14 ;:14 ;:14
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj. Ale zaległości mam u ciebie :) Widzę że jest już u ciebie wiosna i wszystko pięknie budzi się do życia. Bardzo fajny kolorek ma trzemielinka. Taki intensywny :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne zakupy Jonatanko i prezenciki też fajne .Nie ma to jak się odstresować zakupowo :wink: .Ja mam pełnego jaśminowca ciekawe jakie ten Twój ,ale dla takiego zapachu warto go mieć .Tylko musisz uważać na mszyce ,bo one uwielbiają jaśminy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witaj Jonatanko za oknem buro ponuro i teraz drobniutki deszczyk pryska oj pogoda nie rozpieszcza:(
Miłego dnia życzę kochana i ;:3 chociaż u Ciebie. ;:196
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Witam Jonatanko :wit
Widzę,że chyba mieszkasz nie daleko? Opolskie nie jest duże.Ja mieszkam między Nysą a Brzegiem.
Dużo pracy i wylanego potu Cię czeka,ale za to potem efekt powala.U Ciebie na pewno też tak będzie.
Obejrzałam fotki i faktycznie masz dużo miejsca do sadzenia.Ja jestem zwolenniczką dzielenia ogrodu na części i obsadzenia każdej części roślinnością pasującą do jej przeznaczenia.
Chociaż jestem teraz u syna i podoba się mi taki duży trawnik na środku a wokół drzewa i krzewy.
Wiadomo,każdy ma swoją wizję.
Jeśli pozwolisz będę zaglądać :heja Trzymam kciuki,żeby wszystko szło po Twojej myśli ;:215
Pozdrawiam Ala
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Jonatanko,witaj ale nam dolało żeby jeszcze zatopiło moje krety to byłby z tego jakiś pożytek życzę miłej niedzieli ;:196 :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Jonatanko i życzę miłej niedzielki ;:3
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

:wit Jonatanko
Miłej niedzieli z dużą dawką słoneczka życzę.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Ale się obłowiłaś ;:oj To chyba zakupy z B.? Widziałam wczoraj, że wybór spory, kupiłam tylko mieczyki, M. gonił strasznie.. Szkoda, bo jak bym wypatrzyła tamaryszka, pewnie bym kupiła. Słonecznej niedzieli życzę :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w niedzielne przedpołudnie.
Mandragora.Zakupy część robiłam w Biedronce a druga część w ogrodniczym.Tamaryszek był z ogrodniczego.Mój M nauczył się że, lepiej nie gonic mnie ze stoiska lub sklepu ogrodniczego bo mogę stracić humor.On czasem tez lubi pogrzebać w sadzonkach i krzewach i właśnie Tamaryszek to jego pomysł. ;:108
Jakuch-Jadziu dziękuję za podpowiedz.czy zapobiegawczo pryskasz Jaśminowca?Jak wysoki rośnie?Ja mam (Philadelphus coronarius czyli powinien być Jaśminowiec wonny.A to znalazłam w necie "Jaśminowiec wonny (Philadelphus coronarius L.) ? gatunek krzewu z rodziny hortensjowatych. Nieprawidłowo nazywany bywa jaśminem (jaśmin to zupełnie inny rodzaj roślin)." ;:oj
MID2006 Trzmielina została przesadzona zobaczymy czy przetrwa listki lekko opadły.Fakt kolorek fajny.
Sylwuniu u mnie padało przez cztery dni.Wystarczy ja mam dość deszczu.Dziś fajna pogoda ale niedziela.Ja mam ogród przy drodze i ukradkiem nie da się nic drobnego zrobić.
Martusiu kretowi tylko śledzik pomoże ;:306 tych uparciuchów nic nie zdoła przegonić.Ja juz sporo metod stosowałam a śledzik rewelacja.
Jadziu Tobie również miłej i słonecznej niedzieli .Pozdrawiam.
Ala58 Alu to mieszkamy prawie w tych samych stronach. :D Alu u mnie nie będzie dużego trawnika i krzewy dookoła bo nawet niema takiej możliwości.Będą rabatki z kwiatami a krzewy ze względu na oddzielenie od sąsiada będą pod płotem.zamiast iglaków.Brdzie kolorowo i przyjemnie.Ale krzewy są również na środku ogrodu.Pozdrawiam i zapraszam.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jonatanko to tak jak ja, też mam dość deszczu. Dzisiaj pięknie..jak w domu siedzę :( Ah szkoda gadać już o tej pogodzie i jej wariactwach. Ciekawe jak to z tą trzemielinką będzie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”